Pierderi din dobanzi pentru debitori si deponenti in 2017

Anul 2017 incepe cu vesti neplacute atat pentru debitorii, cat si pentru deponentii bancilor. In timp ce primii intra in noul an cu dobanzi usor mai mari, pentru imprumuturile in lei, cei din urma vor avea castigurile din dobanzi diminuate prin aplicarea contributiilor la sanatate, indiferent daca au si venituri din alte surse sau nu.

Avand in vedere noile reglementari, incepand din acest an, pentru veniturile din dobanzi statul percepe, pe langa impozitul de 16%, si contributii la asigurarile de sanatate (CASS) in procent de 5,5%.

Statul taxeaza suplimentar economisirea

Potrivit Codului fiscal, intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016, incepand din 2017 se elimina exceptia potrivit careia persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, investitii (dividende, dobanzi), precum si din alte surse, nu datoreaza CASS de 5,5% pentru aceste venituri daca mai realizeaza in plus si venituri din salarii, pensii sau din activitati independente.

In aceste conditii, castigul din dobanzi va fi diminuat suplimentar, in conditiile in care, oricum, in multe cazuri deponentii pleaca acasa, la scadenta, cu bani mai putini decat au depus, din cauza dobanzilor extrem de mici, a comisioanelor bancare existente si a taxelor datorate statului.

Actualul guvern promite modificarea Codului fiscal, astfel incat aceasta prevedere sa fie eliminata pentru cei care obtin venituri si din alte surse, pentru care platesc CASS. Deocamdata, insa, impunerea este in vigoare.

Robor a revenit pe scadere, dupa ce a dus la cresterea dobanzilor

In cazul celor cu credite in lei, dobanzile vor fi in unele cazuri mai mari in acest an, avand in vedere ca indicii Robor, la care sunt raportate dobanzile la imprumuturile in moneda locala, au crescut pe final de an.

Interesant este faptul ca dupa varful atins in 30 decembrie, Robor a revenit pe scadere, in primele sedinte din 2017.Unii debitori nu vor putea beneficia insa de aceasta reducere, deoarece in majoritatea cazurilor valoarea care se ia in calcul la actualizarea dobanzilor este cea valabila in ultima zi a anului trecut.

In cazul creditelor cu dobanda raportata la Robor la 3 luni - categoria cea mai intalnita avand in vedere ca aici intra inclusiv creditele Prima Casa, dobanda pentru primul trimestru din acest an este mai mare cu 0,21 puncte procentuale fata de cea din ultimul trimestru din 2016. Indicele de referinta a crescut de la 0,69% pe an la 30 septembrie, la 0,9% in utima zi bancara a anului trecut. Nivelul Robor la trei luni din 30 septembrie a fost, de altfel, foarte aproape de minimul istoric atins de acest indice, respectiv 0,68% pe an.

Cu toate acestea, pentru primele trei luni ale acestui an, dobanzile la creditele in lei aflate in derulare sunt mai reduse cu 0,12  pp fata de perioada similara din 2016, deoarece indicele de referinta pentru acea perioada s-a situat la 1,02% pe an.

Pentru creditele cu actualizarea dobanzii la 6 luni, situatia este similara, insa diferentele sunt mai mici. In primul semestru din 2017, dobanda este mai mare decat cea din semestrul II din 2016, insa cu doar 0,05 puncte procentuale, avand in vedere ca Robor la 6 luni a urcat de la 1,06% la 30 iunie la 1,11%  la 30 decembrie.

Si in acest caz, insa, dobanzile au ramas mai reduse decat cele din primul semestru al anului trecut, cand indicatorul de referinta s-a situat la 1,34% pe an.

Dobanzile scad doar in cazul actualizarii la 12 luni

Insa, pentru creditele cu raportarea dobanzii la Robor la 12 luni, dobanzile in 2017 vor fi mai mici decat in 2016 cu 0,27 puncte procentuale, pentru ca indicatorul de referinta a scazut de la 1,52%  la 30 decembrie 2015 la 1,25%  un an mai tarziu.

Potrivit legislatiei in vigoare, creditele in lei, cu dobanda variabila, acordate pe piata din Romania sunt stabilite in functie de indicele Robor plus o marja fixa pe toata perioada de derulare a imprumutului.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani
Cum iti poti refinanta creditul de consum pe 10 ani

Bancile pot folosi în acest scop parghia oferita de un regulament al BNR din iulie 2020 care lasa mai mult spatiu de manevra finantatorilor in contextul in care debitorii se confrunta cu probleme pe fondul pandemiei.

12 Aprilie 2021 | Credite de consum

Creditele de consum intra in primavara cu discounturi
Creditele de consum intra in primavara cu discounturi

Mai multe banci isi asteapta in aceasta perioada clientii cu dobanzi mai mici la creditele de nevoi personale si avantaje colaterale.

3 Martie 2021 | Credite de consum

Creditele online devin tot mai populare
Creditele online devin tot mai populare

Cu documentele de identitate la indemana, un dispozitiv cu camera pentru identificare si documentatia semnata electronic pe e-mail sau in cont, sunteti pregatiti pentru acordarea unui imprumut online. Conso va ofera cateva exemple concrete de aplicatii online pentru un credit.

3 Februarie 2021 | Credite de consum

Cu cat cresc ratele bancare dupa suspendarea platii?
Cu cat cresc ratele bancare dupa suspendarea platii?

Autoritatile au extins si in 2021 masura suspendarii ratelor la credite, dar cei care au solicitat-o deja anul trecut vor putea sa prelungeasca conditionat acest moratoriu.

6 Ianuarie 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite de consum

Finantatorii acorda mai multe tipuri de credit de consum, cele mai des intalnite fiind creditele pentru nevoi personale (cu si fara ipoteca). Perioada maxima pe care se acorda creditele de nevoi personale a fost reglementata de catre BNR la 5 ani. Informatii despre suma imprumutata, costul creditului, alegerea tipului de credit si garantia imprumut

Biroul de Credit

Biroul de Credit s-a infiintat in anul 2003, avand 25 de banci ca principali actionari. Baza sa de date cuprinde, atat date furnizate de bancile actionare cat si de la banci si alte institutii care au calitatea de participanti. In acest fel, se verifica atat comportamentul de plata din trecut, cat si gradul de indatorare al clientului. Totul despre

Centrala Riscurilor de Credit (CRC)

Centrul Riscurilor de credit - CRC este un centru de colectare de date care functioneaza in cadrul Bancii Nationale. Aceasta functioneaza ca un birou de credit, unde sunt raportate informatii de risc bancar si informatii despre fraudele cu carduri. La CRC, raporteaza informatii si au acces la baza de date toate institutiile de credit din Romania. T

Noua legislatie a creditului

De fiecare data cand solicita informatii despre un credit, fie ca este vorba despre un credit cu ipoteca sau de un credit negarantat, clientii trebuie sa primeasca de la functionarul bancar o fisa standard cu detaliile principale ale produsului. Ce drepturi am cand ma informez? Ce drepturi am la analiza dosarului? In ce conditii pot renunta la cred

Cum sa te imprumuti prudent in 3 pasi?

Inainte de a merge la banca sa intrebi ce suma maxima poti imprumuta, este vine sa iti faci de acasa temele. Nimeni nu stie mai bine decat tine situatia financiara si cat de mult iti poti permite sa platesti. Te ajutam sa iti faci calculele: cat de mult cheltuiesti, care este venitul disponibil si cat poti rambursa in Ghidul Cum sa te imprumuti pru

Inapoi sus