Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Noi demersuri pentru o lege a conversiei


Membrii Comisiei pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor au hotarat punerea pe ordinea de zi a proiectului legislativ privind conversia creditelor din valuta in lei initiat de deputatul PSD, Ana Birchall. Reprezentantii clientilor in negocierile cu bancile anunta ca vor continua demersurile pentru o astfel de lege.


"Am prezentat colegelor si colegilor mei o informare privind raspunsul principalelor institu?ii bancare la solicitarea oficiala pe care le-am adresat-o in iulie 2015. Din analiza raspunsurilor primite am hotarat, impreuna cu membrii Comisiei, ca este necesara identificarea unor solutii corecte si echitabile de impartire a poverii financiare intre banca si client in cazul creditelor in CHF", a afirmat deputatul social-democrat Ana Birchall, potrivit unui comunicat de presa.

In opinia sa, problema creditelor in franci elvetieni "tergiverseaza" de mult prea mult timp si este datoria Legislativului sa vina cu o solutie pentru romanii aflati in imposibilitatea de a-si mai plati ratele exclusiv din cauza fluctuatiilor cursului de schimb.

"Sutele de petitii primite la Comisie si la Cabinetul meu parlamentar trebuie sa isi gaseasca un raspuns si o solutie corecta, iar proiectul legislativ initiat de mine si sustinut de colegele si colegii parlamentari din PSD si din coalitia de guvernare propune o astfel de rezolvare echitabila a problemei", a declarat deputatul.

OPT Bank si Bancpost pregatesc oferte pentru clientii cu credite in franci.

Pe de alta parte, reprezentantii clientilor cu credite in franci elvetieni, constituiti in echipa de negociere care a chemat la discutii bancile cu portofolii importante de credite in moneda elvetiana, au transmis clientilor pe care i-au reprezentat o informare cu privire la rezultatele negocierilor. Din informare reiese faptul ca discutiile cu doua banci au continuat si dupa incetarea formala a procesului de negociere - este vorba despre OTP Bank si Bancpost, se arata in informarea transmisa de echipa de negociere formata din Alin Iacob, presedintele Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF), Alexandra Burada, Andreea Cristoforidis si Catalin Voivozeanu.


In cazul OTP, concluzia discutiilor a fost aceea ca banca va lansa o oferta pentru intregul portofoliu de credite garantate acordate in franci elvetieni, inclusiv pentru creditele externalizate. ”Oferta va presupune, din spusele oficialilor bancii, un discount la soldul creditului si o conversie la lei sau euro. Pentru lei se va aplica o dobanda variabila, formata dintr-o marja fixa de 3,5 - 4% la care se va adauga ROBOR la 3 luni. Valoarea discount-ului va varia in functie de tipologia creditului, discount-ul mediu la nivelul intregului portofoliu de credite situandu-se la o valoare de aproximativ 20%. Trebuie insa retinut ca nu toti consumatorii vor beneficia de acest procent de discount, care va varia pe o plaja destul de larga, incepand de la 10-15%. La momentul discutiei cu noi, modalitatea de stabilire a discountului era exprimata pe baza unui algoritm neclar si netransparent, lucru care va duce la diferentieri destul de importante intre clienti. Astfel, este posibil ca discountul multor consumatori sa se plaseze inspre limita minima mentionata de banca (procent care nu acopera, in majoritatea cazurilor, nici dobanda incasata abuziv de banca)”, subliniaza echipa de negociere.

In acest context, reprezentantii clientilor sustin ca, in cadrul discutiei pe marginea ofertei OTP Bank, au insistat ca oferta trebuie sa fie bazata pe criterii transparente, care sa nu genereze potentiale discriminari si interpretari subiective.


”Echipa de negociere a transmis bancii ca ar fi de preferat o varianta mai simpla, care sa se apropie cat mai mult de modul in care a fost formulata oferta de conversie de Banca Transilvania in cazul clientilor Volksbank – rambursarea tuturor sumelor percepute de la consumatori in mod abuziv, insotita de un discount cat mai important la soldul ramas al creditului. Oferta este inca in curs de constructie, AURSF declarandu-si intreaga disponibilitate de a fi implicata pe mai departe in definitivarea acesteia, cu scopul de a proteja interesele membrilor sai si, implicit, pe cele ale celorlalti consumatori care sunt clienti ai bancii. Oferta va fi disponibila, cel mai probabil, in cursul lunii octombrie, dupa cum a precizat conducerea bancii in discutiile cu noi”, se subliniaza in informare.

In privinta Bancpost, oferta avansata de reprezentantii bancii presupune o conversie la lei, cu dobanda fixa de 1,5% in primii trei ani pentru creditul rezultat, urmand ca ulterior sa se aplice o dobanda prestabilita contractual compusa din ROBOR plus o marja fixa cuprinsa intre 3% si 4,6%, in functie de tipul creditului si de situatia specifica a fiecarui debitor in parte.

”Din informatiile prezentate, in urma acceptarii acestei oferte, in prima parte a perioadei de creditare, rata se va diminua semnificativ, insa la sfarsitul perioadei de dobanda fixa cuantumul acesteia se va majora si va varia in functie de indicele ROBOR. Reducerea medie aplicata, la nivelul întregului portofoliu, ar urma sa fie de aproximativ 15%, conform reprezentantilor bancii. Fiind o medie, este evident ca vor exista si consumatori in cazul carora reducerea aplicata va fi mai mica de 15%. Oferta nu are insa nicio componenta de discount la sold, aspect pe care l-am semnalat reprezentantilor bancii, carora le-am transmis ca, in lipsa acestuia, oferta ar putea sa nu se bucure de un interes prea mare in randul consumatorilor. Aspectul negativ cel mai important al acestei oferte il reprezinta faptul ca, in lipsa unui discount la soldul creditului, consumatorii pastreaza un grad ridicat de vulnerabilitate in fata bancii, avand in vedere reducerea dramatica a valorii proprietatii cu care au garantat creditul”, mentioneaza reprezentantii clientilor.

Discutiile continua cu autoritatile pe proiectul MFP

Pe de alta parte, echipa de negociere anunta ca va continua demersurile pentru a convinge decidentii politici din Guvern si Parlament sa adopte o lege a conversiei creditelor din valuta in lei care sa oblige bancile implicate in creditarea in CHF sa isi asume o parte a poverii aflate acum exclusiv in sarcina debitorilor, precum si partea lor de vina pentru creditarea iresponsabila din perioada 2006-2008.

Reprezentantii clientilor s-au intalnit, deja, la sfarsitul lunii iulie, cu Ministrul Finantelor Publice pentru a discuta proiectul de lege referitor la Programul de protectie a populatiei impotriva deprecierii semnificative a monedei nationale, initiat de fostul ministru, Darius Valcov. AURSF a depus o serie de amendamente la acest proiect de lege, iar ministrul Finantelor a promis o intalnire finala, la care sa participe si reprezentantii bancilor, pentru a stabili forma finala a actului normativ.


Distribuie articolul
Alte articole

Credit cu dobanda zero prin Programul Investeste in tine

Credit cu dobanda zero prin Programul Investeste in tine

Programul guvernamental “Investeste in Tine” a demarat prin intermediul CEC Bank, insa si alte banci sunt asteptate sa se inscrie in acest program. Imprumuturile acordate prin acest program sunt garantate de stat, iar clientii nu platesc dobanda. Care sunt conditiile pentru a putea lua un astfel de imprumut?

Citeste mai mult

Cum se descurca romanii cu plata datoriilor lunare?

Cheltuielile lunare ale romanilor devin tot mai presante. Acestia spun ca au nevoie de venituri din ce in ce mai mari pentru a-si achita la timp facturile, ratele la banca si celelalte cheltuieli obligatorii. Aproape o treime spun ca nu isi pot plati la timp datoriile din cauza situatiei financiare nesatisfacatoare.

Citeste mai mult
Ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru un credit cu dobanda zero?

Ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru un credit cu dobanda zero?

Programul Investeste in tine prinde contur. Plafonul de garantii acordat pentru acest an este de 600 de milioane de lei, plus 5 milioane pentru dobanzi si comisioane. Costul total al creditului este suportat de stat, iar beneficiarul trebuie sa indeplineasca doar cateva conditii minimale.

Citeste mai mult

Creditarea populatiei ia avant

Creditarea bancara pentru persoane fizice traverseaza o perioada propice, inca. Imprumuturile in lei nou acordate continua sa creasca, in special pentru consum, iar restantele se afla la minimul ultimilor 9 ani. Ce ingrijoreaza totusi autoritatile?

Citeste mai mult