Falimentul personal devine mai facil in Irlanda. La noi, proiectul sta ingropat!

In timp ce in Romania falimentul personal a fost ingropat de autoritatile locale, alte state ale UE pun la punct noi instrumente prin care populatia sa poata beneficia de protectia falimentului personal. In Irlanda, trei noi modalitati de a solicita insolventa personala sunt in vigoare din iulie, fiind sustinute de FMI si BCE.


Ministerul de Finante din Irlanda a transmis de curand o notificarea catre Banca Centrala Europeana prin care se solicita opinia asupra introducerii unor noi amendamente in legea falimentului personal. 

Noile propuneri ofera debitorilor posibilitatea de a evita birocratia si termenele lungi pentru declararea in instanta a insolventei personale. In plus, creditorii raman cu dreptul de a-si recupera datoriile, in limita posibilitatilor financiare ale clientilor datornici.

Stergerea datoriilor mai mici de 20.000 euro

Una dintre cele 3 noi proceduri se refera la posibilitatea clientilor de a solicita ca datoriile sa le fi sterse, pentru sume mai mici de 20.000 euro unde nu exista garantii reale.

Cei care solicita aceasta facilitate trebuie sa demonstreze ca au un venit lunar extrem de mic, care nu le permite rambursarea si nici nu au perspectivele de a isi imbunatati situatia in perioada urmatoare (spre exemplu sunt in somaj).

Timp de 3 ani, clientii vor fi supravegheati iar, daca in aceasta perioada incep sa obtina venituri, banca poate solicita din nou plata ratelor. Daca in trei ani, situatia nu se imbunatateste, datoria se prescrie.

Clientii pot oricand in cei 3 ani sa scape mai devreme de datorie, prin plata a 50% din restantele acumulate.

Locuintele nu pot fi executate silit

Cei care au datorii mai mari de 20.000 euro, fara garantii reale, pot solicita o solutie de compromis si plata esalonata pe 5 ani (cu posibilitatea prelungirii la 6 ani) a datoriei, asistati de un consilier autorizat.

De asemenea, cei care au credite garantate pot solicita un aranjament de plata similar. Pe intreaga perioada, clientii vor fi monitorizati, in special in ceea ce priveste situatia financiara, dar creditorii nu pot sa execute silit locuinta in care domiciliaza.

Legea a fost solicitata de FMI si UE

Publicarea legislatiei privind falimentul personal face parte din acordul de asistenta financiara semnat cu FMI si Uniunea Europeana. Adoptarea unei astfel de set legislativ a fost de altfel impusa chiar de Fondul Monetar International si Uniunea Europeana.

Si Banca Centrala Europeana sustine acest demers, dar atrage totusi atentia asupra riscurilor privind stabilitatea sistemului financiar, atata vreme cat noile instrumente au fost introduse fara o analiza concreta a implicatiilor economice.

“BCE considera ca procedurile de declarare a insolventei si suportul administrativ, chiar daca sunt ambitioase, trebuie in primul rand sa fie functionale si sa nu rezulte in stergerea automata a datoriilor sau abuzuri”, au precizat oficialii BCE.

Conform estimarilor autoritatilor irlandeze, peste 21.000 de persoane ar putea beneficia de legea falimentul personal in urmatorul an, iar 15.000 dintre acestia vor alege una dintre cele trei proceduri de solutionare in afara instantei. De asemenea, autoritatile dau asigurari ca legislatia contine instrumentele necesare pentru a face distinctia intre solicitantii care nu mai pot plati si cei care nu mai vor sa isi plateasca datoriile.

“Legea va contribui la o mai mare stabilitate a sistemului financiar deoarece institutiile de credit vor fi mai dispuse sa gaseasca solutii pentru clientii care nu isi pot plati datoriile”, a precizat ministrul irlandez de justitie, Alan Shatter.

Tot el a precizat ca in spatele unui datornic care s-a imprumutat prea mult sta un creditor neglijent, care acum trebuie sa colaboreze cu proprii clienti.

In Romania, datornicii nu au nicio scapare  

Situatia este cu mult diferita in Romania, unde legea falimentului personal a fost pusa pe linie moarta de autoritati. Proiectul legii falimentului personal a intrat in circuitul legislatic in toamna lui 2009, dar in mai putin de 6 luni a fost abandonat in Camera Deputatilor.

In iunie 2010, autoritatile romane isi asuma pentru prima oara public, in scrisoarea de intentie trimisa catre FMI, angajamentul de a nu promova legea falimentului personal, pe motiv ca aceasta ar “submina disciplina creditorilor”.

De curand, angajamentul a fost reluat, iar guvernul - sustinut de BNR – s-a angajat ca atat legea insolventei personale cat si eventuale reglemenatari privind recuperatorii de creante sa nu fie adoptate in viitorul apropiat, pentru a nu destabiliza sistemul financiar.

Nu numai ca legea falimentului personal a fost amanata pe termen nedefinit, dar BNR a precizat ca a solicitat bancilor sa reduca numarul de credite restructurate, diminuand astfel si mai mult posibilitatea ca datornicii sa evite executarea silita.

In consecinta, clientii care ajung in postura de a nu mai putea plati ratele la credite nu beneficiaza de nicio masura de protectie din partea statului.

De cele mai multe ori, nici prin executare silita bancile nu isi mai recupereaza datoriile, ca urmare a scaderii pietei imobiliare. Astfel clientii se pot afla in situatia in care isi pierd casa si, pe deasupra, raman si cu datorii importante catre banca.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Cum verific scorul FICO prin Conso?
Cum verific scorul FICO prin Conso?

Prin parcurgerea unor pasi simpli, Conso va ajuta sa obtineti odata cu ofertele de credit cele mai convenabile si un raport de credit din care aflati, pe langa istoricul de plata si interactiunile cu creditorii, la ce punctaj va vor evalua bancile (scorul FICO).

25 Mai 2020 | Credite de consum

Cum obtii o dobanda mai buna la creditele de nevoi personale?
Cum obtii o dobanda mai buna la creditele de nevoi personale?

Unele banci pun dobanzile la creditele de nevoi personale la pachet cu alte servicii, precum asigurarile de viata si somaj, refinantarile, virarea salariului in cont, carduri de credit, etc astfel incat cine bifeaza cat mai multe poate obtine reduceri importante de costuri.

7 Mai 2020 | Credite de consum

Creditele Telekom Banking sunt disponibile pe Conso
Creditele Telekom Banking sunt disponibile pe Conso

Conso extinde reteaua de parteneri prin adaugarea ofertei Telekom Banking in sectiunea Credite Nevoi Personale. Utilizatorii pot solicita rapid un credit, completand un formular online.

30 Septembrie 2019 | Credite de consum

Conso te ajuta sa verifici online situatia de la Biroul de Credit
Conso te ajuta sa verifici online situatia de la Biroul de Credit

Conso permite consumatorilor sa isi verifice online situatia inscrierii la Biroul de Credit, printr-o procedura simpla si rapida. Informatiile sunt obtinute in timp real de la Biroul de Credit si salvate in contul Conso.

11 Septembrie 2019 | Credite de consum

Mai multe articole

Inapoi sus