top banner

Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management

22 Iunie 2021 | Autor: Cristian Dogaru

Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management
Incepand din 22 iunie, populatia are acces la noi emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa, in lei si euro. Randamentele sunt insa in scadere, in ciuda cresterii inflatiei. 
In intervalul 22 iunie-12 lulie statul va oferi noi emisiuni de certificate de Trezorerie in cadrul programului Fidelis, la dobanzi de 2,95% la un an si 3,25% la 2 ani pentru titlurile in lei si 1% pe 2 ani pentru titlurile in euro.

Cat de atractive sunt dobanzile la lei? Daca ne referim la inflatia anualizata consemnata in mai (+3,8% a aratat indicele preturilor de consum) si asteptarile BNR pentru finalul anului (peste 4%) atunci putem spune ca, dupa o buna bucata de vreme, statul ofera randamente real-negative. 

Iar dobanda de 1% propusa la euro ofera aceeasi perspectiva, avand in vedere ca in zona euro inflatia medie in mai a fost de 2% (In Uniunea Europeana, tarile fruntase la acest capitol sunt Ungaria-5,3%, Polonia-4,6%, Luxemburg-4%, Lituania-3,5% si Romania-3,2%-vorbim aici de IAPC, indicele armonizat al preturilor de consum). 

Oricum, indiferent de modul in care ne raportam la cresterea preturilor, dobanzile oferite de stat nu mai acopera inflatia, nici pe cea de la noi, nici pe cea din UE privita ca medie. 

Cum stateau lucrurile la precedentele emisiuni din 2020

Anul trecut am avut 4 emisiuni in lei in cadrul programului Fidelis, cu dobanzi de 4,5% la scadenta de 4 ani, 4% la scadenta de 2 si 3 ani, 3,5% la un an. In euro au existat doua emisiuni, cu dobanzi de 1,85% si 2%  la scadenta de 5 ani ambele. 

Dupa cum se observa, statul continua sa taie randamentele desi inflatia este in crestere, fapt ce denota ca Ministerul Finantelor vrea sa impuna aceste instrumente mai degraba ca o solutie de cash-management pentru investitorii cu plasamente la bursa decat ca o solutie de protejare a economiilor in fata inflatiei. 

Cu alte cuvinte, aceste emisiuni de titluri de stat vor fi preferate in perioadele in care investitorii au iesit din anumite plasamente pe actiuni si, in asteptarea unor noi oferte publice sau a corectiilor pentru titlurile vizate, aleg sa isi plaseze banii in titluri de stat pentru a nu-i lasa in contul deschis la broker cu dobanda zero pana atunci. 

Impozit pe dobanda vs. comisionul brokerului

Avantajul titlurilor de stat in fata depozitelor bancare la termen este binecunoscut, nu avem impozit pe dobanda in primul caz fata de un impozit de 10% pe dobanda, retinut la sursa, in al doilea caz. 

Acest avantaj este evident in cazul tilturilor de stat emise in cadrul programului Tezaur (sunt vandute prin Trezorerii si Posta) si ar trebui nuantat in cazul titlurilor vandute prin banci si brokeri in cadrul emisiunilor Fidelis (titluri ce urmeaza sa fie listate la bursa dupa subscriere). 

Lipsa impozitului pe dobanda este contrabalansata in acest caz de comisionul brokerului la vanzare (doar subscrierea se face fara comision), iar in acest caz acesta se aplica la toata suma nu doar la dobanda. 

Uzual, vorbim de un comision de 0,2%, ceea ce ar echivala cu impozitul pe dobanda la un randament de 2% al titlurilor respective. Important de retinut, valoarea de revanzare a titlurilor de stat listate depinde foarte mult de contextul de piata-daca dobanzile ar fi in crestere atunci pretul titlurilor de stat listate ar scadea, pentru a se conserva randamentul oferit intial, astfel incat cumpararea unor emisiuni cu scadenta lunga fara a avea protectia unor dobanzi mai mari presupune anumite riscuri. 

Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra. 
Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Economiile pentru copii sunt avantajoase si pentru adulti

Economiile pentru copii sunt avantajoase si pentru adulti

Produsele de economisire pentru copii pot fi folosite ca pretext pentru a pune bani de-o parte de intreaga familie, atunci cand randamentele sunt incurajatoare.

18 Aug 2022 | Depozite
Vor mai creste dobanzile la depozite?

Vor mai creste dobanzile la depozite?

Imprumuturile statului pe termen lung s-au ieftinit usor iar dobanda titlurilor de stat pentru populatie a stagnat in august, in paralel cu renuntarea la scadentele peste 1 an.

09 Aug 2022 | Depozite
Bancile isi concureaza propriile campanii promotionale

Bancile isi concureaza propriile campanii promotionale

Reducerea lichiditatii din piata interbancara, concurenta cu titlurile de stat si cresterea inflatiei au fortat bancile sa creasca accelerat dobanzile la depozite.

02 Aug 2022 | Depozite
Aventura subscrierii online a titlurilor de stat Tezaur

Aventura subscrierii online a titlurilor de stat Tezaur

Desi numarul de pasi pentru generarea unei achizitii online din partea celor inregistrati in SPV-ul ANAF nu este mare, procedura nu e deloc simpla. Complicatiile apar la aproape fiecare etapa care trebuie parcursa.

29 Iul 2022 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii