Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, cheama bancile comerciale din Romania la discutii cu privire la acordarea unor facilitati clientilor cu credite care gafaie, avand in vedere ca initiativa din 2014 de rescadentare a imprumuturilor pentru clientii cu venituri mici, cu acordarea unor facilitati fiscale, a fost blocata de discutiile electorale.
“Cred ca trebuie sa iesim din anumite emotii care ne-au stapanit in anul precedent si sa rediscutam cu bancile, fara incarcatura emotionalo-electorala, facilitati de usurare, cu plata clarificata, nu usurari din acelea de nu stim cine plateste diferenata, ci usurari de tipul reesalonari, intinderi de scadenta, regandiri la noile rate de dobanda. ROBOR a coborat cu cateva procente. Pentru credite pe cativa ani are impact major. Nu numai pentru creditele neperformante, ci si pentru cele care gafaie”, a explicat guvernatorul BNR.
In opinia sa, clientii care “s-au ambalat intr-o rata lunara care le depaseste posibilitatile” ar trebui sa accepte lungirea perioadei de rambursare, chiar daca suma totala a dobanzilor s-ar putea sa fie mai mare, dar sa ajunga la o povara lunara mai mica.
“Nu te obliga nimeni, te duci si negociezi cu banca, consideri ca asta este optimul tau si scoatem toate aceste discutii dintr-o disputa electorala care, cred eu, ca a blocat o initiativa buna. Ea s-a umplut de fum, nu a mai inteles nimeni despre ce este vorba”, a mai spus Isarescu.
Seful BNR sustine in continuare ca schema de restructurare a creditelor populatie, care ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 iulie 2014, era o optiune de discutie cu o anumita garantie a statului, dar bancile au fost sceptice.
“Bancile au spus ca era prea multa birocratie, dar asta se putea discuta, ca garantia statului nu era clara... Acum sa vedem cum e cu garantiile clare. Si bancile sa se gandeasca ce este clar. Garantiile pe care le-ai luat si ai pierdut 30 de milioane de euro, adica ai credit neperformant de 30 de milioane de euro pe un teren plin de maracini, aia era o garantie clara?”, a subliniat guvernatorul BNR.
Referitor la evolutia creditarii in acest an, Mugur Isarescu a spus ca se asteapta sa se ajunga la o cifra totala - credite in lei si valuta - pozitiva in urmatoarele luni.
"Unde a fost mai indepartata de realitate aprecierea noastra? Eu cred ca am evaluat destul de bine revigorarea creditului in lei, dar nu ma asteptam la o scadere atat de abrupta a creditului in valuta. In plus, au mai aparut si scoaterile din bilant (a creditelor neperformante - n. r.). Cred ca in urmatoarele luni cresterea creditarii in lei, reducandu-se si ponderea creditului in valuta, va reusi sa compenseze scaderea, speram noi mai atenuata, a creditului in valuta si sa avem o cifra totala pozitiva", a mai spus seful Bancii Centrale.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News