top banner

Isarescu nu vede cu ochi buni revenirea creditului cu buletinul

06 August 2015 | Autor: Conso

Revenirea la creditarea „cu buletinul” si inmultirea IFN-urilor care practica acest comportament il ingrijoreaza pe guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei. Si in privinta bancilor, seful BNR spune ca trebuie sa fie mai atente cu clientii.
"Parerea mea nu este buna, dar sa vedem ce se va intampla...s-au si inmultit (IFN-urile care dau credite cu un singur act- n.r.). In general, cred ca bancile trebuie sa recupereze o buna parte din terenul pierdut si sa isi arate onorabilitatea. O banca trebuie sa fie onorabila, sa inspire incredere, si pentru asta trebuie sa se uite la toate, inclusiv, si reiau un mesaj mai vechi, sa aiba grija de clienti. O sa ajunga, daca nu dovedesc onorabilitate , sa isi caute clienti ca...din ce sa traiasca. Deci despre aceste IFN nu am o impresie foarte buna", a mai spus guvernatorul BNR.
Referindu-se la cei care apeleaza la astfel de imprumuturi, Isarescu a spus ca trebuie realizat un studiu sociologic, pentru a se vedea cum de se ajunge in astfel de situatii. "Sunt debitori si debitori. Ar trebui ca media sa ajute la aceasta intelegere. Ideea ca oamenii nu isi mai pot plati creditele, stiti ca nu e adevarata? Unii, intr-adevar nu pot, sunt intr-o situatie grea. Unii nu vor...si ce facem: ii bagam pe toti la gramada?", a subliniat Mugur Isarescu.
In privinta institutiei medierii, seful BNR a spus ca sustine un astfel de demers dar trebuie definita forma. "Sa vedem ce forma ii dam. De aici incolo nu mai avem consens nici intre noi...sa treaca caldura si mai vedem...".
Pe de alta parte, el a atras atentia cu privire la viteza de crestere a creditarii.
"Creditul a plecat, in sfarsit, la drum si nu suntem lipsiti de curaj cand spunem ca a inceput sa creasca prea repede. Nu e lipsa de curaj, ci este chiar curaj sa spui din timp "Atentie!". (...) Orice crestere de doua cifre trebuie sa ne dea semnale de alarma nu sa ne imbete cu apa rece", a explicat seful BNR.
El a atras atentia si asupra faptului ca managementul unui succes este mult mai greu decat managementul unei crize. „Nu este usor sa administrezi o perioada de succes, sa nu intri in iluzii, sa nu te ametesti, sa-ti pastrezi capul, echilibrul".
In opinia sa, o buna parte din aceasta crestere vine din programul Prima Casa, care are si parti bune, dar trebuie urmarit cu atentie. Mugur Isarescu a promis o analiza detaliata pe creditele ipotecare in toamna.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

ING scade dobânda la creditul de nevoi personale. Te bucuri de o dobândă fixă între 5,99% și 15,49%, redusă de la 6,24%-16,49%

ING scade dobânda la creditul de nevoi personale. Te bucuri de o dobândă fixă între 5,99% și 15,49%, redusă de la 6,24%-16,49%

Te gândești să îți renovezi casa, să îți achiziționezi noi piese de mobilier care să spună o nouă poveste sau, poate, să îți schimbi mașina? Pentru dorințe împlinite și planuri viitoare, ING oferă creditul de nevoi personale cu o dobândă fixă avantajoasă între 5,99% - 15,49% pe an, redusă de la 6,24%-16,49%.

15 Iul 2024 | Credite nevoi personale
Cand vor simti clientii bancilor schimbarea politicii monetare?

Cand vor simti clientii bancilor schimbarea politicii monetare?

Reducerea dobanzii de politica monetara nu va produce deocamdata efecte majore pe piata creditelor, dar deponentii bancilor ar putea simti mai repede scaderea dobanzii la facilitatea de depozit a BNR.

09 Iul 2024 | Credite nevoi personale
Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul