top banner

Noua legislatie a creditului

Cum se stabileste costul creditului?

Cuprins
  Dupa semnarea contractului, daca in 14 zile clientii nu isi exercita dreptul de retragere, creditul urmeaza a se derula conform conditiilor stabilite de ambele parti.
  Totusi, clientii beneficiaza de o serie de drepturi care au menirea de a-i proteja impotriva unor abuzuri, in special in zona costurilor.
  In primul rand, rata dobanzii trebuie raportata la un indice de referinta stabilit in conditii de piata, pe care banca nu il poate controla:
  • la creditele in lei, indicele de referinta utilizat este Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) pentru creditele noi, acordate incepand cu 2 mai 2019, respectiv indicele Robor/ rata de referinta BNR pentru creditele acordate, inainte de 2 mai 2019.
  • la creditele in euro, indicele de referinta este Euribor, iar la creditele in alte valute (dolari, franci elvetieni) - indicele Libor.
  Peste nivelul acestora, banca poate adauga o anumita marja, cu conditia ca aceasta sa ramana fixa pe toata durata contractului de credit, putand fi majorata numai cu acordul scris al clientului.
  Formula dupa care se calculeaza variatia dobanzii trebuie indicata in contract, cu precizarea clara a intervalului la care se face ajustarea.
  In cazul in care clientul nu mai poate plati ratele lunare, ca urmare a majorarii ratei de dobanda conform formulei stabilita in contract, bancile nu au dreptul de solicita plata anticipata a intregului sold fara a propune mai intai clientului o solutie de reesalonare sau refinantare a creditului.
  Daca exista, dobanzile penalizatoare aplicate in cazul intarizerilor nu pot depasi cu mai mult de 2 puncte procentuale rata standard a dobanzii daca clientul sau sotul/sotia se afla in situatie de somaj, sufera o reducere a salariului mai mare de 15%, este in concediu de boala prelungit sau trece printr-un divort sau deces in familie.
  Pe langa dobanda, pentru creditul acordat, banca poate percepe doar urmatoarele costuri:
  -    comision de analiza dosar
  -    comision de administrare credit
  -    comision de administrare cont curent
  -    comision de rambursare anticipata, doar in cazul in care dobanda creditului este fxa
  -    penalitati de intarziere sau comision de asigurare
  -    comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorului
  Pe parcursul derularii contractului de credit, se interzice majorarea comisioanelor, taxelor sau a altor tarife si speze precum si introducerea de noi costuri.
  La plata ratelor, bancile nu pot percepe comisioane de depunere numerar, indiferent daca depunerea se efectueaza de catre titular sau de o alta persoana.
  De asemenea, bancile nu au dreptul de a percepe comisioane nici in cazul retragerii in numerar a sumelor obtinute prin credit.
  Se interzice introducerea in contractele de credit a clauzelor prin care clientii sunt obligati sa pastreze confidentialitatea conditiilor contractuale. De asemenea, institutiile financiare nu pot denunta un contract sau penaliza un client pe motivul ca acesta le-a afectat reputatia.

  Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

  Comparații

  Credite nevoi personale

  Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
  Compară

  TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

  Calculatoare

  Credit maxim

  Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

  Rate credit

  Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

  Refinanțare credit

  Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul

  Comparații

  Credite nevoi personale

  Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit

  Compară

  Info Financiar