top banner

Polonezii avanseaza cu legea conversiei creditelor

11 August 2015 | Autor: Conso

Polonezii ne-o iau, din nou, inainte. Legea privind conversia creditelor ipotecare din valuta in zloti a trecut, deja, de prima camera a Parlamentului. Insa, Autoritatea de Supraveghere Financiara din Polonia atrage atentia costurilor acestei operatiuni.
Potrivit Autoritatii, daca legea ramane in forma actuala, implementarea ei ar putea costa bancile poloneze aproximativ 22 miliarde de zloti (5,75 miliarde de dolari), potrivit unui document al institutiei publicat in presa poloneza citata de Reuters.
Conform datelor Autoritatii, aproximativ o treime dintre creditele ipotecare in franci elvetieni si euro vor indeplini conditiile pentru conversie cuprinse in noua lege.
Rezultatul unui studiu la care au participat zece institutii de creditare care au acordat credite ipotecare denominate in franci elvetieni si euro arata ca costul conversiei va depasi profitul net inregistrat de banci in 2014. Alte sase banci sustin ca nivelul costurilor va depasi de trei ori profitul de anul trecut, mai scrie Reuters.
La randul sau, guvernatorul Bancii Centrale a Poloniei, Marek Belka, a avertizat recent creditorii ca trebuie sa se pregateasca pentru conversia in zloti a creditelor ipotecare in franci elvetieni.
”Bancile trebuie sa stie ca presiunile pentru conversie vor exista tot timpul si vor creste, astfel ca trebuie sa se pregateasca din punct de vedere al capitalului prin neplata dividendelor si acoperirea costurilor”, a declarat Marek Belka.
Aproximativ 550.000 de polonezi au credite ipotecare in franci, contractate inainte de criza financiara. In prezent, o parte dintre acestia au probleme la rambursare, in urma deciziei Bancii Nationale a Elvetiei, din 15 ianuarie, de a elimina pragul minim al cursului de schimb euro-franc, fapt ce a condus la o depreciere puternica a zlotului polonez in raport cu francul.
In Romania, proiectul unei legi similare a fost lansat in discutie in primavara acestui an, insa de atunci incolo nimeni nu a mai amintit de el. Abia recent, reprezentantii clientilor cu credite in franci elvetieni au obtinut o intalnire cu ministrul Finantelor Publice si au adus o serie de propuneri de modificare a actului normativ. Ramane de vazut, insa, cand va intra proiectul respectiv pe circuitul legislativ.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

ING scade dobânda la creditul de nevoi personale. Te bucuri de o dobândă fixă între 5,99% și 15,49%, redusă de la 6,24%-16,49%

ING scade dobânda la creditul de nevoi personale. Te bucuri de o dobândă fixă între 5,99% și 15,49%, redusă de la 6,24%-16,49%

Te gândești să îți renovezi casa, să îți achiziționezi noi piese de mobilier care să spună o nouă poveste sau, poate, să îți schimbi mașina? Pentru dorințe împlinite și planuri viitoare, ING oferă creditul de nevoi personale cu o dobândă fixă avantajoasă între 5,99% - 15,49% pe an, redusă de la 6,24%-16,49%.

15 Iul 2024 | Credite nevoi personale
Cand vor simti clientii bancilor schimbarea politicii monetare?

Cand vor simti clientii bancilor schimbarea politicii monetare?

Reducerea dobanzii de politica monetara nu va produce deocamdata efecte majore pe piata creditelor, dar deponentii bancilor ar putea simti mai repede scaderea dobanzii la facilitatea de depozit a BNR.

09 Iul 2024 | Credite nevoi personale
Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul