Noul minister al fondurilor europene isi propune sa negocieze cu UE realocarea finantarilor

Pana la finalul anului, Ministerul Afacerilor Europene si-a propus sa renegocieze cu Comisia Europeana alocarea fondurilor destinate Romaniei, catre proiecte unde cererea de finantare este ridicata.


 “Sunt unele programe care merg foarte bine, sunt unele programe care nu sunt la fel de solicitate, si atunci trebuie sa negociem cu UE realocarea unor bani”, a precizat premierul Emil Boc in fata Parlamentului, inaintea votului final privind infiintarea Ministerului Afacerilor Europene.

Premierul a dat ca exemplu programele de reabilitare termica a blocurilor, unde sunt necesare mai multe fonduri, ce ar putea fi obtinute prin realocare.

In prezent, Romania are alocate 19 miliarde euro. Dintre acestea, 14 miliarde reprezinta contracte de finantare deja semnate, in faza de implementare, iar 2,8 miliarde euro au fost deja platite.

Situatia este mult imbunatatita fata de finalul anului 2008, cand nivelul contractelor semnate era de 1,3 miliarde euro iar platile se ridicau la 156 milioane euro.

In ciuda accelerarii procesului, Romania se afla inca in coada clasamentului european privind absorbtia fondurilor iar sumele alocate au devenit cu atat mai necesare cu cat economia are nevoie de finantari suplimentare pentru a-si reveni.

In plus, neregulile semnalate la alocarea fondurilor ar putea sa coste economia Romaniei o parte din banii destinati.

“Ne indreptam spre o crestere economica superioara, in 2012, coboram cu deficitul bugetar în jur de 3%, avem nevoie, in condiţiile acestea, in care, in Europa, vedeti ce se intampla in Grecia, vedeti in zona euro, lucrurile nu merg in directia buna”, a mentionat Boc.

Pe de alta parte, ministrul de resort, Leonard Orban, a declarat ca isi propune ca in ceea ce priveste fondurile alocate pentru politica de coeziune, rata de absorbtie sa creasca la minimum 20%.

O alta prioritate a ministerului este finalizarea modificarilor in sistemul de gestiune al achizitiilor publice, astfel incat sa fie reluat procesul de transmitere a facturilor catre Comisia Europeana.

 “Intai, clarificam chestiunile interne, in special legate de procesul de achizitii publice si, ulterior, vom reincepe acest proces de transmitere a facturilor. Estimarile mele sunt ca, cel mai devreme, in cursul lunii noiembrie, vom relua acest proces”, a precizat ministrul Orban.

Guvernul a aprobat, prin ordonanta de urgenta, infiintarea Ministerulului Afacerilor Europene, care va avea ca si principale atributii gestionarea procesului de coordonare al afacerilor europene si coordonarea pe orizontala a gestiunii procesului de absorbtie a fondurilor comunitare.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Fonduri europene


Programele Rabla din 2021 si-au majorat consistent bugetele
Programele Rabla din 2021 si-au majorat consistent bugetele

Autoritatile au majorat sumele alocate programelor Rabla pentru autoturisme si electrocasnice vechi si au crescut primele de casare.

25 Martie 2021 | Auto

O noua transa de titluri de stat, o noua reducere a dobanzilor
O noua transa de titluri de stat, o noua reducere a dobanzilor

Randamentele oferite populatiei in februarie sunt cu 0,2-0,25 puncte procentuale sub cele aferente titlurilor din ianuarie, pentru scadente comparabile, iar fata de februarie 2020 scaderea depaseste un punct procentual.

8 Februarie 2021 | Auto

Ce-ar fi sa luam credite direct de la BNR?
Ce-ar fi sa luam credite direct de la BNR?

Bancile Centrale din regiune lupta cu pandemia cu arme neconventionale, iar masurile luate ar putea merge de la achizitia de titluri de stat pana la credite acordate direct populatiei, achizitia de obligatiuni corporative sau dobanzi negative.

23 Noiembrie 2020 | Auto

Titlurile de stat au ajuns sa se concureze intre ele
Titlurile de stat au ajuns sa se concureze intre ele

In aceasta luna se pot subscrie titluri de stat atat prin Trezorerie, cat si prin bancile si brokerii care intermediaza listarea la bursa a acestor instrumente.

19 Noiembrie 2020 | Auto

Mai multe articole

Inapoi sus