top banner

Parlamentul continua ancheta privind manipularea ROBOR

15 Mai 2019 | Autor: Alina Simion

Parlamentul continua ancheta privind manipularea ROBOR

Discutiile referitoare la manipularea indicilor de referinta ai pietei monetare (ROBOR) au tinut capul de afis al presei economice din ultimele luni. Un raport al Comisiei economice din Senat sustine ca exista dovezi ca bancile s-au inteles pentru stabilirea cotatiilor. Autoritatea de concurenta si BNR neaga acuzatiile.
Consiliul Concurentei, institutie care a derulat o ancheta in piata bancara pe aceasta tema, afirma ca nu exista dovezi de manipulare a indicilor de referinta. Mai mult, aceasta aduce in sprijinul afirmatiilor sale si o opinie primita de la Comisia Europeana solicitata in timpul anchetei, care confirma concluziile autoritatii de la Bucuresti.
De asemenea, conducerea BNR a adus, prin vocea guvernatorului Mugur Isarescu, argumente potrivit carora este exclusa suspiciunea de manipulare a dobanzilor din piata interbancara.
Disputele au la baza evolutii din 2008
Acuzatiile au la baza presupusul atac speculativ asupra leului din toamna lui 2008 cand, in urma unor tranzactii atipice, dobanzile din piata monetara au urcat brusc, de la o zi la alta, o tranzactie fiind realizata chiar la o dobanda de 150%. In consecinta, si indicii ROBOR, care reprezinta medii ale dobanzilor din piata interbancara, au urcat fulminant. La momentul respectiv, BNR a sustinut ca a avut loc un atac speculativ asupra leului si ca a fost nevoita sa intervina chiar direct in piata pentru a apara moneda nationala, insa a lasat bancile descoperite pe lei, fapt care a dus la explozia dobanzilor.
Aceasta este situatia anchetata de Consiliul Concurentei, cu scopul de a descoperi daca, la momentul respectiv, au existat intelegeri intre banci pentru a actiona concertat.
Ancheta a fost finalizata dupa mai bine de patru ani si jumatate, fara concluzii din care sa reiasa ca au avut loc intelegeri anticoncurentiale intre banci pe speta in cauza.
Insa, in contextul ultimilor ani, cand ROBOR a revenit pe crestere, afectand clientii bancilor cu credite in lei cu dobanda variabila, a fost reluata si discutia cu privire la posibilitatea manipularii indicilor de referinta.
Senatorul Daniel Zamfir, cunoscut mai ales pentru initiativele legislative cu impact asupra sectorului bancar, a acuzat in repetate randuri bancile ca manipuleaza dobanzile in detrimentul consumatorilor.
Incepand din 2010, prin OUG 50, s-a stabilit ca toate dobanzile variabile la creditele in lei trebuie stabilite dupa formula ROBOR plus marja fixa pe toata perioada de derulare a creditului, considerandu-se ca indicele este mult mai transparent decat “dobanda interna a bancii” intens folosita la acea vreme de banci.
In acest context, senatorul a chemat la audieri in comisiile de specialitate conducerea BNR si pe cea a Consiliului Concurentei, pentru a da explicatii cu privire la modul de calcul al indicelui.
Concluzii divergente
In final, Comisia economica din Senat a realizat si un raport cu privire la modul in care Consiliul Concurentei a inchis ancheta din 2013, concluzia principala a Comisiei fiind ca "ROBOR a fost manipulat, calcularea lui pe baza unor cotatii dovedindu-se a nu fi una transparenta, ci una aranjata".
In aceste conditii, membrii Comisiei solicita demiterea presedintelui Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, pentru ca ar fi actionat "impotriva legii".
"Constatand modul defectuos in care Consiliul Concurentei a inteles sa colaboreze cu Comisia economica, industrii si servicii, prin raspunsurile incomplete si intarziate ce au fost furnizate solicitarilor transmise (documentele au fost transmise cu depasirea termenelor ce figurau in textul solicitarilor), membrii comisiei considera ca presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, prin deciziile sale, a obstructionat buna desfasurare a anchetei si a ingreunat atingerea obiectivelor anchetei parlamentare, asa cum au fost aprobate de Biroul permanent al Senatului, prin Hotararea nr. 4/2019", se spune in raport.
Intr-un raspuns al autoritatii de concurenta se precizeaza ca Raportul Comisiei economice din Senat cu privire la activitatea Consiliului Concurentei contine numeroase inexactitati, scoase din context si prezentate eronat.
Autoritatea sustine ca investigatia derulata cu privire la o posibila manipulare a ROBOR a respectat toate procedurile legale si a condus la aflarea adevarului: nu a existat un cartel intre banci in vederea cresterii ROBOR in octombrie 2008.
"De asemenea, reamintim ca Autoritatea de Concurenta s-a consultat cu Comisia Europeana care investiga, la acel moment, astfel de practici anticoncurentiale la nivel comunitar. Nici Consiliul Concurentei si nici Comisia Europeana nu au gasit genul acesta de dovezi in Romania”, au aratat oficialii Consiliului.
In plus, acestia au precizat ca datele din raport nu au nicio legatura cu situatia din prezent de pe piata bancara, avand in vedere faptul ca, in perioada investigata de Consiliul Concurentei (2008), aproximativ 4,5% din creditele acordate de banci aveau dobanzile calculate in functie de ROBOR, iar cotatia indicelui era sub nivelul tranzactiilor de pe piata interbancara. Abia in 2010 a fost introdusa obligativitate ca dobanzile la imprumuturile in lei sa se calculeze pe baza indicelui ROBOR.
Pe de alta parte, conform unei alte concluzii din Raportul Comisiei, referitor la suspiciunea privind manipularea indicelui ROBOR de catre bancile implicate in procedura de Fixing, suspiciune ce a stat la baza investigatiei desfasurate de Consiliul Concurentei pe piata serviciilor bancare si interbancare, membrii Comisiei au constatat faptul ca in cadrul anchetei au existat declaratii ale martorilor ce confirma ipoteza unei posibile intelegeri intre banci, precum si interventia BNR in calcularea indicelui ROBOR.
Explicatiile guvernatorului BNR
In cadrul interventiei sale din Parlament pe aceasta tema, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a explicat ca se face o confuzie in privinta ROBOR, care apare din cauza faptului ca se compara cifrele la o saptamana cu cele la 3, 6 si 12 luni, iar diferentele sunt foarte mari.
"Daca nu suntem atenti la acest mic detaliu, zic, uite, dobanda la o saptamana a fost 1,7% si el (banca - n.r.) ia pentru ROBOR 3,1%, care e la 3 luni. Si atunci singura intrebare este de ce majoritatea bancilor, impreuna cu protectia cumparatorilor au luat pe creditul populatiei ca referinta ROBOR la 3 luni? (...) S-a luat pe considerentul, din cate tin eu minte, atunci, in 2010, ca este mai stabila. Ea nu arata variatiile pe care le arata dobanda pe o saptamana, pe o zi, si care, in ultimele 3 - 4 saptamani s-a plimbat de la 1,50 la 3,50", a explicat Isarescu.
In acest context, el a dat asigurari ca nu exista manipulare pe piata. “ROBOR-ul nu are nimic. Garantez in fata dumneavoastra. Nu exista manipulare. Nu este nicio abatere a ROBOR de la nivelul real al pietei. Piata functioneaza foarte bine. Probele ca piata functioneaza foarte bine sunt legate de stabilitatea cursului si miscarile de dobanda. Restul sunt intr-adevar manipulari, dar manipulari mediatice”, a subliniat guvernatorul BNR.
Referitor la faptul ca bancile se inteleg intre ele pentru a stabili dobanda, Isarescu a explicat ca este firesc sa fie asa, din moment ce o banca vinde si alta cumpara.
"Piata monetara este numai intre banci. De aceea se si numeste piata monetara interbancara. Daca este numai intre banci bineinteles ca acest ROBOR sau dobanda la care fac ele tranzactii este o intelegere intre banci. Intelegere inseamna cum va duceti dumneavoastra la un magazin, cumparati un produs, intelegeti care este pretul produsului, il acceptati, il platiti si bateti palma cu vanzatorul", a spus Isarescu.
El a exclus, insa, intelegerile de tip cartelar dintre banci. ‘Cu alte cuvinte, la intrebarea daca a fost manipulat ROBOR-ul, raspunsul este nu. Categoric", a intarit Isarescu.
Creditele noi, decuplate de la evolutia Robor
Creditele acordate populatiei incepand cu luna mai 2019 au fost decuplate de la indicele ROBOR, acesta fiind inlocuit cu alt indice, IRCC, stabilit pe baza tranzactiilor efectiv realizate in piata (ROBOR-ul se stabileste pe baza cotatiilor). Insa vechiul indice ramane valabil pentru creditele in derulare la 1 mai si, cel putin deocamdata, pentru creditele din programele guvernamentale.
Discutiile referitoare la manipularea ROBOR au avut loc si in contextul in care, la nivel european, Banca Centrala Europeana a amendat 8 banci de renume pentru manipularea indicilor EURIBOR si LIBOR, dupa investigatii care au durat mai multi ani.
Recent, in nou scandal de manipulare a zguduit piata financiara europeana. Comisia Europeana acuza sapte banci de manipularea cursului de schimb valutar, in urma unei anchete derulate pe parcursul a sase ani. Sanctiunile insa, nu au fost inca anuntate.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

ING Black Friday 2024: 30 de rate fără dobândă la eMag, reduceri la creditul de nevoi personale și cel ipotecar, un cadou la deschiderea cardului pentru copii, promoții la asigurări și în Bazar. Vezi toate ofertele

ING Black Friday 2024: 30 de rate fără dobândă la eMag, reduceri la creditul de nevoi personale și cel ipotecar, un cadou la deschiderea cardului pentru copii, promoții la asigurări și în Bazar. Vezi toate ofertele

ING Bank România anunță campania de Black Friday 2024, pentru al șaselea an consecutiv, ce se va desfășura în perioada 5-11 noiembrie. Dedicată persoanelor fizice, include oferte pentru creditul de nevoi personale, cardul de credit, cardul pentru copii de peste 10 ani, dar și pentru creditul ipotecar, asigurări și cashback la cumpărături. Ofertele sunt valabile atât pentru clienții existenți ai băncii, cât și pentru noii clienți.

06 Noi 2024 | Credite nevoi personale
Viva Credit: Află cum câștigi o iarnă fără grija facturilor!

Viva Credit: Află cum câștigi o iarnă fără grija facturilor!

Se întâmplă uneori ca două cheltuieli importante să apară în același timp, iar atunci te întrebi dacă mai ai forța necesară să găsești bani pentru amândouă. De exemplu, îți propui să-ți cumperi cauciucuri de iarnă, dar a doua zi te apucă o durere de măsea și trebuie neapărat să mergi la stomatolog. Pe care o rezolvi mai întâi? Cu Viva Credit, nu trebuie să alegi, pentru că le poți face față cu brio amândurora.

28 Oct 2024 | Credite nevoi personale
Vrei să te desparți responsabil de mobila veche sau de obiectele voluminoase?  ING și Viitor Plus îți arată cum să faci acest lucru

Vrei să te desparți responsabil de mobila veche sau de obiectele voluminoase? ING și Viitor Plus îți arată cum să faci acest lucru

Mobilier de grădină, uși, ferestre, saltele, electrocasnice nefuncționale, jucării imense și...multe alte obiecte așteaptă liniștite noua destinație după ce ai decis că nu îți mai sunt de folos. Te uiți la ele și nu știi ce să faci. Să le lași lângă pubela de gunoi nu este o opțiune, iar spațiu pentru depozitare suficient de mare nu ai. Dacă te regăsești în acest scenariu atât de comun, noua inițiativă a Viitor Plus și ING, prin programul Harta Reciclării, este ceea ce cauți.

26 Oct 2024 | Credite nevoi personale
Cu cat sunt mai ieftine refinantarile decat creditele standard de nevoi personale?

Cu cat sunt mai ieftine refinantarile decat creditele standard de nevoi personale?

Bancile sunt dispuse sa scada dobanzile daca imprumutul acordat reprezinta o refinantare a unui credit mai vechi obtinut de la alta banca.

22 Oct 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul