top banner

ROBOR creste odata cu actualizarea dobanzilor la credite

01 Iulie 2015 | Autor: Conso

Dobanzile la creditele in lei sunt in scadere, trendul fiind deja confirmat in ultimii ani, mai ales de cand bancile au fost obligate sa calculeze si sa actualizeze dobanzile solicitate in functie de evolutia indicatorilor monetari. In cazul monedei nationale este vorba de indicatorul ROBOR.
Totusi, se remarca faptul ca, imediat in preajma termenelor de actualizare a dobanzilor, indicatorul de referinta creste simtitor. Este si cazul trimestrului doi din acest an, care s-a incheiat la 30 iunie, cand ROBOR la 3 luni, indicatorul cel mai des folosit ca referinta in contractele de credit in lei, a fost stabilit la 1,35% pe an, dupa ce pe parcursul trimestrului inregistrase scaderi chiar pana la 1,22% la inceputul lunii iunie.
Ulterior, insa, a crescut constant pana la 1,35% pe an, in ultima zi a lunii, luata de majoritatea bancilor ca referinta pentru recalcularea dobanzilor pentru trimestrul urmator. Curios este faptul ca a doua zi, pe 1 iulie, acelasi indicator a scazut brusc cu 0,05 puncte procentuale, diferenta importanta avand in vedere valorile din prezent, la 1,3% pe an.
Valoarea din 30 iunie a indicatorilor ROBOR este cu atat mai importanta, incat sunt si contracte de credit care prevad actualizarea semestriala a dobanzii, in functie de ROBOR la 6 luni. Si acest indicator a urmat acelasi trend ca si cel la trei luni, de scadere constanta in timp, dar variatii importante, in crestere, pe final de perioada. La 31 decembrie, ROBOR la 6 luni era de 2,01%. Ulterior a scazut, oarecum constant, pana la valori de 1,48% la jumatatea lunii iunie, pentru ca la 30 iunie sa creasca la 1,57%.
Cu toate acestea, indicii ROBOR raman sub nivelul inregistrat in urma cu un an, de 2,41% pentru ROBOR la trei luni si 2,73% pe an pentru ROBOR la sase luni. Asta inseamna ca cei care au credite in lei in derulare ar trebui sa plateasca bancii dobanzi mai mici cu peste un punct procentual.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

ING scade dobânda la creditul de nevoi personale. Te bucuri de o dobândă fixă între 5,99% și 15,49%, redusă de la 6,24%-16,49%

ING scade dobânda la creditul de nevoi personale. Te bucuri de o dobândă fixă între 5,99% și 15,49%, redusă de la 6,24%-16,49%

Te gândești să îți renovezi casa, să îți achiziționezi noi piese de mobilier care să spună o nouă poveste sau, poate, să îți schimbi mașina? Pentru dorințe împlinite și planuri viitoare, ING oferă creditul de nevoi personale cu o dobândă fixă avantajoasă între 5,99% - 15,49% pe an, redusă de la 6,24%-16,49%.

15 Iul 2024 | Credite nevoi personale
Cand vor simti clientii bancilor schimbarea politicii monetare?

Cand vor simti clientii bancilor schimbarea politicii monetare?

Reducerea dobanzii de politica monetara nu va produce deocamdata efecte majore pe piata creditelor, dar deponentii bancilor ar putea simti mai repede scaderea dobanzii la facilitatea de depozit a BNR.

09 Iul 2024 | Credite nevoi personale
Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul