top banner

Masuri pentru prevenirea manipularii indicilor de referinta pentru dobanzi

18 Septembrie 2013 | Autor: Conso

In urma scandalurilor care au implicat indicii monetari de referinta – LIBOR si EURIBOR – Comisia Europeana propune un set de masuri pentru a evita pe viitor manipularea lor de catre banci.
Manipularea dobanzilor interbancare s-a soldat cu amenzi de milioane de euro pentru mai multe banci din Europa si Statele Unite. In plus, acum sunt in curs de investigare acuzatii cu privire la manipularea indicilor de referinta pentru marfuri si cursurile de schimb.
Aceste practici provoaca pierderi semnficicative pentru consumatori si investitori si submineaza increderea la nivelul pietei, se arata intr-un comunicat la Comisiei Europene.
Si consumatorii din Romania sunt afectati direct de evolutia acestor indici. Din vara lui 2010, noua legislatie privind creditul a obligat bancile sa ajusteze dobanzile variabile, in functie de indicii monetari de referinta. In acest fel, s-a incercat transparentizarea modificarilor de dobanda, pentru a evita majorarile abuzive.
Investigatiile derulate de mai multe banci centrale din Europa si Statele Unite au aratat insa nici acesti indici nu sunt stabiliti intotdeauna corect, iar unele banci manipuleaza aceste dobanzi.
Propunerea Comisiei Europene este ca pe viitor acest domeniu sa fie reglementat in toate statele membre. Pana acum, ratele Libor si Euribor erau stabilite de catre asociatiile bancare, pe baza unor reguli proprii.
Comisia vrea ca pe viitor aceste activitati sa fie supuse autorizatii prealabile si supravegherii permanente la nivel national si european.
Totodata, se impun reguli cu privire la metodologia de calcul utilizata. Datele in baza carora se determina indicii trebuie sa fie reprezentative pentru realitatea economica si a pietei si sa provina din surse fiabile. In plus, administratorul va elabora un cod de conduita in care se precizeaza in mod clar obligatiile si responsabilitatile entitatilor care contribuie la generarea indicilor de referinta.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Nu doar creditele ipotecare pot avea dobanzi fixe care rivalizeaza cu ROBOR sau IRCC, ci si creditele de nevoi personale, in anumite conditii.

17 Sep 2024 | Credite nevoi personale
Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

Intr-o perioada in care marea majoritate a dobanzilor la creditele de consum sunt fixe si nu foarte mici, exista o campanie pentru un card de debit cu overdraft si dobanda IRCC+3,5%.

04 Sep 2024 | Credite nevoi personale
30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

Vrei să îți modernizezi o cameră din casă sau să îți schimbi electrocasnicele cu unele clasa A, însă nu ai reușit încă să pui suficienți bani deoparte? Sau poate ai în plan o altă achiziție importană, care trece granițele țării? Până pe 30 septembrie, cu ING Credit Card, poți face orice cumpărături în 30 de rate egale, fără dobândă, oriunde în lume (excepția țărilor Iran, Siria, Sudan, Coreea de Nord și Cuba). Singurele condiții sunt ca tranzacția să fie peste 1.500 de lei și să o efectuezi până pe 30 septembrie. În cazul în care cumparăturile sunt sub valoarea de 1500 de lei, primești 3 rate (sau mai multe în funcție de partenerii selectați ING).

30 Aug 2024 | Credite nevoi personale
Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Soldul creditelor de consum a crescut de la 66,2 miliarde lei in iunie 2023 la 74,3 miliarde lei in iunie 2024 si pe fondul unei reduceri a dobanzilor medii la creditele noi cu putin peste 2 procente.

21 Aug 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul