Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management

Incepand din 22 iunie, populatia are acces la noi emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa, in lei si euro. Randamentele sunt insa in scadere, in ciuda cresterii inflatiei. 

In intervalul 22 iunie-12 lulie statul va oferi noi emisiuni de certificate de Trezorerie in cadrul programului Fidelis, la dobanzi de 2,95% la un an si 3,25% la 2 ani pentru titlurile in lei si 1% pe 2 ani pentru titlurile in euro.

Cat de atractive sunt dobanzile la lei? Daca ne referim la inflatia anualizata consemnata in mai (+3,8% a aratat indicele preturilor de consum) si asteptarile BNR pentru finalul anului (peste 4%) atunci putem spune ca, dupa o buna bucata de vreme, statul ofera randamente real-negative. 

Iar dobanda de 1% propusa la euro ofera aceeasi perspectiva, avand in vedere ca in zona euro inflatia medie in mai a fost de 2% (In Uniunea Europeana, tarile fruntase la acest capitol sunt Ungaria-5,3%, Polonia-4,6%, Luxemburg-4%, Lituania-3,5% si Romania-3,2%-vorbim aici de IAPC, indicele armonizat al preturilor de consum). 

Oricum, indiferent de modul in care ne raportam la cresterea preturilor, dobanzile oferite de stat nu mai acopera inflatia, nici pe cea de la noi, nici pe cea din UE privita ca medie. 

Cum stateau lucrurile la precedentele emisiuni din 2020

Anul trecut am avut 4 emisiuni in lei in cadrul programului Fidelis, cu dobanzi de 4,5% la scadenta de 4 ani, 4% la scadenta de 2 si 3 ani, 3,5% la un an. In euro au existat doua emisiuni, cu dobanzi de 1,85% si 2%  la scadenta de 5 ani ambele. 

Dupa cum se observa, statul continua sa taie randamentele desi inflatia este in crestere, fapt ce denota ca Ministerul Finantelor vrea sa impuna aceste instrumente mai degraba ca o solutie de cash-management pentru investitorii cu plasamente la bursa decat ca o solutie de protejare a economiilor in fata inflatiei. 

Cu alte cuvinte, aceste emisiuni de titluri de stat vor fi preferate in perioadele in care investitorii au iesit din anumite plasamente pe actiuni si, in asteptarea unor noi oferte publice sau a corectiilor pentru titlurile vizate, aleg sa isi plaseze banii in titluri de stat pentru a nu-i lasa in contul deschis la broker cu dobanda zero pana atunci. 

Impozit pe dobanda vs. comisionul brokerului

Avantajul titlurilor de stat in fata depozitelor bancare la termen este binecunoscut, nu avem impozit pe dobanda in primul caz fata de un impozit de 10% pe dobanda, retinut la sursa, in al doilea caz. 

Acest avantaj este evident in cazul tilturilor de stat emise in cadrul programului Tezaur (sunt vandute prin Trezorerii si Posta) si ar trebui nuantat in cazul titlurilor vandute prin banci si brokeri in cadrul emisiunilor Fidelis (titluri ce urmeaza sa fie listate la bursa dupa subscriere). 

Lipsa impozitului pe dobanda este contrabalansata in acest caz de comisionul brokerului la vanzare (doar subscrierea se face fara comision), iar in acest caz acesta se aplica la toata suma nu doar la dobanda. 

Uzual, vorbim de un comision de 0,2%, ceea ce ar echivala cu impozitul pe dobanda la un randament de 2% al titlurilor respective. Important de retinut, valoarea de revanzare a titlurilor de stat listate depinde foarte mult de contextul de piata-daca dobanzile ar fi in crestere atunci pretul titlurilor de stat listate ar scadea, pentru a se conserva randamentul oferit intial, astfel incat cumpararea unor emisiuni cu scadenta lunga fara a avea protectia unor dobanzi mai mari presupune anumite riscuri. 

Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra. 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Dobanzile depozitelor la termen merg la pas, in vreme ce inflatia alearga
Dobanzile depozitelor la termen merg la pas, in vreme ce inflatia alearga

Dupa noile raportari privind cresterile preturilor, singura noutate pe piata dobanzilor bancare la termen este intercalarea unor banci de talie mica intre pozitiile detinute anterior de CEC si TBI Bank.

18 Ianuarie 2022 | Depozite

Deponentii vad luminita de la capatul tunelului
Deponentii vad luminita de la capatul tunelului

Dupa o lunga perioada in care dobanzile depozitelor au continuat sa scada, trendul s-a inversat, iar statul si bancile sunt pregatite sa isi recompenseze mai bine creditorii pe fondul inflatiei in crestere accelerata.

23 Noiembrie 2021 | Depozite

Economisirea in euro castiga duelul randamentelor la scadente scurte
Economisirea in euro castiga duelul randamentelor la scadente scurte

Daca ne raportam la depozitele nou constituite pe termen de maxim 6 luni, aprecierea euro de la inceputul anului a facut mai profitabile depozitele in moneda europeana in fata celor in lei.

28 Septembrie 2021 | Depozite

Mai are sens sa economisim in euro?
Mai are sens sa economisim in euro?

Dupa o lunga perioada de stabilitate a cursului de schimb si dobanzi apropiate de zero pentru depozitele la termen in valuta, nu multi si-ar mai pune aceasta intrebare. Totusi, lucrurile se pot schimba pe termen mediu.

26 August 2021 | Depozite

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid depozite si certificate de depozit

Chiar daca bancile au redus in ultima perioada ratele dobanzilor, in continuare dobanzile la lei sunt superioare dobanzilor la euro si dolari. Din acest motiv, depozitele in lei sunt mai avantajoase decat cele in valuta. De ce sunt depozitele in valuta riscante, care sunt costurile unui depozit, principalele diferente dintre un depozit la termen si

Ghid finante personale

Planificarea veniturilor si cheltuielilor personale este o modalitate utila pentru a economisi. Cum se planifica cheltuielile? Cum trebuie folositi banii disponibili? Ponturi pentru a economisi bani si unde se pot investi economiile in Ghidul Finante personale.

Inapoi sus