Romania a absorbit pana in prezent 10% din fondurile europene alocate

Rata de absorbtie pe cele 7 programe operationale de fonduri structurale si de coeziunie pentru Romania a ajuns la 9,72% la finalul lunii noiembrie. Suma se ridica la 1,86 miliarde euro.


Fondurile totale alocate Romaniei sunt stabilite la 87,2 miliarde lei pentru exercitiul financiar 2007-2013. Pana in prezent insa s-au absorbit mai putin de 10% din valoarea acestora, conform datelor Ministerului Afacerilor Europene.

Nivelul este insa in crestere, avand in vedere ca la finalul lui 2011 rata de absorbtie era de 5,5%.

Cea mai mare rata de absorbtie se intalneste in cadrul Programului Operational Regional (POR), respectiv 21,10%. Rate de peste 15% se mai intalnesc si in cazul Programului Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative (PO DCA) si in cazul Programului Operational de Asistenta Tehnica (PO AT).

Cea mai mica rata de absorbtie se regaseste in cadrul Programului Operational Sectorial Mediu (POS MEDIU), de numai 6,14%.

Din 2007 pana in prezent au fost depuse 35.509 proiecte dintre care au fost aprobate 11.263. Valoarea totala a fondurilor de care ar avea nevoie proiectele aprobate ajunge la 85,8% din fondurile de 87,2 miliarde lei alocate Romaniei pana in 2013.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Fonduri europene


Cum poti deveni actionar la cel mai mare transportator fluvial de marfuri pe Dunare
Cum poti deveni actionar la cel mai mare transportator fluvial de marfuri pe Dunare

Din 24 mai si pana pe 4 iunie investitorii pot subscrie actiuni aferente ofertei publice Transport Trade Services (TTS) la un pret cuprins intre 19 si 21 lei/actiune. Elemente cheie: PER de 13, indatorare redusa, stabilizare a cotatiilor post IPO, suma minima de participare 5.040 lei.

24 Mai 2021 | Auto

Programele Rabla din 2021 si-au majorat consistent bugetele
Programele Rabla din 2021 si-au majorat consistent bugetele

Autoritatile au majorat sumele alocate programelor Rabla pentru autoturisme si electrocasnice vechi si au crescut primele de casare.

25 Martie 2021 | Auto

O noua transa de titluri de stat, o noua reducere a dobanzilor
O noua transa de titluri de stat, o noua reducere a dobanzilor

Randamentele oferite populatiei in februarie sunt cu 0,2-0,25 puncte procentuale sub cele aferente titlurilor din ianuarie, pentru scadente comparabile, iar fata de februarie 2020 scaderea depaseste un punct procentual.

8 Februarie 2021 | Auto

Ce-ar fi sa luam credite direct de la BNR?
Ce-ar fi sa luam credite direct de la BNR?

Bancile Centrale din regiune lupta cu pandemia cu arme neconventionale, iar masurile luate ar putea merge de la achizitia de titluri de stat pana la credite acordate direct populatiei, achizitia de obligatiuni corporative sau dobanzi negative.

23 Noiembrie 2020 | Auto

Mai multe articole

Inapoi sus