top banner

Biroul de Credit

Cum se calculeaza Scorul FICO de catre Biroul de Credit?

Cuprins
  Din martie 2009, Biroul de Credit calculeaza, folosind datele din Raportul de Credit, FICO® Score de la Biroul de Credit (Scorul FICO). 

  Scorul FICO este un produs al Biroului de Credit utilizat de catre unii Participanti pentru a analiza in mod obiectiv si rapid probabilitatea ca persoana vizata (solicitant al unui credit sau debitor) sa-si indeplineasca la timp obligatiile contractuale.

  Scorul FICO este un numar format din 3 cifre (300-850), rezultat in urma procesului statistic care prelucreaza informatiile referitoare la creditele inregistrate in Sistemul Biroului de Credit despre o persoana vizata. Scorul FICO este furnizat Participantilor ca parte a Raportului de Credit. 

  Scorul FICO ia in calcul urmatoarele elemente ce confera predictibilitate: istoricul de plata, datoria curenta, durata contului/conturilor de credit (numarul mediu de luni de la acordarea creditelor), cererea de noi credite (numarul de interogari si creditele acordate in ultimele 6 luni), mix-ul de credit (tipuri de credite acordate), varsta persoanei vizate. Influenta acestor elemente asupra valorii Scorul FICO poate varia in functie de informatiile inregistrate la Biroul de Credit pentru fiecare persoana vizata.

  In cazul in care despre persoana vizata nu exista suficiente informatii  inregistrate in baza de date a Biroului de Credit (cel putin un credit cu doua actualizari), Scorul nu va putea fi calculat si, in consecinta, nu va fi furnizat Participantului care l-a solicitat. 

  Fiecare Participant care utilizeaza Scorul FICO stabileste, in functie de normele proprii de creditare, o limita valorica minima a Scorul FICO in vederea acordarii creditului. 

  Un scor mare echivaleaza cu un risc de neplata scazut in viitor. Scorul FICO este calculat, la momentul solicitarii acestuia de catre Participant, pe baza informatiilor inregistrate in Sistemul Biroului de Credit la acel moment si este afisat pe Raportul de Credit, impreuna cu cel mult 4 coduri-motiv. Codurile-motiv arata cele mai importante cauze care au determinat scaderea Scorului respectiv, fata de valoarea maxima. 

  Un scor bun obtinut pe parcursul derularii creditului poate determina ca Participantul sa ofere solicitantului noi produse de credit, in conditii avantajoase. 

  Scorul FICO este furnizat si persoanelor vizate, impreuna cu Situatia Inscrierii la Biroul de credit, atunci cand acestea solicita Biroului de Credit o copie a datelor personale prelucrate in Sistemul Biroului de Credit.

  Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

  Comparații

  Credite nevoi personale

  Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
  Compară

  TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

  Calculatoare

  Credit maxim

  Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

  Rate credit

  Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

  Refinanțare credit

  Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul

  Comparații

  Credite nevoi personale

  Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit

  Compară

  Info Financiar