top banner

Lista neagra de la Biroul de Credit incepe sa se curete

26 Aprilie 2013 | Autor: Alexandra Popa

Datele de la Biroul de Credit indica o scadere puternica in luna februarie a numarului persoanelor care au restante la credite. Totusi, aceasta “imbunatatire” a indicatorilor nu inseamna neaparat si o scadere a celor care nu isi mai pot plati ratele, ci poate fi explicata mai degraba prin modul in care bancile raporteaza datele.
In luna februarie, numarul restantierilor a scazut la 705.000 persoane, cu peste 50.000 de persoane mai putin fata de luna anterioara conform datelor Biroului de Credit. Scaderea este semnificativa, avand in vedere ca in ultimul an variatiile lunare nu au depasit decat exceptional pragul de 10.000 iar trendul a fost unul de crestere.
Scaderea puternica din luna februarie ridica anumite semne de intrebare. In conditiile in care nu s-a anuntat nicio campanie puternica de restructurare a creditelor cu probleme, legea falimentului personal este la ani distanta iar somajul nu s-a redresat spectaculos in ultima luna, este cel putin curios cum numarul celor care nu isi mai pot plati ratele a facut un pas important inapoi.
Una din explicatii ar putea fi vanzarea unor portofolii de credite cu probleme ceea ce face ca respectivii clienti sa nu mai fie raportati.
Daca bancile renunta la creditul neperformant, spre exemplu il vand la recuperatori, nu il mai raporteaza la Biroul de Credit. Informatiile mai raman active inca 4 ani, dupa care sunt sterse automat. Spre exemplu, daca ultima actualizare s-a facut in ianuarie 2009 si ulterior banca nu a mai raportat clientul, acesta va fi scos automat in februarie 2013 din baza de date.
O alta schimbare de structura a tabloului creditelor neperformante este faptul ca desi numarul restantierilor si a restantelor a scazut puternic, valoarea totala a acestora a continuat sa creasca. Cu alte cuvinte, sunt mai putini restantieri, dar mai impovarati. In ianuarie 2013 restanta medie era de 9.212 lei, pentru ca in februarie valoarea medie sa urce la 9.962 lei.
Biroul de Credit  de ocupa doar de administrarea datelor primite de la banci, fara sa aiba posibilitatea de a interveni asupra acestora sau de a solicita explicatii suplimentare.
Situatia restantelor la credite acumulate de persoanele fizice
sursa: Biroul de credit

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

ING Black Friday 2024: 30 de rate fără dobândă la eMag, reduceri la creditul de nevoi personale și cel ipotecar, un cadou la deschiderea cardului pentru copii, promoții la asigurări și în Bazar. Vezi toate ofertele

ING Black Friday 2024: 30 de rate fără dobândă la eMag, reduceri la creditul de nevoi personale și cel ipotecar, un cadou la deschiderea cardului pentru copii, promoții la asigurări și în Bazar. Vezi toate ofertele

ING Bank România anunță campania de Black Friday 2024, pentru al șaselea an consecutiv, ce se va desfășura în perioada 5-11 noiembrie. Dedicată persoanelor fizice, include oferte pentru creditul de nevoi personale, cardul de credit, cardul pentru copii de peste 10 ani, dar și pentru creditul ipotecar, asigurări și cashback la cumpărături. Ofertele sunt valabile atât pentru clienții existenți ai băncii, cât și pentru noii clienți.

06 Noi 2024 | Credite nevoi personale
Viva Credit: Află cum câștigi o iarnă fără grija facturilor!

Viva Credit: Află cum câștigi o iarnă fără grija facturilor!

Se întâmplă uneori ca două cheltuieli importante să apară în același timp, iar atunci te întrebi dacă mai ai forța necesară să găsești bani pentru amândouă. De exemplu, îți propui să-ți cumperi cauciucuri de iarnă, dar a doua zi te apucă o durere de măsea și trebuie neapărat să mergi la stomatolog. Pe care o rezolvi mai întâi? Cu Viva Credit, nu trebuie să alegi, pentru că le poți face față cu brio amândurora.

28 Oct 2024 | Credite nevoi personale
Vrei să te desparți responsabil de mobila veche sau de obiectele voluminoase?  ING și Viitor Plus îți arată cum să faci acest lucru

Vrei să te desparți responsabil de mobila veche sau de obiectele voluminoase? ING și Viitor Plus îți arată cum să faci acest lucru

Mobilier de grădină, uși, ferestre, saltele, electrocasnice nefuncționale, jucării imense și...multe alte obiecte așteaptă liniștite noua destinație după ce ai decis că nu îți mai sunt de folos. Te uiți la ele și nu știi ce să faci. Să le lași lângă pubela de gunoi nu este o opțiune, iar spațiu pentru depozitare suficient de mare nu ai. Dacă te regăsești în acest scenariu atât de comun, noua inițiativă a Viitor Plus și ING, prin programul Harta Reciclării, este ceea ce cauți.

26 Oct 2024 | Credite nevoi personale
Cu cat sunt mai ieftine refinantarile decat creditele standard de nevoi personale?

Cu cat sunt mai ieftine refinantarile decat creditele standard de nevoi personale?

Bancile sunt dispuse sa scada dobanzile daca imprumutul acordat reprezinta o refinantare a unui credit mai vechi obtinut de la alta banca.

22 Oct 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul