Cum se stabileste costul creditului?

Dupa semnarea contractului, daca in 14 zile clientii nu isi exercita dreptul de retragere, creditul urmeaza a se derula conform conditiilor stabilite de ambele parti.

Totusi, clientii beneficiaza de o serie de drepturi care au menirea de a-i proteja impotriva unor abuzuri, in special in zona costurilor.


In primul rand, rata dobanzii trebuie raportata la un indice de referinta stabilit in conditii de piata, pe care banca nu il poate controla:
  • la creditele in lei, indicele de referinta utilizat este Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) pentru creditele noi, acordate incepand cu 2 mai 2019, respectiv indicele Robor/ rata de referinta BNR pentru creditele acordate, inainte de 2 mai 2019.
  • la creditele in euro, indicele de referinta este Euribor, iar la creditele in alte valute (dolari, franci elvetieni) - indicele Libor.
Peste nivelul acestora, banca poate adauga o anumita marja, cu conditia ca aceasta sa ramana fixa pe toata durata contractului de credit, putand fi majorata numai cu acordul scris al clientului.

Formula dupa care se calculeaza variatia dobanzii trebuie indicata in contract, cu precizarea clara a intervalului la care se face ajustarea.

In cazul in care clientul nu mai poate plati ratele lunare, ca urmare a majorarii ratei de dobanda conform formulei stabilita in contract, bancile nu au dreptul de solicita plata anticipata a intregului sold fara a propune mai intai clientului o solutie de reesalonare sau refinantare a creditului.

Daca exista, dobanzile penalizatoare aplicate in cazul intarizerilor nu pot depasi cu mai mult de 2 puncte procentuale rata standard a dobanzii daca clientul sau sotul/sotia se afla in situatie de somaj, sufera o reducere a salariului mai mare de 15%, este in concediu de boala prelungit sau trece printr-un divort sau deces in familie.

Pe langa dobanda, pentru creditul acordat, banca poate percepe doar urmatoarele costuri:

-    comision de analiza dosar

-    comision de administrare credit

-    comision de administrare cont curent

-    comision de rambursare anticipata, doar in cazul in care dobanda creditului este fxa

-    penalitati de intarziere sau comision de asigurare

-    comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorului

Pe parcursul derularii contractului de credit, se interzice majorarea comisioanelor, taxelor sau a altor tarife si speze precum si introducerea de noi costuri.

La plata ratelor, bancile nu pot percepe comisioane de depunere numerar, indiferent daca depunerea se efectueaza de catre titular sau de o alta persoana.

De asemenea, bancile nu au dreptul de a percepe comisioane nici in cazul retragerii in numerar a sumelor obtinute prin credit.

Se interzice introducerea in contractele de credit a clauzelor prin care clientii sunt obligati sa pastreze confidentialitatea conditiilor contractuale. De asemenea, institutiile financiare nu pot denunta un contract sau penaliza un client pe motivul ca acesta le-a afectat reputatia.

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

ALTE GHIDURI DE INTERES


Ghid credite de consum

Finantatorii acorda mai multe tipuri de credit de consum, cele mai des intalnite fiind creditele pentru nevoi personale (cu si fara ipoteca). Perioada maxima pe care se acorda creditele de nevoi personale a fost reglementata de catre BNR la 5 ani. Informatii despre suma imprumutata, costul creditului, alegerea tipului de credit si garantia imprumut

Biroul de Credit

Biroul de Credit s-a infiintat in anul 2003, avand 25 de banci ca principali actionari. Baza sa de date cuprinde, atat date furnizate de bancile actionare cat si de la banci si alte institutii care au calitatea de participanti. In acest fel, se verifica atat comportamentul de plata din trecut, cat si gradul de indatorare al clientului. Totul despre

Centrala Riscurilor de Credit (CRC)

Centrul Riscurilor de credit - CRC este un centru de colectare de date care functioneaza in cadrul Bancii Nationale. Aceasta functioneaza ca un birou de credit, unde sunt raportate informatii de risc bancar si informatii despre fraudele cu carduri. La CRC, raporteaza informatii si au acces la baza de date toate institutiile de credit din Romania. T

Cum sa te imprumuti prudent in 3 pasi?

Inainte de a merge la banca sa intrebi ce suma maxima poti imprumuta, este vine sa iti faci de acasa temele. Nimeni nu stie mai bine decat tine situatia financiara si cat de mult iti poti permite sa platesti. Te ajutam sa iti faci calculele: cat de mult cheltuiesti, care este venitul disponibil si cat poti rambursa in Ghidul Cum sa te imprumuti pru

Ai nevoie de un credit?

ALTE ARTICOLE


Dupa case si masini, bancile finanteaza si electrocasnicele verzi
Dupa case si masini, bancile finanteaza si electrocasnicele verzi

Bancile au solutii pentru cei ce doresc sa isi finanteze achizitia electrocasnicelor, aparaturii, materialelor eco-friendly la costuri mai bune decat in cazul imprumuturilor standard.

9 Noiembrie 2021 | Credite de consum

Imprumut pe 15 zile fara dobanda croit pentru Black Friday
Imprumut pe 15 zile fara dobanda croit pentru Black Friday

Spre deosebire de optiunea platii in rate lunare, o noua campanie lansata de eMag se adreseaza celor care au descoperit un pret atractiv, dar n-au momentan 2000 lei in cont.

29 Octombrie 2021 | Credite de consum

IRCC e la minim istoric, dar in viitor urmeaza cresteri consistente
IRCC e la minim istoric, dar in viitor urmeaza cresteri consistente

Ascensiunea dobanzilor e tot mai evidenta, de la ultimele valori Robor la randamentele din piata titlurilor de stat, astfel incat e doar o chestiune de timp pana cand debitorii de data recenta vor incepe sa simta efectele asupra ratelor lunare.

5 Octombrie 2021 | Credite de consum

Creditele de vacanta, solutii si costuri
Creditele de vacanta, solutii si costuri

Daca aveti in plan un sejur cu bani imprumutati, aveti de ales intre un credit de nevoi personale, o refinantare, un descoperit de cont sau utilizarea unui card de credit, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale.

5 August 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

Inapoi sus