top banner

(P) Studiu privind comportamentul consumatorilor in timpul vacantei de iarna

08 Decembrie 2015 | Autor: Conso

(P) Studiu privind comportamentul consumatorilor in timpul vacantei de iarna

Cand vine vorba de vacantele de iarna, care sunt cele mai uzuale cheltuieli pentru consumatori? Cine cheltuie cel mai mult de sarbatori? Cine tinde sa cumpere mai multe jucarii si cine investeste mai mult in servicii de infrumusetare? Cine isi cheltuie banii de sarbatori pe echipamente sportive si cine pe electronice si electrocasnice?

Ferratum Grup, unul dintre jucatorii importanti pe piata imprumuturilor rapide, si-a rugat clientii din 21 tari sa isi analizeze comportamentul privind cheltuielile in timpul vacantei de iarna. Un total de 14.205 de familii de clasa mijlocie au completat sondajul despre cat anume si unde isi cheltuie veniturile pe timpul iernii.

Sondajul indica faptul ca lucrurile arata aproape la fel in aceasta iarna ca si anul trecut. Aproape 65% vor mentine aceleasi cheltuieli precum cele din 2014, in vreme ce 20 de procente dintre familiile respondente planuiesc sa cheltuiasca mai putin in vacanta de Craciun, comparativ cu anul precedent.

Cu toate acestea, sondajul a evidentiat anumite diferente surprinzatoare in ceea ce priveste cheltuielile de vacanta intre tari.

Englezii si-au propus sa cheltuiasca cel mai mult in vacanta de iarna

Conform Barometrului international de iarna Ferratum, Marea Britanie si Slovacia se afla in topul celor care vor face cheltuieli pentru vacanta (raportate la venitul familiei) cu 38,5% respectiv 31,4% (Marea Britanie - 1144 euro, Slovacia 655 euro). Finalul clasamentului este ocupatde Norvegia si Olanda, locuitorii acestor tari cheltuind cea mai mica parte din venitul familiei in perioada Craciunului (12,6%, respectiv 9,4%).

Marea Britanie ocupa primul loc si in topul achizitiilor facute online din total cumparaturi in perioada sarbatorilor de iarna 2015 cu un procent de 38,9%, fiind urmata de Germania (31,6%) si de Olanda (27,2%).

Cine prefera cumparaturile clasice in locul celor online? Estonia, Australia si Croatia ocupa ultimele trei locuri ale acestui clasament cu procente de 15% (Estonia, Australia), respectiv 13% (Croatia).

Cum se pozitioneaza Romania?

Inceeaceprivesteromanii, din Barometrul de iarnaFerratumreiesecapeprimulloc in topulcheltuielilor de Craciunsuntjucariilesidulciurile, inprocenteegale de 20%, urmatorullocfiindocupat cu un procent de 16% de bunurigeneraleincasa, invremece 12% se vorcheltuipecartisi tot 12% pecosmetice.

Inrandultarilorunde s-a desfasuratBarometrul de iarnaFerratum, Romania se pozitioneazausorpeste media acestora, dedicandcheltuielilor de sarbatoriunsfert din veniturilelunare ale familieiechivaletul a 356 de euro.


Care sunt cele mai frecvente cheltuieli in vacanta de iarna

Cea mai frecventa cheltuiala in Barometrul international de iarna 2015 este aceea pentru achizitia de jucarii - o medie de 17% din venitul disponibil al unei familii. 10 tari din totalul de 21 ce au participat la sondaj, au pus pe primul loc jucariile, ca si cheltuiala principala de Craciun: Slovacia (24,7%), Australia (23,1%) Spania (29,9%), Lituania (20,7%), Romania (19,7%), Cehia (26,7%), Germania (18,2%), Bulgaria (26,9%), Letonia (24,7%), Franta (27,6%) si Danemarca (25,8%).

Pe locul al doileain topul cheltuielilor de iarna se afla cartile. Cei mai pasionati de carti si lectura in aceasta iarna, ce au pus achizitionarea acestora pe primul loc sunt respondentii din: Croatia (32,3%), Estonia (22,9%) si Suedia (25,5%). Pe ultimul loc la achizitionarea de carti, conform sondajului, sunt respondentii din:  Finlanda (10,5%), Polonia (6,3%), Australia (7,5%) si Slovacia (8,7%). 

Dulciurile si delicatesele culinare ocupa locul al treilea in topul preferintelor in randul celor 21 tari. Romania conduce clasamentul celei de-a treia categorii cu un procent de 19,7% din cheltuielile alocate acestei categorii, fiind urmata in deaproape de Bulgaria cu 18,4%, Letonia cu 17,2% , Lituania cu 15,7% si Polonia cu 14,1% .

O alta categorie foarte importanta pentru respondenti este cea vestimentara. Barometrul international de iarna arata de asemenea ca hainele si incaltamintea ocupa un procent important din cheltuielile de sarbatori. Pe primul loc se situeaza respondentii din Canada, cu un procent de 40%, urmati de cei din Noua Zeelanda si Norvegia cu un procent de 27% si de cei din Marea Britanie cu 22,6%.

In top 12 cheltuieli in perioada Sarbatorilor de iarna se mai afla achizitionarea de electronice, cosmetice, echipamente sportive, ultimele doua locuri fiind ocupate de cheltuielile cu muzica si cele cu bonurile cadou.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Nu doar creditele ipotecare pot avea dobanzi fixe care rivalizeaza cu ROBOR sau IRCC, ci si creditele de nevoi personale, in anumite conditii.

17 Sep 2024 | Credite nevoi personale
Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

Intr-o perioada in care marea majoritate a dobanzilor la creditele de consum sunt fixe si nu foarte mici, exista o campanie pentru un card de debit cu overdraft si dobanda IRCC+3,5%.

04 Sep 2024 | Credite nevoi personale
30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

Vrei să îți modernizezi o cameră din casă sau să îți schimbi electrocasnicele cu unele clasa A, însă nu ai reușit încă să pui suficienți bani deoparte? Sau poate ai în plan o altă achiziție importană, care trece granițele țării? Până pe 30 septembrie, cu ING Credit Card, poți face orice cumpărături în 30 de rate egale, fără dobândă, oriunde în lume (excepția țărilor Iran, Siria, Sudan, Coreea de Nord și Cuba). Singurele condiții sunt ca tranzacția să fie peste 1.500 de lei și să o efectuezi până pe 30 septembrie. În cazul în care cumparăturile sunt sub valoarea de 1500 de lei, primești 3 rate (sau mai multe în funcție de partenerii selectați ING).

30 Aug 2024 | Credite nevoi personale
Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Soldul creditelor de consum a crescut de la 66,2 miliarde lei in iunie 2023 la 74,3 miliarde lei in iunie 2024 si pe fondul unei reduceri a dobanzilor medii la creditele noi cu putin peste 2 procente.

21 Aug 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul