Premierul Ungariei vrea sa scape tara de creditele in valuta

Populatia si firmele mici din Ungaria ar putea primi ajutor direct de la Banca Centrala pentru a scapa de datoriile in valuta. Premierul Viktor Orban vrea sa elimine creditele in valuta, printr-o miscare drastica: utilizarea rezervei valutare pentru acoperirea imprumuturilor deja contractate de clienti.

Premierul Ungariei a declarat recent, citat de Wall Street Journal, ca tara sa are nevoie sa scape de creditele in valuta pentru a recastiga flexibilitatea ratei de schimb.

Masurile pe care le-a propus presupun ca banca entrala sa isi utilizeze rezerva de 36 miliarde euro pentru a ajuta companiile si populatia sa isi schimbe creditele in valuta cu unele in forinti.

“Creditele in valuta sunt, pentru mine, o problema de suveranitate. Inseamna ca nu suntem in stare sa beneficiem de avantajul propriei monede, forintul, cu toate ca o moneda proprie este un avantaj comparativ cu zona euro”, a precizat premierul Orban.

Masura se incadreaza in lungul sir de decizii care l-au facut pe Orban nepopular in randul oficialilor UE si FMI. Premierul pare sa aiba un aliat chiar in persoana guvernatorului Bancii Centrale.

Gyotgy Matolcsy, noul guvernator ales in functie recent, este unul din arhitectii multor masuri “neortodoxe” ale guvernului ungar de pana la aceasta data, astfel ca ar putea fi dispus sa accepte utilizarea rezervei valutare.

Ungaria a oferit nenumarat facilitati datornicilor

Situatia in Ungaria nu este diferita cu mult de cea din Romania. Jumatate din creditele in sold sunt acordate in franci elvetieni si in euro, in perioada anterioara crizei, datorita dobanzilor mai mici. Dupa 2008, deprecierea puternica a forintului fata de francul elvetian si fata de euro a facut ca datoriile sa nu mai poata fi platite de populatie si micile companii.

Comparativ cu Romania insa, autoritatile ungare au adoptat de-a lungul ultimilor ani diverse masuri care sa ajute in special populatia sa evite executarea silita.

Astfel, la mijlocul lui 2011, guvernul ungar a ajuns la o intelegere cu bancile prin care cetatenii care au in derulare credite ipotecare in valuta pot opta pentru plata ratelor la un curs de schimb fix, pana la finalul lui 2014. Cursul a fost stabilit sub nivelul standard de la casele de schimb.

Un alt avantaj obtinut de guvernul maghiar pentru clientii bancilor este introducerea unor reguli stricte pentru executarile silite. De asemenea, Ungaria a propus o lege a falimentului personal si au luat masuri concrete impotriva recuperatorilor de creante.

Unele dintre aceste masuri nu au fost sustinute de catre partenerii externi ai Ungariei, precum FMI, altele, precum legea falimentului personal au fost chiar incurajate. In final insa, rezultatul s-a simit in randul populatiei care a reusit sa obtina o gura de oxigen.

In Romania, autoritatile sunt reprezentantii bancilor, nu ai populatiei

In Romania, situatia este cu totul inversa. Autoritatile nu negociaza cu bancile cu scopul de a obtine facilitati pentru clienti, ci dimpotriva, discutiile intre guvern, BNR si sistemul bancar au ca rezultat final sustinerea sectorului financiar.

Atunci cand au probleme si vor sa evite diverse propuneri legislative in favoarea clientilor, bancile trimit scrisori in secret catre BNR si Ministerul Justitiei. Iar autoritatile se conformeaza.

Guvernele Romaniei si-au luat angajamentul de a nu sustine legea falimentului personal, reglementarea recuperatorilor de creante sau modificarea altor prevederi benefice debitorilor.

In februarie, noul Cod de procedura civila a intrat in vigoare cu toate modificarile propuse, cu exceptia singurei modificari ce oferea avantaje substantiale clientilor bancari, respectiv eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit.

Nici pe zona executarilor silite nu s-au luat masuri pentru a impiedica aruncarea in strada a celor care nu isi mai pot plati ratele. Din contra, noul Cod faciliteaza procedura executarii silite si ofera avantaje clare executorilor judecatoresti si bancilor.

Aceasta atitudine clar favorabila sistemului bancar este motivata de anumiti analisti prin faptul ca bancile sunt cele care finanteaza deficitul bugetar din ultimii ani, prin achizitia de titluri de stat.

Lipsa de actiune a autoritatilor nu face altceva decat sa adanceasca criza in care se zbat datornicii. La inceputul lui 2013 restantele la credite ale populatiei urcasera la 9,5 miliarde lei, cu 2 miliarde mai mult decat in anul anterior.

Situatia este cu atat mai problematica cu cat cea mai mare parte a restantelor, respectiv 9,2 miliarde lei, reprezinta intarzieri mai mari de 90 zile sau sunt restante aflate deja in faza de colectare.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum
Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum

Comisia Europeana a lansat recent un set de propuneri care sa modifice Directiva 48 din 2008 in beneficiul consumatorilor. Principalele noutati vizeaza includerea in sfera reglementarii a imprumuturilor de valoare mica, eliminarea practicilor inselatoare si plafonarea costurilor pentru consumatori.

7 Iulie 2021 | Credite de consum

Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite
Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite

Biroul de Credit si CSALB avertizeaza clientii bancilor care au probleme in accesarea unor noi imprumuturi ca apelarea la firme “specializate” care promit radierea se poate incheia cu procese si executari silite in cazul neplatii onorariilor solicitate.

28 Iunie 2021 | Credite de consum

Isi vor ajusta bancile conditiile de acordare a creditelor in functie de varsta?
Isi vor ajusta bancile conditiile de acordare a creditelor in functie de varsta?

Guvernul a aprobat recent un proiect de lege care permite pensionarea optionala la 70 de ani, iar bancile ar putea lua in calcul modificarea varstei-limita la acordarea imprumuturilor. Pe de alta parte, CNCD a penalizat recent ING Bank pentru impunerea varstei de 64 de ani ca limita pentru emiterea unui card de credit.

24 Iunie 2021 | Credite de consum

Bancile scad marjele la creditele de consum
Bancile scad marjele la creditele de consum

Dobanzile fixe pleaca in acest moment de la 6% pe an, iar veniturile primite in cont aduc costuri mai mici debitorilor, ca si sumele mai mari solicitate de acestia pentru imprumuturile de nevoi personale.

27 Mai 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite de consum

Finantatorii acorda mai multe tipuri de credit de consum, cele mai des intalnite fiind creditele pentru nevoi personale (cu si fara ipoteca). Perioada maxima pe care se acorda creditele de nevoi personale a fost reglementata de catre BNR la 5 ani. Informatii despre suma imprumutata, costul creditului, alegerea tipului de credit si garantia imprumut

Biroul de Credit

Biroul de Credit s-a infiintat in anul 2003, avand 25 de banci ca principali actionari. Baza sa de date cuprinde, atat date furnizate de bancile actionare cat si de la banci si alte institutii care au calitatea de participanti. In acest fel, se verifica atat comportamentul de plata din trecut, cat si gradul de indatorare al clientului. Totul despre

Centrala Riscurilor de Credit (CRC)

Centrul Riscurilor de credit - CRC este un centru de colectare de date care functioneaza in cadrul Bancii Nationale. Aceasta functioneaza ca un birou de credit, unde sunt raportate informatii de risc bancar si informatii despre fraudele cu carduri. La CRC, raporteaza informatii si au acces la baza de date toate institutiile de credit din Romania. T

Noua legislatie a creditului

De fiecare data cand solicita informatii despre un credit, fie ca este vorba despre un credit cu ipoteca sau de un credit negarantat, clientii trebuie sa primeasca de la functionarul bancar o fisa standard cu detaliile principale ale produsului. Ce drepturi am cand ma informez? Ce drepturi am la analiza dosarului? In ce conditii pot renunta la cred

Cum sa te imprumuti prudent in 3 pasi?

Inainte de a merge la banca sa intrebi ce suma maxima poti imprumuta, este vine sa iti faci de acasa temele. Nimeni nu stie mai bine decat tine situatia financiara si cat de mult iti poti permite sa platesti. Te ajutam sa iti faci calculele: cat de mult cheltuiesti, care este venitul disponibil si cat poti rambursa in Ghidul Cum sa te imprumuti pru

Inapoi sus