Schemele de garantare a depozitelor nu vor mai fi confundate de clientii britanici

Clientii din Marea Britianie vor afla mai usor daca banca lor este inclusa in schema nationala de garantare a depozitelor sau beneficiaza de garantii intr-un alt stat membru al UE.


Din cercetarile efectuate, s-a descoperit ca multi consumatori considera ca toate bancile care sunt prezente pe piata locala sunt incluse in schema nationala de garantare a depozitelor. Aceste lucru nu este insa corect.

Daca un client face un depozit la o sucursala straina, a unei banci cu sediul intr-un stat membru al UE, atunci economiile sunt garantate in tara de provenienta a bancii.

Acest principiu se aplica si in Romania, unde mai multe banci functioneaza pe piata locala prin intermediul unor sucursale straine (cum ar fi ING Bank sau Citibank).

“Clientii trebuie sa simta ca banii lor sunt protejati si pentru acest lucru, ei au nevoie sa stie care sunt limitele de despagubire si ce schema de garantare va oferi acoperire in cazul in care o banca sau organizatie cooperatista da faliment”, a precizat directorul pentru banci si organizatii cooperatiste de la Autoritatea pentru Servicii Financiare (FSA), Andrew Bailey.

In acest scop, toate bancile britanice vor fi obligate de la 1 septembrie 2012 sa afiseze postere vizibile in sucursale si pe paginile de internet cu privire la schema de garantare la care participa.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Mai are sens sa economisim in euro?
Mai are sens sa economisim in euro?

Dupa o lunga perioada de stabilitate a cursului de schimb si dobanzi apropiate de zero pentru depozitele la termen in valuta, nu multi si-ar mai pune aceasta intrebare. Totusi, lucrurile se pot schimba pe termen mediu.

26 August 2021 | Depozite

Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management
Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management

Incepand din 22 iunie, populatia are acces la noi emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa, in lei si euro. Randamentele sunt insa in scadere, in ciuda cresterii inflatiei.

22 Iunie 2021 | Depozite

Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite
Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite

Diferenta de randament dintre depozitele la termen si conturile de economii s-a redus treptat, iar avantajele mobilitatii banilor nu sunt de negliljat.

3 Iunie 2021 | Depozite

Dobanzile real pozitive sunt tot mai rare
Dobanzile real pozitive sunt tot mai rare

Cresterea inflatiei din ultima vreme si estimarile pesimiste ale BNR pentru finalul anului nu au determinat, cel putin deocamdata, o majorare a dobanzilor la termen, bancile avand suficient spatiu de manevra pentru intarzierea acestui pas.

31 Mai 2021 | Depozite

Mai multe articole

Inapoi sus