Vreau sa iau un credit. Ce drepturi am cand ma informez?


Reglementarea da clientilor institutiilor financiare o serie de drepturi inca din faza precontractuala.
Se doreste astfel sa existe mai multa transparenta in piata serviciilor financiare, iar solicitantii de produse bancare sa aiba posibilitatea de a le compara mai usor.


In primul rand, de fiecare data cand solicita informatii despre un produs de creditare, fie ca este vorba de un credit cu ipoteca sau de un credit negarantat, clientii trebuie sa primeasca de la functionarul bancar o fisa standard cu detaliile principale ale produsului.

Aceasta fisa ofera informatii despre structura costurilor si caracteristicile imprumutului si este structurata dupa un format unic, comun tuturor bancilor. Astfel, clientii pot compara mult mai usor creditele oferite de fiecare institutie in parte.

In plus, bancile au obligatia de a oferi informatii despre costul creditului, prin intermediul indicatorului Dobanda Anuala Efectiva (DAE) inclusiv pentru creditele garantate cu ipoteca. DAE se calculeaza pentru o suma si o perioada indicate in mod expres de client.

Formularul standard trebuie inmanat clientului cu cel putin 15 zile inainte de semnarea contractului de credit, pentru a avea la dispozitie suficient timp de analiza. Acesta trebuie sa contina obligatoriu, printre altele:

-    valoarea totala a creditului si conditiile care guverneaza tragerea

-    durata creditului

-    rata dobanzii si formula de calcul pentru dobanda variabila

-    dobanda anuala efectiva (DAE) si valoarea totala platibila de client, ilustrate prin intermediul unui exemplu reprezentativ sau in functie de valoarea si durata expres specificate de client

-    comisioanele de administrare ale conturilor curente

-    existenta taxelor, onorariilor si costurilor adiacente, inclusiv taxele notariale

-    obligatia de a incheia un contract privind un serviciu accesoriu, in special o asigurare obligatorie

-    dobanda penalizatoare aplicata in cazul intarzierilor la plata ratelor

-    garantiile solicitate

De asemenea, la cerere, bancile au obligatia de a inmana gratuit un proiect de contract de credit tuturor clientilor care doresc sa studieze clauzele contractuale inainte de a solicita imprumutul.

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

ALTE GHIDURI DE INTERES


Ghid credite de consum

Finantatorii acorda mai multe tipuri de credit de consum, cele mai des intalnite fiind creditele pentru nevoi personale (cu si fara ipoteca). Perioada maxima pe care se acorda creditele de nevoi personale a fost reglementata de catre BNR la 5 ani. Informatii despre suma imprumutata, costul creditului, alegerea tipului de credit si garantia imprumut

Biroul de Credit

Biroul de Credit s-a infiintat in anul 2003, avand 25 de banci ca principali actionari. Baza sa de date cuprinde, atat date furnizate de bancile actionare cat si de la banci si alte institutii care au calitatea de participanti. In acest fel, se verifica atat comportamentul de plata din trecut, cat si gradul de indatorare al clientului. Totul despre

Centrala Riscurilor de Credit (CRC)

Centrul Riscurilor de credit - CRC este un centru de colectare de date care functioneaza in cadrul Bancii Nationale. Aceasta functioneaza ca un birou de credit, unde sunt raportate informatii de risc bancar si informatii despre fraudele cu carduri. La CRC, raporteaza informatii si au acces la baza de date toate institutiile de credit din Romania. T

Cum sa te imprumuti prudent in 3 pasi?

Inainte de a merge la banca sa intrebi ce suma maxima poti imprumuta, este vine sa iti faci de acasa temele. Nimeni nu stie mai bine decat tine situatia financiara si cat de mult iti poti permite sa platesti. Te ajutam sa iti faci calculele: cat de mult cheltuiesti, care este venitul disponibil si cat poti rambursa in Ghidul Cum sa te imprumuti pru

Ai nevoie de un credit?

ALTE ARTICOLE


Dupa case si masini, bancile finanteaza si electrocasnicele verzi
Dupa case si masini, bancile finanteaza si electrocasnicele verzi

Bancile au solutii pentru cei ce doresc sa isi finanteze achizitia electrocasnicelor, aparaturii, materialelor eco-friendly la costuri mai bune decat in cazul imprumuturilor standard.

9 Noiembrie 2021 | Credite de consum

Imprumut pe 15 zile fara dobanda croit pentru Black Friday
Imprumut pe 15 zile fara dobanda croit pentru Black Friday

Spre deosebire de optiunea platii in rate lunare, o noua campanie lansata de eMag se adreseaza celor care au descoperit un pret atractiv, dar n-au momentan 2000 lei in cont.

29 Octombrie 2021 | Credite de consum

IRCC e la minim istoric, dar in viitor urmeaza cresteri consistente
IRCC e la minim istoric, dar in viitor urmeaza cresteri consistente

Ascensiunea dobanzilor e tot mai evidenta, de la ultimele valori Robor la randamentele din piata titlurilor de stat, astfel incat e doar o chestiune de timp pana cand debitorii de data recenta vor incepe sa simta efectele asupra ratelor lunare.

5 Octombrie 2021 | Credite de consum

Creditele de vacanta, solutii si costuri
Creditele de vacanta, solutii si costuri

Daca aveti in plan un sejur cu bani imprumutati, aveti de ales intre un credit de nevoi personale, o refinantare, un descoperit de cont sau utilizarea unui card de credit, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale.

5 August 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

Inapoi sus