Oficialii FMI au atras atentia autoritatilor asupra volumului mare de credite neperformante aflate in portofoliile bancilor, credite care necesita masuri suplimentare pentru fi gestionate corect.
“Se impun masuri suplimentare pentru atenuarea cresterii imprumuturilor neperformante. Provizioanele acopera aproape integral imprumuturile neperformante, dar profitabilitatea este slaba, mai ales datorita necesitatii permanente de provizionare mai mare”, au atras atentia oficialii FMI cu ocazia celei de-a 6-a revizuiri a acordului semnat cu Romania.
FMI nu a dat insa si exemple concrete privind masurile ce ar putea fi luate pentru diminuarea creditelor cu restante, precum falimentul personal sau masuri similare celor luate de
autoritatile maghiare.
Iar autoritatile romane isi mentin decizia de
a nu introduce falimentul personal. Mai mult chiar, statul roman s-a angajat in fata FMI sa nu adopte niciun proiect legislativ in acest sens in urmatoarea perioada .
In schimb, oficialii FMI au salutat amendamentul adus recent codului fiscal, prin care se asigura un tratament fiscal neutru pentru creantele bancare vandute firmelor de recuperare creante si au precizat ca bancile ar trebui sa poate elimina din evidente imprumuturile neperformante integral provizionate.
“Avand in vedere mediul marcat de incertitudine si riscurile de contagiune din zona euro, este important ca BNR sa isi continue supravegherea intensa a bancilor si sa isi dezvolte in continuare gradul de pregatire pentru situatii de criza”, se arata in raportul FMI.
Per total insa, performantele generale ale Romaniei in cadrul programului se mentin bune. Au fost indeplinite toate criteriile de persormanta stabilite pentru a sasea evaluare cu exceptia criteriului referitor la reducerea arieratelor la nivelul bugetului de stat, acest criteriu fiind ratat cu o marja redusa.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News