Parlamentul continua ancheta privind manipularea ROBOR

Discutiile referitoare la manipularea indicilor de referinta ai pietei monetare (ROBOR) au tinut capul de afis al presei economice din ultimele luni. Un raport al Comisiei economice din Senat sustine ca exista dovezi ca bancile s-au inteles pentru stabilirea cotatiilor. Autoritatea de concurenta si BNR neaga acuzatiile.

Consiliul Concurentei, institutie care a derulat o ancheta in piata bancara pe aceasta tema, afirma ca nu exista dovezi de manipulare a indicilor de referinta. Mai mult, aceasta aduce in sprijinul afirmatiilor sale si o opinie primita de la Comisia Europeana solicitata in timpul anchetei, care confirma concluziile autoritatii de la Bucuresti.

De asemenea, conducerea BNR a adus, prin vocea guvernatorului Mugur Isarescu, argumente potrivit carora este exclusa suspiciunea de manipulare a dobanzilor din piata interbancara.

Disputele au la baza evolutii din 2008

Acuzatiile au la baza presupusul atac speculativ asupra leului din toamna lui 2008 cand, in urma unor tranzactii atipice, dobanzile din piata monetara au urcat brusc, de la o zi la alta, o tranzactie fiind realizata chiar la o dobanda de 150%. In consecinta, si indicii ROBOR, care reprezinta medii ale dobanzilor din piata interbancara, au urcat fulminant. La momentul respectiv, BNR a sustinut ca a avut loc un atac speculativ asupra leului si ca a fost nevoita sa intervina chiar direct in piata pentru a apara moneda nationala, insa a lasat bancile descoperite pe lei, fapt care a dus la explozia dobanzilor.

Aceasta este situatia anchetata de Consiliul Concurentei, cu scopul de a descoperi daca, la momentul respectiv, au existat intelegeri intre banci pentru a actiona concertat.

#banner_x1#Ancheta a fost finalizata dupa mai bine de patru ani si jumatate, fara concluzii din care sa reiasa ca au avut loc intelegeri anticoncurentiale intre banci pe speta in cauza.

Insa, in contextul ultimilor ani, cand ROBOR a revenit pe crestere, afectand clientii bancilor cu credite in lei cu dobanda variabila, a fost reluata si discutia cu privire la posibilitatea manipularii indicilor de referinta.

Senatorul Daniel Zamfir, cunoscut mai ales pentru initiativele legislative cu impact asupra sectorului bancar, a acuzat in repetate randuri bancile ca manipuleaza dobanzile in detrimentul consumatorilor.

Incepand din 2010, prin OUG 50, s-a stabilit ca toate dobanzile variabile la creditele in lei trebuie stabilite dupa formula ROBOR plus marja fixa pe toata perioada de derulare a creditului, considerandu-se ca indicele este mult mai transparent decat “dobanda interna a bancii” intens folosita la acea vreme de banci.

In acest context, senatorul a chemat la audieri in comisiile de specialitate conducerea BNR si pe cea a Consiliului Concurentei, pentru a da explicatii cu privire la modul de calcul al indicelui.

Concluzii divergente

In final, Comisia economica din Senat a realizat si un raport cu privire la modul in care Consiliul Concurentei a inchis ancheta din 2013, concluzia principala a Comisiei fiind ca "ROBOR a fost manipulat, calcularea lui pe baza unor cotatii dovedindu-se a nu fi una transparenta, ci una aranjata".

In aceste conditii, membrii Comisiei solicita demiterea presedintelui Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, pentru ca ar fi actionat "impotriva legii".

"Constatand modul defectuos in care Consiliul Concurentei a inteles sa colaboreze cu Comisia economica, industrii si servicii, prin raspunsurile incomplete si intarziate ce au fost furnizate solicitarilor transmise (documentele au fost transmise cu depasirea termenelor ce figurau in textul solicitarilor), membrii comisiei considera ca presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, prin deciziile sale, a obstructionat buna desfasurare a anchetei si a ingreunat atingerea obiectivelor anchetei parlamentare, asa cum au fost aprobate de Biroul permanent al Senatului, prin Hotararea nr. 4/2019", se spune in raport.

Intr-un raspuns al autoritatii de concurenta se precizeaza ca Raportul Comisiei economice din Senat cu privire la activitatea Consiliului Concurentei contine numeroase inexactitati, scoase din context si prezentate eronat.

Autoritatea sustine ca investigatia derulata cu privire la o posibila manipulare a ROBOR a respectat toate procedurile legale si a condus la aflarea adevarului: nu a existat un cartel intre banci in vederea cresterii ROBOR in octombrie 2008.

"De asemenea, reamintim ca Autoritatea de Concurenta s-a consultat cu Comisia Europeana care investiga, la acel moment, astfel de practici anticoncurentiale la nivel comunitar. Nici Consiliul Concurentei si nici Comisia Europeana nu au gasit genul acesta de dovezi in Romania”, au aratat oficialii Consiliului.

In plus, acestia au precizat ca datele din raport nu au nicio legatura cu situatia din prezent de pe piata bancara, avand in vedere faptul ca, in perioada investigata de Consiliul Concurentei (2008), aproximativ 4,5% din creditele acordate de banci aveau dobanzile calculate in functie de ROBOR, iar cotatia indicelui era sub nivelul tranzactiilor de pe piata interbancara. Abia in 2010 a fost introdusa obligativitate ca dobanzile la imprumuturile in lei sa se calculeze pe baza indicelui ROBOR.

Pe de alta parte, conform unei alte concluzii din Raportul Comisiei, referitor la suspiciunea privind manipularea indicelui ROBOR de catre bancile implicate in procedura de Fixing, suspiciune ce a stat la baza investigatiei desfasurate de Consiliul Concurentei pe piata serviciilor bancare si interbancare, membrii Comisiei au constatat faptul ca in cadrul anchetei au existat declaratii ale martorilor ce confirma ipoteza unei posibile intelegeri intre banci, precum si interventia BNR in calcularea indicelui ROBOR.

Explicatiile guvernatorului BNR

In cadrul interventiei sale din Parlament pe aceasta tema, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a explicat ca se face o confuzie in privinta ROBOR, care apare din cauza faptului ca se compara cifrele la o saptamana cu cele la 3, 6 si 12 luni, iar diferentele sunt foarte mari.

"Daca nu suntem atenti la acest mic detaliu, zic, uite, dobanda la o saptamana a fost 1,7% si el (banca - n.r.) ia pentru ROBOR 3,1%, care e la 3 luni. Si atunci singura intrebare este de ce majoritatea bancilor, impreuna cu protectia cumparatorilor au luat pe creditul populatiei ca referinta ROBOR la 3 luni? (...) S-a luat pe considerentul, din cate tin eu minte, atunci, in 2010, ca este mai stabila. Ea nu arata variatiile pe care le arata dobanda pe o saptamana, pe o zi, si care, in ultimele 3 - 4 saptamani s-a plimbat de la 1,50 la 3,50", a explicat Isarescu.

In acest context, el a dat asigurari ca nu exista manipulare pe piata. “ROBOR-ul nu are nimic. Garantez in fata dumneavoastra. Nu exista manipulare. Nu este nicio abatere a ROBOR de la nivelul real al pietei. Piata functioneaza foarte bine. Probele ca piata functioneaza foarte bine sunt legate de stabilitatea cursului si miscarile de dobanda. Restul sunt intr-adevar manipulari, dar manipulari mediatice”, a subliniat guvernatorul BNR.

Referitor la faptul ca bancile se inteleg intre ele pentru a stabili dobanda, Isarescu a explicat ca este firesc sa fie asa, din moment ce o banca vinde si alta cumpara.

"Piata monetara este numai intre banci. De aceea se si numeste piata monetara interbancara. Daca este numai intre banci bineinteles ca acest ROBOR sau dobanda la care fac ele tranzactii este o intelegere intre banci. Intelegere inseamna cum va duceti dumneavoastra la un magazin, cumparati un produs, intelegeti care este pretul produsului, il acceptati, il platiti si bateti palma cu vanzatorul", a spus Isarescu.

El a exclus, insa, intelegerile de tip cartelar dintre banci. ‘Cu alte cuvinte, la intrebarea daca a fost manipulat ROBOR-ul, raspunsul este nu. Categoric", a intarit Isarescu.

Creditele noi, decuplate de la evolutia Robor

Creditele acordate populatiei incepand cu luna mai 2019 au fost decuplate de la indicele ROBOR, acesta fiind inlocuit cu alt indice, IRCC, stabilit pe baza tranzactiilor efectiv realizate in piata (ROBOR-ul se stabileste pe baza cotatiilor). Insa vechiul indice ramane valabil pentru creditele in derulare la 1 mai si, cel putin deocamdata, pentru creditele din programele guvernamentale.

Discutiile referitoare la manipularea ROBOR au avut loc si in contextul in care, la nivel european, Banca Centrala Europeana a amendat 8 banci de renume pentru manipularea indicilor EURIBOR si LIBOR, dupa investigatii care au durat mai multi ani.

Recent, in nou scandal de manipulare a zguduit piata financiara europeana. Comisia Europeana acuza sapte banci de manipularea cursului de schimb valutar, in urma unei anchete derulate pe parcursul a sase ani. Sanctiunile insa, nu au fost inca anuntate.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Cu cat cresc ratele bancare dupa suspendarea platii?
Cu cat cresc ratele bancare dupa suspendarea platii?

Autoritatile au extins si in 2021 masura suspendarii ratelor la credite, dar cei care au solicitat-o deja anul trecut vor putea sa prelungeasca conditionat acest moratoriu.

6 Ianuarie 2021 | Credite de consum

CSALB: IFN-urile sunt reticente sa se impace cu consumatorii
CSALB: IFN-urile sunt reticente sa se impace cu consumatorii

Concilierile dintre IFN-uri si clientii acestora au rezultate slabe, chiar si dupa cinci ani de la infiintarea Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar. Desi cererile adresate IFN-urilor sunt cu aproape 60% mai multe decat anul trecut, acestea au acceptat spre negociere doar 22 de solicitari ale consumatorilor.

16 Noiembrie 2020 | Credite de consum

O noua amanare a ratelor: tentatie mare, dar si riscuri pe masura
O noua amanare a ratelor: tentatie mare, dar si riscuri pe masura

Apropierea reluarii platii ratelor pentru creditele a caror rambursare a fost suspendata readuce in discutie oportunitatea prelungirii masurii si riscurile aferente pentru debitori si banci.

19 Octombrie 2020 | Credite de consum

Cum poti face o simulare pentru un credit de nevoi personale?
Cum poti face o simulare pentru un credit de nevoi personale?

Poti face rapid o simulare pentru un credit de nevoi personale pe Conso. Verifici pe loc care este rata lunara, suma totala de rambursat si DAE pentru creditele de nevoi personale oferite de banci si IFN-uri.

7 Octombrie 2020 | Credite de consum

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite de consum

Finantatorii acorda mai multe tipuri de credit de consum, cele mai des intalnite fiind creditele pentru nevoi personale (cu si fara ipoteca). Perioada maxima pe care se acorda creditele de nevoi personale a fost reglementata de catre BNR la 5 ani. Informatii despre suma imprumutata, costul creditului, alegerea tipului de credit si garantia imprumut

Biroul de Credit

Biroul de Credit s-a infiintat in anul 2003, avand 25 de banci ca principali actionari. Baza sa de date cuprinde, atat date furnizate de bancile actionare cat si de la banci si alte institutii care au calitatea de participanti. In acest fel, se verifica atat comportamentul de plata din trecut, cat si gradul de indatorare al clientului. Totul despre

Centrala Riscurilor de Credit (CRC)

Centrul Riscurilor de credit - CRC este un centru de colectare de date care functioneaza in cadrul Bancii Nationale. Aceasta functioneaza ca un birou de credit, unde sunt raportate informatii de risc bancar si informatii despre fraudele cu carduri. La CRC, raporteaza informatii si au acces la baza de date toate institutiile de credit din Romania. T

Noua legislatie a creditului

De fiecare data cand solicita informatii despre un credit, fie ca este vorba despre un credit cu ipoteca sau de un credit negarantat, clientii trebuie sa primeasca de la functionarul bancar o fisa standard cu detaliile principale ale produsului. Ce drepturi am cand ma informez? Ce drepturi am la analiza dosarului? In ce conditii pot renunta la cred

Cum sa te imprumuti prudent in 3 pasi?

Inainte de a merge la banca sa intrebi ce suma maxima poti imprumuta, este vine sa iti faci de acasa temele. Nimeni nu stie mai bine decat tine situatia financiara si cat de mult iti poti permite sa platesti. Te ajutam sa iti faci calculele: cat de mult cheltuiesti, care este venitul disponibil si cat poti rambursa in Ghidul Cum sa te imprumuti pru

Inapoi sus