top banner

Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

04 Septembrie 2024 | Autor: Cristian Dogaru

Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

Foto Unsplash.com

Intr-o perioada in care marea majoritate a dobanzilor la creditele de consum sunt fixe si nu foarte mici, exista o campanie pentru un card de debit cu overdraft si dobanda IRCC+3,5%. 
Politica bancilor din ultima vreme a fost sa ofere credite de nevoi personale cu dobanzi fixe, plasate intr-un interval destul de larg (cea mai mica dobanda este oferita clientilor cu un bun istoric in relatia cu banca si care imprumuta sume mari). De exemplu, la Banca Transilvania, cea care a lansat amintita campanie, dobanda este cuprinsa intre 6,50% si 18,50%. 
Cum dobanzile sunt pe trend de scadere, plasarea mai spre finalul intervalului nu e deloc placuta, mai ales daca vorbim de o scadenta de 5 ani. 
In cadrul campaniei Bank to School derulata intre 27 august si 6 septembrie, Banca Transilvania propune un card de debit cu overdraft unde dobanda este IRCC+3,5%, adica 9,36% raportat la valoarea actuala a IRCC (produsul standard avea dobanda fixa de 14% pentru incasarea veniturilor in cont si de 17% in caz contrar).
De altfel, potrivit buletinului lunar emis de BNR pentru iunie, dobanda medie la creditele noi in lei cu scadenta mai scurta de un an a fost de 10,8%, iar pentru imprumuturile intre 1 si 5 ani de 9,33%. Cu alte cuvinte, cu o dobanda de 9,36% cardul de debit cu overdraft al Bancii Transilvania din actuala promotie se plaseaza fix pe media dobanzilor la creditele de consum noi la nivelul lunii iunie.
Imprumutul se acorda pe un an, nu exista comisioane de analiza si administrare, se pot acorda pana la 6 venituri in cadrul acestui descoperit de cont. Pot aplica persoanele care au minim 18 ani, minim 3 luni vechime in munca, nu au restante la alte credite si opteaza pentru o limita de creditare de minim 1.000 lei. 
Cum se pozitioneaza alte banci pe segmentul descoperitului de cont
BCR propune descoperitul de cont George, cu dobanzi variabile. Daca titularul are asigurare de viata dobanda este IRCC+10,99%, iar daca nu are, dobanda urca la IRCC+13,99%. 
Nu exista comisioane de acordare si administrare iar imprumutul se poate acorda in acest caz pe 24 luni. Se pot acorda maxim 4 salarii nete sau 3 pensii nete pe acest descoperit de cont, iar dacă angajatorul are incheiat un Pachet de Beneficii Salariale cu BCR, se poate prelua descoperitul de cont de la alte banci in limita a maxim 6 salarii nete.
Overdraftul de la CEC Bank are o dobanda variabila dupa algoritmul IRCC+7,92%. Se ofera pana la 6 salarii nete (maxim 60.000 lei), exista posibilitatea de a refinanta overdrafturile de la alte banci. 
Garanti Bank ofera la randul sau un overdraft cu o marja fixa asemanatoare-7,98%. Dobanda este IRCC+7,98%, se poate acorda o suma maxima cuprinsa intre 3 salarii (echivalentul a 3.000 euro) si 6 salarii (echivalentul a 6.000 euro), daca angajatorul a semnat o conventie cu banca. 
ProCredit Bank propune un overdraft cu nume dedicat (FlexFund Overdraft) si dobanda fixa de 12% pe an (scadenta poate fi intre 1 luna si 60 de luni, deci cat un credit de nevoi personale la extrem). 
Se poate acorda o suma echivalentul a doua venituri, iar solicitantii trebuie sa aiba o vechime de minim 6 luni in munca, sa incaseze salariul la ProCredit Bank (acesta trebuie sa fie minim 2.250 lei) si sa nu fie restantieri la alte credite. 
Cand alegem overdraftul, cand creditul de nevoi personale?
Overdraftul trebuie preferat pentru scadente scurte, cand suma imprumutata nu e mare, iar dobanda este mai avantajoasa decat la un credit de consum.
Nu trebuie sa folosim overdraftul pentru achizitia unor bunuri de consum care ar putea fi cumparate si prin sistemul de rate fara dobanda, astfel incat una dintre destinatiile sale predilecte ar trebui sa fie utilizarea pentru cheltuielile de vacanta. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Nu doar creditele ipotecare pot avea dobanzi fixe care rivalizeaza cu ROBOR sau IRCC, ci si creditele de nevoi personale, in anumite conditii.

17 Sep 2024 | Credite nevoi personale
30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

Vrei să îți modernizezi o cameră din casă sau să îți schimbi electrocasnicele cu unele clasa A, însă nu ai reușit încă să pui suficienți bani deoparte? Sau poate ai în plan o altă achiziție importană, care trece granițele țării? Până pe 30 septembrie, cu ING Credit Card, poți face orice cumpărături în 30 de rate egale, fără dobândă, oriunde în lume (excepția țărilor Iran, Siria, Sudan, Coreea de Nord și Cuba). Singurele condiții sunt ca tranzacția să fie peste 1.500 de lei și să o efectuezi până pe 30 septembrie. În cazul în care cumparăturile sunt sub valoarea de 1500 de lei, primești 3 rate (sau mai multe în funcție de partenerii selectați ING).

30 Aug 2024 | Credite nevoi personale
Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Soldul creditelor de consum a crescut de la 66,2 miliarde lei in iunie 2023 la 74,3 miliarde lei in iunie 2024 si pe fondul unei reduceri a dobanzilor medii la creditele noi cu putin peste 2 procente.

21 Aug 2024 | Credite nevoi personale
Debitorii IFN au o lege care limiteaza costurile excesive

Debitorii IFN au o lege care limiteaza costurile excesive

Legea care limiteaza valoarea DAE si cuantumul sumelor datorate pentru creditele IFN-urilor si sumele revendicate de recuperatorii de creante a fost publicata in Monitorul Oficial in 13 august si va intra in vigoare in 90 de zile.

19 Aug 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul