Fraudele cibernetice fac deseori victime printre posesorii de internet/mobile banking și carduri de debit, dar nu și printre deponenții care nu au optat pentru astfel de produse.
Internet bankingul ne-a ușurat foarte mult viața. Nu trebuie să alergăm pe la ghișeul băncii cu facturile de utilități pentru a le achita, facem din fotoliu transferuri către prieteni și furnizori, ne vedem permanent soldul și constituim ori lichidăm depozite la termen, fără să ne deplasăm la ghișeul bancar.
Dar, în același timp, am permis fără voie o breșă de securitate pe care altădată nu o aveam. Cele mai dureroase fraude vin acum sub forma unui link ce pare inofensiv, cu o adresă foarte asemănătoare cu cea a băncii sau a unui furnizor de utilități, ori sub forma unei cereri de la un așa-zis prieten care a rămas fără bani și vrea să primească niște fonduri de la noi.
Practic,
o astfel de fraudă este mult mai periculoasă decât clasica clonare a cardurilor în bancomat, deoarece, în primul caz, infractorul cibernetic are acces atât la fondurile din contul curent, cât și la cele din conturile de economii sau depozite (care pot fi desființate, iar fondurile mutate în alte conturi), pe când, în al doilea caz, s-ar fi mulțumit doar cu banii din contul curent.
Cum putem elimina complet riscurile de fraudă?
Deși acum pare suficient să fim atenți la linkurile pe care le deschidem, poate că, în viitor, vor apărea și alte modalități mai ingenioase de a ni se pune stăpânire pe conturi. Putem elimina definitiv acest risc folosind mai multe conturi, cu scopuri diferite.
De pildă, grosul economiilor le putem ține într-un depozit bancar la termen, cu reînnoire automată. Astfel, banii nici nu mai ajung în contul curent decât sub formă de dobândă (dacă nu alegem varianta cu capitalizare), iar pentru acest cont nu vom folosi internet/mobile bankingul, eliminând orice risc de fraudă.
Putem folosi apoi un alt cont curent, deschis la altă bancă, unde ne primim salariul și unde vom activa serviciul de internet/mobile banking. În acest fel, cei care doresc să facă plăți online, transferuri și să achite facturi vor avea același confort, fără a-și expune în mod inutil majoritatea economiilor.
Iar cine vrea să fie și mai precaut poate folosi un al treilea cont, alimentat prin transfer de la contul în care ne primim salariul, și să activeze doar pe acesta mobile bankingul. În contul numărul 3 nu se vor afla decât banii trimiși de noi din contul 2, atunci când dorim să facem plăți. Astfel, oricine ar intra în posesia datelor de logare, din imprudența noastră, s-ar mulțumi cu foarte puțin. Periodic, când reușim să economisim ceva în contul 2, mutăm banii în contul 3, iar de acolo în contul unde ne ținem economiile, urmând să deschidem un nou depozit, deplasându-ne la bancă.
Pentru protecție suplimentară, nu vom folosi cardul pentru contul numărul 1, unde avem grosul economiilor, iar când dorim să ridicăm bani din acesta, îi vom transfera prin virament de la ghișeu în conturile 2 sau 3, de unde pot fi retrași cu cardul atașat respectivelor conturi la bancomate.
Pentru mulți poate părea un exces de prudență acum, dar dacă economiile pe care le-ați strâns sunt importante, de ce să nu eliminați orice posibilitate de fraudă? Practic, pentru a pierde bani și în acest scenariu, un eventual infractor ar trebui să vă cloneze buletinul și să se prezinte cu acesta la ghișeu, o situație rar întâlnită, unde, oricum, ați avea mult mai multe șanse să vă recuperați banii într-un litigiu cu banca, comparativ cu cazul în care vi se extrag fonduri din conturi de către infractorii cibernetici.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News