top banner

Persoanele cu venituri mici sunt expuse riscului de supraindatorare

22 Octombrie 2013 | Autor: Marius Serban

Persoanele cu venituri mici pot deveni foarte usor supraindatorate atunci cand solicita un credit la banca. Bancile au finantat in anii anteriori intr-o masura insemnata acest segment de clientela, iar multe aceste persoane au ajuns acum in situatia de nu-si mai putea plati ratele.
BNR atrage atentia in ultimul raport privind stabilitatea financiara asupra gradului mare de indatorare la care a ajuns populatia. Situatia nu este cauzata de un volum prea mare de credite acordate de banci. Dimpotriva, raportat la PIB, creditul pentru populatie inregistreaza la noi o pondere inca scazuta (17% fata de 55%, cat e media in UE).
Persoanele cu venituri mici au fost ademenite mai usor
Problema principala este ca bancile au selectat prost clientii: strategiile de vanzare din anii de boom economic au incurajat populatia sa se indatoreze pentru satisfacerea unor nevoi curente, iar acest mesaj a fost cel mai bine receptat de persoanele cu venituri scazute.
Asa s-a ajuns ca debitorii cu venituri reduse sa detina o pondere importanta in portofoliul bancilor. Aproape 60% dintre clientii care au luat credite au venituri mai mici decat salariul mediu pe economie, conform datelor BNR. Ca si valoare, aceste imprumuturi reprezinta 35% din creditele pentru populatie.
Bancile au indatorat clientii pana la refuz
Principala problema cu aceste imprumuturi este ca rata lunara consuma aproape intreg venitul. In anii de boom economic, gradul de indatorare acceptat de banca si aprobat de BNR urca pana la 70%.
In aceste conditii, chiar si majorari modeste ale dobanzilor sau ale cursului de schimb pot face creditul imposibil de rambursat.
Conform datelor BNR, clientii cu venituri reduse au un grad de indatorare mediu de 62%, fata de 37% pe total economie. Iar evolutiile economice din ultimii au facut ca multi dintre clientii cu venituri reduse sa ajunga sa nu-si mai poata plati ratele.
In cazul persoanelor cu venituri mai mici de 700 lei, rata de neperformanta este de 25% la credite de consum si de peste 10% la credite imobiliare. In schimb, persoanele cu venituri care se incadreaza in media pe economie (intre 1.500-2.500 lei), inregistreaza o rata de neperformanta de 9% la credite de consum si 2-3% la credite imobiliare. In general, cu cat veniturile cresc, cu atat scade si rata de neperformanta la credite.
In concluzie, relaxarea conditiilor de creditare din 2007 a avut un efect opus celui scontat. Masurile au fost motivate la acea vreme de dorinta bancilor de a imprumuta sume mai mari persoanelor cu venituri ridicate. In cele din urma, bancile s-au folosit de acest prilej pentru a supraindatora persoanele cu venituri scazute.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul