Costurile standard pentru contractele de economisire-creditare sunt compuse din:
• Comisionul de deschidere a carui valoare, care de regula este 1% din suma contractata
• Comisionul de administrare a contului, al carui nivel este similar cu cel perceput de banci la conturile curente.
Fata de aceste costuri se pot percep comisioane pentru servicii suplimentare, ce depasesc procedurile normale de derulare ale contractului si se efectueaza doar la solicitarea clientului. Comisioane suplimentare se percep pentru modificarile aduse unui contract precum: divizare contract, cesiune contract sau schimbare varianta de contract.
In etapa de creditare, cel mai important cost este cel cu dobanda aferenta creditului. Aceasta este fixa pe toata durata imprumutului, astfel se poate estima inca de la semnarea contractului care va fi costul total cu dobanda pana la final. Prin urmare, nu exista riscul ca dobanda atractiva de la inceput se fie apoi majorata, asa cum se intampla uneori la creditele ipotecare si imobiliare.
In plus, mai apare un comision la acordarea creditului, care are o valoare similara cu cele percepute de banci la creditele imobiliare si ipotecare. De asemenea, se mai plateste o asigurare de imobil si una de viata.
Un aspect de remarcat este ca rambursarea anticipata este permisa oricand, fara nici un comision penalizator.
INAPOI
Cat este prima de stat?
Un proiect sustinut de
Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare
Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau
Sfaturi financiare pentru consumatori
Mai multCompara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso
Daca vrei sa iti renovezi apartamentul sau sa incepi imediat constructia unei case si nu poti astepta o perioada lunga ca sa economisesti bani, dar nici nu vrei sa renunti la avantajele contractelor de economisire-creditare, solutia este un credit anticipat. Cum se obtine creditul anticipat, ce avantaje are si cum se ramburseaza in Ghidul complet C
Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat denumirea in Aedificium Banca pentru Locuinte, dupa ce Raiffeisen Bank a devenit actionarul principal.
24 Octombrie 2019 | Economisire-Creditare
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care aduce clarificari in privinta functionarii sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ (bauspar). Actul normativ va debloca sistemul in sensul ca vor putea fi atrasi noi clienti de catre bancile care activeaza pe aceasta piata.
11 Iulie 2018 | Economisire-Creditare
Bancile de locuinte din Romania vor putea relua, in curand, atragerea de noi clienti, dupa o pauza de circa doi ani si jumatate. Noua lege privind sistemul de economisire creditare (Bauspar) a fost aprobata de Parlament pe 13 iunie. Principala modificare este ca beneficiarii primei de stat trebuie sa demonstreze utilizarea banilor in scop locativ.
29 Iunie 2018 | Economisire-Creditare
Sistemul de economisire-creditare pentru domeniul locativ se apropie de iesirea din impas. Comisia de specialitate din Camera Deputatilor a adoptat cateva amendamente esentiale in acest sens. Printre ele se numara si faptul ca cei care retrag economiile dupa 5 ani nu trebuie sa justifice utilizarea lor in scop locativ pentru a primi prima de stat.
23 Noiembrie 2017 | Economisire-Creditare