Plafonul de garantare a depozitelor, suplimentat temporar pentru unii clienti


Banca Nationala a Romaniei (BNR) a instituit un plafon de garantare suplimentar, de 100.000 de euro, pentru depozitele ce rezulta din tranzactii imobiliare, mosteniri, despagubiri, plata unor indemnizatii de asigurare si altele. Garantarea suplimentara este valabila, insa, pe o perioada limitata, de 12 luni, potrivit unui comunicat al institutiei.


Pe langa plafonul actual de garantare, de 100.000 de euro, un deponent poate beneficia de un plafon suplimentar in aceeasi suma, insa doar pentru un an si doar pentru sumele provenite din sursele mentionate.

„Cu scopul de a oferi o protectie sporita pentru deponenti, prin Directiva 49/2014/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 16 aprilie 2014 privind schemele de garantare a depozitelor (art. 6 alin.2), anumite categorii speciale de depozite beneficiaza de un plafon de garantare suplimentar. Acesta este aplicat pe o perioada de maximum 12 luni de la data la care suma a fost creditata in cont la institutia in cauza sau de la data la care depozitele pot fi transferate legal la o alta institutie de credit”, se arata in comunicatul BNR.

Ce depozite beneficiaza de garantare suplimentara?

Potrivit legii de transpunere a Directivei mentionate, BNR are obligatia sa stabileasca si sa reconsidere periodic nivelul plafonului suplimentar.

In comunicatul BNR se precizeaza ca depozitele care beneficiaza de aceasta garantie suplimentara in caz de faliment al unei banci sunt cele care rezulta din tranzactii imobiliare referitoare la bunuri imobile cu destinatie locativa, adica vanzari de locuinte, cele rezultate din pensionare, disponibilizare, invaliditatea sau decesul deponentului, cele rezultate din incasarea unor indemnizatii de asigurare sau a unor compensatii pentru daune generate de infractiuni sau pentru condamnari pe nedrept.

BNR a publicat si un tabel din care rezulta ca nivelul de garantare suplimentara de 100.000 de euro este cel mai redus din Uniunea Europeana. Al doilea cel mai redus este cel din Bulgaria, de 127.000 de euro, in timp ce in Italia, Slovenia si Slovacia cuantumul este nelimitat.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Depozite


Ce se intampla daca lichidezi depozitul inainte de scadenta?
Ce se intampla daca lichidezi depozitul inainte de scadenta?

Deponentii au posibilitatea sa isi retraga banii inainte de scadenta unei depozit la termen, insa acest lucru vine la pachet cu o penalizare: castigul se pierde deseori, dar sunt si cazuri cand banca acorda o dobanda compensatorie.

8 August 2019 | Depozite

Bancile mici reiau timid cresterea dobanzilor la depozite
Bancile mici reiau timid cresterea dobanzilor la depozite

Bancile au sistat pentru o buna perioada de timp majorarea dobanzilor la depozite, in principal pe fondul excesului de lichiditate din piata. Insa, in ultima luna, cateva banci mici in general, au decis cresterea dobanzilor la economiile populatiei in medie cu 0,5 pp.

25 Aprilie 2019 | Depozite

(P) Depozitul Centenar de la Banca Romaneasca a fost desemnat Produsul de economisire al anului
(P) Depozitul Centenar de la Banca Romaneasca a fost desemnat Produsul de economisire al anului

Banca Romaneasca a primit, in cadrul evenimentului "Bank of the Year" organizat de catre MasterCard, premiul "Produsul de economisire al anului 2018".

18 Aprilie 2019 | Articol sponsorizat

Cum functioneaza garantarea depozitelor bancare?
Cum functioneaza garantarea depozitelor bancare?

Falimentele bancare din trecut mai au ecou si in zilele noastre. Multi romani inca isi tin banii acasa, de teama sa nu ii piarda. Acestia trebuie sa stie, insa, ca banii din banca, sub orice forma ar fi depusi, sunt garantati in limita a 100.000 de euro. Cum si in cat timp se recupereaza banii daca banca intra in faliment?

9 Octombrie 2018 | Depozite

Mai multe articole

Inapoi sus