top banner

FMI: trebuie redusa ponderea creditelor neperformante

25 Octombrie 2012 | Autor: Conso

Oficialii FMI au atras atentia autoritatilor asupra volumului mare de credite neperformante aflate in portofoliile bancilor, credite care necesita masuri suplimentare pentru fi gestionate corect.
“Se impun masuri suplimentare pentru atenuarea cresterii imprumuturilor neperformante. Provizioanele acopera aproape integral imprumuturile neperformante, dar profitabilitatea este slaba, mai ales datorita necesitatii permanente de provizionare mai mare”, au atras atentia oficialii FMI cu ocazia celei de-a 6-a revizuiri a acordului semnat cu Romania.
FMI nu a dat insa si exemple concrete privind masurile ce ar putea fi luate pentru diminuarea creditelor cu restante, precum falimentul personal sau masuri similare celor luate de autoritatile maghiare.
Iar autoritatile romane isi mentin decizia de a nu introduce falimentul personal. Mai mult chiar, statul roman s-a angajat in fata FMI sa nu adopte niciun proiect legislativ in acest sens in urmatoarea perioada .
In schimb, oficialii FMI au salutat amendamentul adus recent codului fiscal, prin care se asigura un tratament fiscal neutru pentru creantele bancare vandute firmelor de recuperare creante si au precizat ca bancile ar trebui sa poate elimina din evidente imprumuturile neperformante integral provizionate.
“Avand in vedere mediul marcat de incertitudine si riscurile de contagiune din zona euro, este important ca BNR sa isi continue supravegherea intensa a bancilor si sa isi dezvolte in continuare gradul de pregatire pentru situatii de criza”, se arata in raportul FMI.
Per total insa, performantele generale ale Romaniei in cadrul programului se mentin bune. Au fost indeplinite toate criteriile de persormanta stabilite pentru a sasea evaluare cu exceptia criteriului referitor la reducerea arieratelor la nivelul bugetului de stat, acest criteriu fiind ratat cu o marja redusa.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

ING scade dobânda la creditul de nevoi personale. Te bucuri de o dobândă fixă între 5,99% și 15,49%, redusă de la 6,24%-16,49%

ING scade dobânda la creditul de nevoi personale. Te bucuri de o dobândă fixă între 5,99% și 15,49%, redusă de la 6,24%-16,49%

Te gândești să îți renovezi casa, să îți achiziționezi noi piese de mobilier care să spună o nouă poveste sau, poate, să îți schimbi mașina? Pentru dorințe împlinite și planuri viitoare, ING oferă creditul de nevoi personale cu o dobândă fixă avantajoasă între 5,99% - 15,49% pe an, redusă de la 6,24%-16,49%.

15 Iul 2024 | Credite nevoi personale
Cand vor simti clientii bancilor schimbarea politicii monetare?

Cand vor simti clientii bancilor schimbarea politicii monetare?

Reducerea dobanzii de politica monetara nu va produce deocamdata efecte majore pe piata creditelor, dar deponentii bancilor ar putea simti mai repede scaderea dobanzii la facilitatea de depozit a BNR.

09 Iul 2024 | Credite nevoi personale
Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul