Ce este programul Rabla?

Programul de Stimulare a Innoirii Parcului Auto, cunoscut in special sub numele de Rabla, este un program guvernamental, sustinut din fonduri alocate de Ministerul Mediului.

Programul este structurat pe doua componente:

  •     Rabla Clasic - statul acorda o prima de casare pentru achizitia unui autovehicul nou in schimbul unui autovehicul vechi;
  •     Rabla Plus - program nou, prin care este stimulata achizitia unui autovehicul nou pur electric sau nou electric hibrid, fara obligativitatea casarii un autovehicul vechi.
Rabla Clasic se deruleaza prin intermediul Administratiei Fondului de Mediu (AFM) inca din 2005, iar in fiecare an este pus la dispozitia agentiei un anumit buget pentru acordarea de stimulente soferilor care doresc sa isi schimbe masina veche cu una noua. Prin programul Rabla se pot achizitiona autoturisme, autoutilitare usoare, dar si motociclete (din 2020).

Modul de functionare a programului consta in acordarea unei reduceri la achizitia unui autovehicul nou, in cazul in care cumparatorul face dovada ca a casat masina veche. Diferenta dintre pretul masinii noi si prima de casare obtinuta de la stat se achita din surse proprii, prin credit bancar sau printr-un contract de leasing financiar.

In cazul Rabla Clasic, prima de casare este de 6 500 de lei pentru autovehicule, respectiv de 3 500 lei pentru motociclete, cu posibilitatea accesarii suplimentare a doua eco-bonusuri pentru urmatoarele situatii:
  •   un eco-bonus de 1.000 lei care poate fi adaugat primei de casare, pentru cumpararea unei masini al carei motor genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 96 g CO2/km;
  •   un eco-bonus in valoare de 2.500 lei pentru situatia in care se opteaza pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid.
In ceea ce priveste Rabla Plus, romanii care vor sa aleaga o masina care nu polueaza, beneficiaza din partea AFM de doua tipuri de eco-tichete:
  •   un eco-tichet de 20.000 de lei pentru achizitionarea unui autoturism nou electric-hibrid;
  •   un eco-tichet de 45.000 de lei pentru masinile noi 100% electrice.
  •   pentru motocicletele electrice se acorda un echo-tichet de 3 000 lei.
 
Cele doua axe ale programului pot fi accesate de catre populatie separat sau combinat. 

In situatia in care un cumparator detine o masina veche pentru casat si doreste sa achizitioneze un autoturism nou 100% electric, va beneficia de un sprijin financiar care poate ajunge la peste 50.000 lei.

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

ALTE GHIDURI DE INTERES


Ghid credite auto

Suma maxima pe care o persoana o poate imprumuta este direct proportionala cu venitul lunar (la nivel individual sau familial). Cum se calculeaza suma maxima alocata pentru achizitia unui autoturism, dilema masina noua sau second hand, riscurile unui credit auto, costurile si perioada de rambursare in ghidul oferit de Conso.

Ghid leasing auto

Mod de functionare: masina in leasing nu este a ta, ci apartine finantatorului. Doar la finalul contractului devii propietar. Diferentele fata de credit tine de dreptul de propietate asupra automobilului. Raspunsul la toate intrebarile despre periaoda de finantare, avans, valoare reziduala, costuri, inmatriculare si renuntare la contract in capitol

Ai nevoie de un credit?

ALTE ARTICOLE


Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA
Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Dupa un an agitat, caracterizat de falimentul liderului City Insurance si scumpirea accelerata a tarifelor, pe piata RCA se fac primii pasi pentru cresterea concurentei prin aparitia Axeria Iard.

6 Ianuarie 2022 | Auto

Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica
Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Masinile electrice sau hibride au inceput sa ocupe o pozitie inalta in alegerile soferilor din Romania In ultimii ani, din ce in ce mai multi impatimiti de autoturisme si, mai ales, sustinatori ai mediului, achizitioneaza sau se documenteaza despre modelele verzi.

27 Decembrie 2021 | Articol sponsorizat

Protejarea impotriva inflatiei nu inseamna asumarea unor riscuri mari
Protejarea impotriva inflatiei nu inseamna asumarea unor riscuri mari

Inflatia s-a apropiat de 8% si sunt sanse mari sa avem o inflatie cu doua cifre la inceputul anului viitor, pe masura ce preturile mari la energie sunt transmise si in alte costuri de productie. Cum ne protejam economiile personale?

17 Noiembrie 2021 | Auto

Leasingul operational a intrat in vizorul Consiliului Concurentei
Leasingul operational a intrat in vizorul Consiliului Concurentei

Consiliul Concurentei a impus in august noi reguli privind modul in care companiile fac schimb de informatii legate de clienti, astfel incat sa fie ingreunate strategiile de impartire a pietei si fixarea anumitor preturi, care constituie practici anticoncurentiale.

2 Septembrie 2021 | Auto

Mai multe articole

Inapoi sus