Romania a absorbit pana in prezent 10% din fondurile europene alocate

Rata de absorbtie pe cele 7 programe operationale de fonduri structurale si de coeziunie pentru Romania a ajuns la 9,72% la finalul lunii noiembrie. Suma se ridica la 1,86 miliarde euro.


Fondurile totale alocate Romaniei sunt stabilite la 87,2 miliarde lei pentru exercitiul financiar 2007-2013. Pana in prezent insa s-au absorbit mai putin de 10% din valoarea acestora, conform datelor Ministerului Afacerilor Europene.

Nivelul este insa in crestere, avand in vedere ca la finalul lui 2011 rata de absorbtie era de 5,5%.

Cea mai mare rata de absorbtie se intalneste in cadrul Programului Operational Regional (POR), respectiv 21,10%. Rate de peste 15% se mai intalnesc si in cazul Programului Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative (PO DCA) si in cazul Programului Operational de Asistenta Tehnica (PO AT).

Cea mai mica rata de absorbtie se regaseste in cadrul Programului Operational Sectorial Mediu (POS MEDIU), de numai 6,14%.

Din 2007 pana in prezent au fost depuse 35.509 proiecte dintre care au fost aprobate 11.263. Valoarea totala a fondurilor de care ar avea nevoie proiectele aprobate ajunge la 85,8% din fondurile de 87,2 miliarde lei alocate Romaniei pana in 2013.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Fonduri europene


O noua transa de titluri de stat, o noua reducere a dobanzilor
O noua transa de titluri de stat, o noua reducere a dobanzilor

Randamentele oferite populatiei in februarie sunt cu 0,2-0,25 puncte procentuale sub cele aferente titlurilor din ianuarie, pentru scadente comparabile, iar fata de februarie 2020 scaderea depaseste un punct procentual.

8 Februarie 2021 | Auto

Ce-ar fi sa luam credite direct de la BNR?
Ce-ar fi sa luam credite direct de la BNR?

Bancile Centrale din regiune lupta cu pandemia cu arme neconventionale, iar masurile luate ar putea merge de la achizitia de titluri de stat pana la credite acordate direct populatiei, achizitia de obligatiuni corporative sau dobanzi negative.

23 Noiembrie 2020 | Auto

Titlurile de stat au ajuns sa se concureze intre ele
Titlurile de stat au ajuns sa se concureze intre ele

In aceasta luna se pot subscrie titluri de stat atat prin Trezorerie, cat si prin bancile si brokerii care intermediaza listarea la bursa a acestor instrumente.

19 Noiembrie 2020 | Auto

Avizarea daunelor auto in asigurari se muta pe internet
Avizarea daunelor auto in asigurari se muta pe internet

In contextul in care deplasarea clientilor la sediul asiguratorului este mai dificila in actualul context epidemiologic, companiile de asigurari au pus la dispozitia clientilor platforme online prin care isi pot raporta daunele. Iata cateva exemple

4 Noiembrie 2020 | Auto

Mai multe articole

Inapoi sus