Deprecierea leului a schimbat comportamentul de economisire

Episoadele de depreciere rapida ale cursului de schimb au slabit increderea in moneda nationala. Pentru a-si proteja economiile, unii clienti au ales economiile in valuta.


Desi dobanzile in lei la depozite au fost aproape duble fata de cele practicate de banci la euro sau dolari, economisirea in moneda nationala nu a mai fost atat de atractiva.

Deprecierea cursului de schimb a creat un sentiment de nesiguranta in randul clientilor, motiv pentru care unele persoane au ales sa economiseasca mai mult in valuta.

In ultimele 12 luni, depozitele la termen s-au majorat cu aproape 7 miliarde lei. Doar 25% din aceasta suma s-a regasit in cadrul depozitelor noi in lei.

Depozitele in euro au avansat cel mai mult, majorandu-se cu echivalentul a 4,5 miliarde lei in intervalul ianuarie 2012-ianuarie 2013.

Clientii au directionat o parte importanta din economii si in depozite in alte valute (dolar american, franci elvetieni). Aceste economii s-au majorat cu aproape 1 miliard lei, aproape 15% din economiile noi ale populatiei.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Radiografia produselor bancare pentru copii la bancile mari
Radiografia produselor bancare pentru copii la bancile mari

Copiii au intrat în sfera de interes a bancilor cand s-a observat ca parintii pot fi determinati sa economisiseasca mai mult daca o fac pentru odraslele lor, iar cei mici sunt familiarizati cu produsele bancare pe care le-ar putea folosi mai tarziu, precum cardurile si depozitele.

13 Iulie 2020 | Depozite

Depozitele la termen concureaza mai bine titlurile de stat
Depozitele la termen concureaza mai bine titlurile de stat

Lansarea unor noi emisiuni de certificate de trezorerie pentru populatie dupa o pauza de 6 luni ofera ocazia de a reface comparatia cu depozitele la termen, dupa noi campanii din partea bancilor si o reducere a randamentelor din partea statului.

7 Iulie 2020 | Depozite

Bonus pentru tehnologie si fidelitate la depozitele online
Bonus pentru tehnologie si fidelitate la depozitele online

Unele banci incurajeaza constituirea depozitelor online cu un supliment de dobanda care poate fi, in unele situatii si in anumite conditii, semnificativ peste dobanda oferita uzual la ghiseu.

3 Iunie 2020 | Depozite

Cum economisim in vremuri de criza?
Cum economisim in vremuri de criza?

Cei care si-au pastrat economiile in lei vor avea in fata alegeri complicate. Cursul leu-euro ar putea fi pus sub presiune in perioada urmatoare, pe fondul acumularii unui deficit bugetar in crestere si nevoii autoritatilor de a relansa economia stimuland exporturile (ceea ce presupune un curs „competitiv”, a se citi „un leu mai slab”).

23 Aprilie 2020 | Depozite

Mai multe articole

Inapoi sus