Deprecierea leului a schimbat comportamentul de economisire

Episoadele de depreciere rapida ale cursului de schimb au slabit increderea in moneda nationala. Pentru a-si proteja economiile, unii clienti au ales economiile in valuta.


Desi dobanzile in lei la depozite au fost aproape duble fata de cele practicate de banci la euro sau dolari, economisirea in moneda nationala nu a mai fost atat de atractiva.

Deprecierea cursului de schimb a creat un sentiment de nesiguranta in randul clientilor, motiv pentru care unele persoane au ales sa economiseasca mai mult in valuta.

In ultimele 12 luni, depozitele la termen s-au majorat cu aproape 7 miliarde lei. Doar 25% din aceasta suma s-a regasit in cadrul depozitelor noi in lei.

Depozitele in euro au avansat cel mai mult, majorandu-se cu echivalentul a 4,5 miliarde lei in intervalul ianuarie 2012-ianuarie 2013.

Clientii au directionat o parte importanta din economii si in depozite in alte valute (dolar american, franci elvetieni). Aceste economii s-au majorat cu aproape 1 miliard lei, aproape 15% din economiile noi ale populatiei.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Deponentii vad luminita de la capatul tunelului
Deponentii vad luminita de la capatul tunelului

Dupa o lunga perioada in care dobanzile depozitelor au continuat sa scada, trendul s-a inversat, iar statul si bancile sunt pregatite sa isi recompenseze mai bine creditorii pe fondul inflatiei in crestere accelerata.

23 Noiembrie 2021 | Depozite

Economisirea in euro castiga duelul randamentelor la scadente scurte
Economisirea in euro castiga duelul randamentelor la scadente scurte

Daca ne raportam la depozitele nou constituite pe termen de maxim 6 luni, aprecierea euro de la inceputul anului a facut mai profitabile depozitele in moneda europeana in fata celor in lei.

28 Septembrie 2021 | Depozite

Mai are sens sa economisim in euro?
Mai are sens sa economisim in euro?

Dupa o lunga perioada de stabilitate a cursului de schimb si dobanzi apropiate de zero pentru depozitele la termen in valuta, nu multi si-ar mai pune aceasta intrebare. Totusi, lucrurile se pot schimba pe termen mediu.

26 August 2021 | Depozite

Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management
Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management

Incepand din 22 iunie, populatia are acces la noi emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa, in lei si euro. Randamentele sunt insa in scadere, in ciuda cresterii inflatiei.

22 Iunie 2021 | Depozite

Mai multe articole

Inapoi sus