Cum se ajusteaza dobanzile?

Modificarile aduse dobanzilor variabile de la credite se pot face, potrivit legii, numai in functie de un indice de referinta verificabil, la care se adauga o marja fixa stabilita prin contract.

De exemplu, un credit are o marja fixa de 2 puncte procentuale peste indicele de referinta, iar valoarea indicelui este 2%. Rata dobanzii va fi de 4%. Daca indicele creste la 3%, atunci rata dobanzii se va modifica la 5%.

In cazul creditelor in lei, indicele de referinta utilizat depind de momentul acordarii creditului:
  • incepand cu data de 2 mai 2019, bancile pot folosi un singur indice de referinta - Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC). Acest indice este calculat trimestrial de catre BNR, in baza tranzactiilor de pe piata interbancara.
  • la credite vechi (acordate inainte de 2 mai 2019), bancile actualizeaza dobanzile in functie de indicele Robor. Acest indice este calculat zilnic de catre BNR, in baza cotatiilor de dobanda practicate de principalele banci. Robor se calculeaza pe diverse scadente. Cel mai des, bancile utilizeaza ca referinta la credite fie rata Robor la 3 luni, fie rata Robor la 6 luni.
La creditele in valuta, bancile utilizeaza urmatorii indici de referinta:
  • la creditele in euro, bancile pot utiliza indicele Euribor, care reprezinta indicele monetar de referinta din zona euro
  • la creditele in alte valute, bancile utilizeaza indicele Libor, care este un indice global si reprezinta rata de dobanda la care bancile internationale se imprumuta intre ele.

Dobanzile variabile practicate la credite se actualizeaza in functie de indicele de referinta, de regula trimestrial sau semestrial.

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

ALTE GHIDURI DE INTERES


Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Ai nevoie de un credit?

ALTE ARTICOLE


Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa
Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa

De la sfarsitul saptamanii trecute se pot face inscrieri in program pentru anul 2021, dupa publicarea ordinului privind modificarea comisionul de administrare si finalizarea alocarii plafoanelor anuale de catre FNGCIMM.

30 Martie 2021 | Imobiliare

Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine
Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine

In paralel cu scaderea dobanzilor la depozite pentru deponenti in februarie, bancile au decis sa umble in aceasta luna si la marja creditelor, usurand mai ales ingrijorarile debitorilor de cursa lunga.

25 Februarie 2021 | Imobiliare

Noua casa poate fi una verde
Noua casa poate fi una verde

UniCredit Bank propune o solutie de finantare de nisa care tinteste potentialii debitori interesati de locuinte eficiente energetic si care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea.

2 Noiembrie 2020 | Imobiliare

5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa
5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa

Bancile au inceput deja sa acorde primele credite prin programul Noua Casa. Conso iti prezinta 5 aspecte importante de catre ar trebui tinut cont inainte de obtinerea unui imprumut.

14 Octombrie 2020 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus