Deprecierea leului a schimbat comportamentul de economisire

Episoadele de depreciere rapida ale cursului de schimb au slabit increderea in moneda nationala. Pentru a-si proteja economiile, unii clienti au ales economiile in valuta.


Desi dobanzile in lei la depozite au fost aproape duble fata de cele practicate de banci la euro sau dolari, economisirea in moneda nationala nu a mai fost atat de atractiva.

Deprecierea cursului de schimb a creat un sentiment de nesiguranta in randul clientilor, motiv pentru care unele persoane au ales sa economiseasca mai mult in valuta.

In ultimele 12 luni, depozitele la termen s-au majorat cu aproape 7 miliarde lei. Doar 25% din aceasta suma s-a regasit in cadrul depozitelor noi in lei.

Depozitele in euro au avansat cel mai mult, majorandu-se cu echivalentul a 4,5 miliarde lei in intervalul ianuarie 2012-ianuarie 2013.

Clientii au directionat o parte importanta din economii si in depozite in alte valute (dolar american, franci elvetieni). Aceste economii s-au majorat cu aproape 1 miliard lei, aproape 15% din economiile noi ale populatiei.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Lipsa impozitului pe dobanda nu e suficienta pentru succesul titlurilor de stat
Lipsa impozitului pe dobanda nu e suficienta pentru succesul titlurilor de stat

Pe 19 martie s-a inchis o noua oferta Fidelis pentru titluri de stat listate la bursa, iar subscrierile au fost aproape la jumatatea celor consemnate in decembrie 2020.

24 Martie 2021 | Depozite

Titlurile de stat isi pierd din atractivitate fata de depozite
Titlurile de stat isi pierd din atractivitate fata de depozite

Luna martie incepe in forta pe piata titlurilor de stat pentru populatie. Se lanseaza noi emisiuni, atat in cadrul programului Tezaur cat si pentru Fidelis, programul certificatelor de trezorerie listate la bursa.

2 Martie 2021 | Depozite

Strategii de plasare a economiilor in lei pe termen scurt
Strategii de plasare a economiilor in lei pe termen scurt

Cont curent, depozit la termen sau cont de economii? Diferentierea strategiei de plasare a resurselor disponibile se va face in functie de obiectivele setate de titular (cu sau fara scadenta), dar si de dobanzile oferite de banci.

27 Octombrie 2020 | Depozite

Radiografia produselor bancare pentru copii la bancile mari
Radiografia produselor bancare pentru copii la bancile mari

Copiii au intrat în sfera de interes a bancilor cand s-a observat ca parintii pot fi determinati sa economisiseasca mai mult daca o fac pentru odraslele lor, iar cei mici sunt familiarizati cu produsele bancare pe care le-ar putea folosi mai tarziu, precum cardurile si depozitele.

13 Iulie 2020 | Depozite

Mai multe articole

Inapoi sus