top banner

Recuperatorii de creante au urcat in topul reclamatiilor in SUA! La noi, nici macar nu sunt reglementati

06 Martie 2013 | Autor: Conso

Firmele care se ocupa cu recuperarea creantelor au fost cel mai des reclamate de consumatorii americani, dupa furtul de identitate. Pericolele la care sunt expusi consumatorii din Romania sunt greu de imaginat deoarece, aceste firme nici macar nu sunt reglementate la noi. 
Activitatea recuperatorilor de creante ridica probleme majore pentru consumatori, peste tot in lume. Statele Unite reglementau aceste activitati inca de acum 35 de ani. Chiar si asa, comportamentul acestora continua sa creeze probleme majore in randul populatiei.
In 2012, aceste activitati au urcat pe locul 2 in topul reclamatiilor, conform raportullui anual publicat de Federal Trade Commission, institutia care protejeaza consumatorii in Statele Unite.
In Romania, este greu de imaginat care este situatia reala pe aceasta piata, avand in vedere ca activitatea recuperatorilor nu este reglementata. Guvernul Romaniei se angajeaza an de an in fata FMI sa nu promoveze nicio initiativa legislativa pe aceasta tema, fara a se gandi la costurile sociale implicate.
Un raport publicat de autoritatea de supraveghere din Ungaria atragea atentia ca practicile recuperatorilor in tara vecina se situeaza in anumite cazuri la limita criminalitatii. In consecinta, a propus de urgenta introducerea unor legi speciale pentru aceste activitati.
La noi, nu s-a efectuat pana acum niciun studiu de impact cu privire la modul in care consumatorii sunt afectati de activitatea acestor firme si nici nu exista vreo initiativa in acest sens.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

Intr-o perioada in care marea majoritate a dobanzilor la creditele de consum sunt fixe si nu foarte mici, exista o campanie pentru un card de debit cu overdraft si dobanda IRCC+3,5%.

04 Sep 2024 | Credite nevoi personale
30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

Vrei să îți modernizezi o cameră din casă sau să îți schimbi electrocasnicele cu unele clasa A, însă nu ai reușit încă să pui suficienți bani deoparte? Sau poate ai în plan o altă achiziție importană, care trece granițele țării? Până pe 30 septembrie, cu ING Credit Card, poți face orice cumpărături în 30 de rate egale, fără dobândă, oriunde în lume (excepția țărilor Iran, Siria, Sudan, Coreea de Nord și Cuba). Singurele condiții sunt ca tranzacția să fie peste 1.500 de lei și să o efectuezi până pe 30 septembrie. În cazul în care cumparăturile sunt sub valoarea de 1500 de lei, primești 3 rate (sau mai multe în funcție de partenerii selectați ING).

30 Aug 2024 | Credite nevoi personale
Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Soldul creditelor de consum a crescut de la 66,2 miliarde lei in iunie 2023 la 74,3 miliarde lei in iunie 2024 si pe fondul unei reduceri a dobanzilor medii la creditele noi cu putin peste 2 procente.

21 Aug 2024 | Credite nevoi personale
Debitorii IFN au o lege care limiteaza costurile excesive

Debitorii IFN au o lege care limiteaza costurile excesive

Legea care limiteaza valoarea DAE si cuantumul sumelor datorate pentru creditele IFN-urilor si sumele revendicate de recuperatorii de creante a fost publicata in Monitorul Oficial in 13 august si va intra in vigoare in 90 de zile.

19 Aug 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul