top banner

Noi demersuri pentru o lege a conversiei

08 Septembrie 2015 | Autor: Conso

Membrii Comisiei pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor au hotarat punerea pe ordinea de zi a proiectului legislativ privind conversia creditelor din valuta in lei initiat de deputatul PSD, Ana Birchall. Reprezentantii clientilor in negocierile cu bancile anunta ca vor continua demersurile pentru o astfel de lege.
"Am prezentat colegelor si colegilor mei o informare privind raspunsul principalelor institu?ii bancare la solicitarea oficiala pe care le-am adresat-o in iulie 2015. Din analiza raspunsurilor primite am hotarat, impreuna cu membrii Comisiei, ca este necesara identificarea unor solutii corecte si echitabile de impartire a poverii financiare intre banca si client in cazul creditelor in CHF", a afirmat deputatul social-democrat Ana Birchall, potrivit unui comunicat de presa.
In opinia sa, problema creditelor in franci elvetieni "tergiverseaza" de mult prea mult timp si este datoria Legislativului sa vina cu o solutie pentru romanii aflati in imposibilitatea de a-si mai plati ratele exclusiv din cauza fluctuatiilor cursului de schimb.
"Sutele de petitii primite la Comisie si la Cabinetul meu parlamentar trebuie sa isi gaseasca un raspuns si o solutie corecta, iar proiectul legislativ initiat de mine si sustinut de colegele si colegii parlamentari din PSD si din coalitia de guvernare propune o astfel de rezolvare echitabila a problemei", a declarat deputatul.
OPT Bank si Bancpost pregatesc oferte pentru clientii cu credite in franci.
Pe de alta parte, reprezentantii clientilor cu credite in franci elvetieni, constituiti in echipa de negociere care a chemat la discutii bancile cu portofolii importante de credite in moneda elvetiana, au transmis clientilor pe care i-au reprezentat o informare cu privire la rezultatele negocierilor. Din informare reiese faptul ca discutiile cu doua banci au continuat si dupa incetarea formala a procesului de negociere - este vorba despre OTP Bank si Bancpost, se arata in informarea transmisa de echipa de negociere formata din Alin Iacob, presedintele Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF), Alexandra Burada, Andreea Cristoforidis si Catalin Voivozeanu.
In cazul OTP, concluzia discutiilor a fost aceea ca banca va lansa o oferta pentru intregul portofoliu de credite garantate acordate in franci elvetieni, inclusiv pentru creditele externalizate. ”Oferta va presupune, din spusele oficialilor bancii, un discount la soldul creditului si o conversie la lei sau euro. Pentru lei se va aplica o dobanda variabila, formata dintr-o marja fixa de 3,5 - 4% la care se va adauga ROBOR la 3 luni. Valoarea discount-ului va varia in functie de tipologia creditului, discount-ul mediu la nivelul intregului portofoliu de credite situandu-se la o valoare de aproximativ 20%. Trebuie insa retinut ca nu toti consumatorii vor beneficia de acest procent de discount, care va varia pe o plaja destul de larga, incepand de la 10-15%. La momentul discutiei cu noi, modalitatea de stabilire a discountului era exprimata pe baza unui algoritm neclar si netransparent, lucru care va duce la diferentieri destul de importante intre clienti. Astfel, este posibil ca discountul multor consumatori sa se plaseze inspre limita minima mentionata de banca (procent care nu acopera, in majoritatea cazurilor, nici dobanda incasata abuziv de banca)”, subliniaza echipa de negociere.
In acest context, reprezentantii clientilor sustin ca, in cadrul discutiei pe marginea ofertei OTP Bank, au insistat ca oferta trebuie sa fie bazata pe criterii transparente, care sa nu genereze potentiale discriminari si interpretari subiective.
”Echipa de negociere a transmis bancii ca ar fi de preferat o varianta mai simpla, care sa se apropie cat mai mult de modul in care a fost formulata oferta de conversie de Banca Transilvania in cazul clientilor Volksbank – rambursarea tuturor sumelor percepute de la consumatori in mod abuziv, insotita de un discount cat mai important la soldul ramas al creditului. Oferta este inca in curs de constructie, AURSF declarandu-si intreaga disponibilitate de a fi implicata pe mai departe in definitivarea acesteia, cu scopul de a proteja interesele membrilor sai si, implicit, pe cele ale celorlalti consumatori care sunt clienti ai bancii. Oferta va fi disponibila, cel mai probabil, in cursul lunii octombrie, dupa cum a precizat conducerea bancii in discutiile cu noi”, se subliniaza in informare.
In privinta Bancpost, oferta avansata de reprezentantii bancii presupune o conversie la lei, cu dobanda fixa de 1,5% in primii trei ani pentru creditul rezultat, urmand ca ulterior sa se aplice o dobanda prestabilita contractual compusa din ROBOR plus o marja fixa cuprinsa intre 3% si 4,6%, in functie de tipul creditului si de situatia specifica a fiecarui debitor in parte.
”Din informatiile prezentate, in urma acceptarii acestei oferte, in prima parte a perioadei de creditare, rata se va diminua semnificativ, insa la sfarsitul perioadei de dobanda fixa cuantumul acesteia se va majora si va varia in functie de indicele ROBOR. Reducerea medie aplicata, la nivelul întregului portofoliu, ar urma sa fie de aproximativ 15%, conform reprezentantilor bancii. Fiind o medie, este evident ca vor exista si consumatori in cazul carora reducerea aplicata va fi mai mica de 15%. Oferta nu are insa nicio componenta de discount la sold, aspect pe care l-am semnalat reprezentantilor bancii, carora le-am transmis ca, in lipsa acestuia, oferta ar putea sa nu se bucure de un interes prea mare in randul consumatorilor. Aspectul negativ cel mai important al acestei oferte il reprezinta faptul ca, in lipsa unui discount la soldul creditului, consumatorii pastreaza un grad ridicat de vulnerabilitate in fata bancii, avand in vedere reducerea dramatica a valorii proprietatii cu care au garantat creditul”, mentioneaza reprezentantii clientilor.
Discutiile continua cu autoritatile pe proiectul MFP
Pe de alta parte, echipa de negociere anunta ca va continua demersurile pentru a convinge decidentii politici din Guvern si Parlament sa adopte o lege a conversiei creditelor din valuta in lei care sa oblige bancile implicate in creditarea in CHF sa isi asume o parte a poverii aflate acum exclusiv in sarcina debitorilor, precum si partea lor de vina pentru creditarea iresponsabila din perioada 2006-2008.
Reprezentantii clientilor s-au intalnit, deja, la sfarsitul lunii iulie, cu Ministrul Finantelor Publice pentru a discuta proiectul de lege referitor la Programul de protectie a populatiei impotriva deprecierii semnificative a monedei nationale, initiat de fostul ministru, Darius Valcov. AURSF a depus o serie de amendamente la acest proiect de lege, iar ministrul Finantelor a promis o intalnire finala, la care sa participe si reprezentantii bancilor, pentru a stabili forma finala a actului normativ.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Oferte bancare in sezonul reducerilor

Oferte bancare in sezonul reducerilor

Black Friday a avut in ultimii ani versiuni pentru retailul bancar ce au propus dobanzi mai mici la credite, pachete de cont curent fara costuri, depozite mai atractive, etc. Iar 2023 nu face exceptie.

07 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul