Depozitele romanilor au unul din cele mai mari grade de acoperire cu garantii din UE

Gradul de acoperire cu garantii a depozitelor detinute la banci romanesti este printre cele mai mari din Uniunea Europeana, conform unui studiu FGDB.


Raportul dintre totalul resurselor Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB) si depozitele garantate se situeaza la 2,2%.

Potrivit legii care reglementeaza activitatea Fondului, pana la 30 aprilie, toate cele 32 de banci participante la schema de garantare au platit contributiile aferente anului 2013. Suma colectata la expirarea termenului de plata a fost de 446,7 milioane lei.

Dupa colectare, resursele Fondului au urcat la un total de 3,49 miliarde lei. Suma este investita in titluri de stat, depozitel la termen si alte instrumente financiare.

Fondurile vor fi utilizate, in caz de faliment bancar, pentru plata compensatiilor aferente depozitelor garantate sau pentru restructurarea bancara.

Plafonul de garantare este de 100.000 euro per deponent per banca. Depozitele sunt garantate indiferent de moneda in care sunt constituie, dar plata compensatiilor se face numai in lei.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Strategii de plasare a economiilor in lei pe termen scurt
Strategii de plasare a economiilor in lei pe termen scurt

Cont curent, depozit la termen sau cont de economii? Diferentierea strategiei de plasare a resurselor disponibile se va face in functie de obiectivele setate de titular (cu sau fara scadenta), dar si de dobanzile oferite de banci.

27 Octombrie 2020 | Depozite

Radiografia produselor bancare pentru copii la bancile mari
Radiografia produselor bancare pentru copii la bancile mari

Copiii au intrat în sfera de interes a bancilor cand s-a observat ca parintii pot fi determinati sa economisiseasca mai mult daca o fac pentru odraslele lor, iar cei mici sunt familiarizati cu produsele bancare pe care le-ar putea folosi mai tarziu, precum cardurile si depozitele.

13 Iulie 2020 | Depozite

Depozitele la termen concureaza mai bine titlurile de stat
Depozitele la termen concureaza mai bine titlurile de stat

Lansarea unor noi emisiuni de certificate de trezorerie pentru populatie dupa o pauza de 6 luni ofera ocazia de a reface comparatia cu depozitele la termen, dupa noi campanii din partea bancilor si o reducere a randamentelor din partea statului.

7 Iulie 2020 | Depozite

Bonus pentru tehnologie si fidelitate la depozitele online
Bonus pentru tehnologie si fidelitate la depozitele online

Unele banci incurajeaza constituirea depozitelor online cu un supliment de dobanda care poate fi, in unele situatii si in anumite conditii, semnificativ peste dobanda oferita uzual la ghiseu.

3 Iunie 2020 | Depozite

Mai multe articole

Inapoi sus