top banner

Falimentul personal devine mai facil in Irlanda. La noi, proiectul sta ingropat!

27 Septembrie 2012 | Autor: Alexandra Popa

In timp ce in Romania falimentul personal a fost ingropat de autoritatile locale, alte state ale UE pun la punct noi instrumente prin care populatia sa poata beneficia de protectia falimentului personal. In Irlanda, trei noi modalitati de a solicita insolventa personala sunt in vigoare din iulie, fiind sustinute de FMI si BCE.
Ministerul de Finante din Irlanda a transmis de curand o notificarea catre Banca Centrala Europeana prin care se solicita opinia asupra introducerii unor noi amendamente in legea falimentului personal. 
Noile propuneri ofera debitorilor posibilitatea de a evita birocratia si termenele lungi pentru declararea in instanta a insolventei personale. In plus, creditorii raman cu dreptul de a-si recupera datoriile, in limita posibilitatilor financiare ale clientilor datornici.
Stergerea datoriilor mai mici de 20.000 euro
Una dintre cele 3 noi proceduri se refera la posibilitatea clientilor de a solicita ca datoriile sa le fi sterse, pentru sume mai mici de 20.000 euro unde nu exista garantii reale.
Cei care solicita aceasta facilitate trebuie sa demonstreze ca au un venit lunar extrem de mic, care nu le permite rambursarea si nici nu au perspectivele de a isi imbunatati situatia in perioada urmatoare (spre exemplu sunt in somaj).
Timp de 3 ani, clientii vor fi supravegheati iar, daca in aceasta perioada incep sa obtina venituri, banca poate solicita din nou plata ratelor. Daca in trei ani, situatia nu se imbunatateste, datoria se prescrie.
Clientii pot oricand in cei 3 ani sa scape mai devreme de datorie, prin plata a 50% din restantele acumulate.
Locuintele nu pot fi executate silit
Cei care au datorii mai mari de 20.000 euro, fara garantii reale, pot solicita o solutie de compromis si plata esalonata pe 5 ani (cu posibilitatea prelungirii la 6 ani) a datoriei, asistati de un consilier autorizat.
De asemenea, cei care au credite garantate pot solicita un aranjament de plata similar. Pe intreaga perioada, clientii vor fi monitorizati, in special in ceea ce priveste situatia financiara, dar creditorii nu pot sa execute silit locuinta in care domiciliaza.
Legea a fost solicitata de FMI si UE
Publicarea legislatiei privind falimentul personal face parte din acordul de asistenta financiara semnat cu FMI si Uniunea Europeana. Adoptarea unei astfel de set legislativ a fost de altfel impusa chiar de Fondul Monetar International si Uniunea Europeana.
Si Banca Centrala Europeana sustine acest demers, dar atrage totusi atentia asupra riscurilor privind stabilitatea sistemului financiar, atata vreme cat noile instrumente au fost introduse fara o analiza concreta a implicatiilor economice.
“BCE considera ca procedurile de declarare a insolventei si suportul administrativ, chiar daca sunt ambitioase, trebuie in primul rand sa fie functionale si sa nu rezulte in stergerea automata a datoriilor sau abuzuri”, au precizat oficialii BCE.
Conform estimarilor autoritatilor irlandeze, peste 21.000 de persoane ar putea beneficia de legea falimentul personal in urmatorul an, iar 15.000 dintre acestia vor alege una dintre cele trei proceduri de solutionare in afara instantei. De asemenea, autoritatile dau asigurari ca legislatia contine instrumentele necesare pentru a face distinctia intre solicitantii care nu mai pot plati si cei care nu mai vor sa isi plateasca datoriile.
“Legea va contribui la o mai mare stabilitate a sistemului financiar deoarece institutiile de credit vor fi mai dispuse sa gaseasca solutii pentru clientii care nu isi pot plati datoriile”, a precizat ministrul irlandez de justitie, Alan Shatter.
Tot el a precizat ca in spatele unui datornic care s-a imprumutat prea mult sta un creditor neglijent, care acum trebuie sa colaboreze cu proprii clienti.
In Romania, datornicii nu au nicio scapare  
Situatia este cu mult diferita in Romania, unde legea falimentului personal a fost pusa pe linie moarta de autoritati. Proiectul legii falimentului personal a intrat in circuitul legislatic in toamna lui 2009, dar in mai putin de 6 luni a fost abandonat in Camera Deputatilor.
In iunie 2010, autoritatile romane isi asuma pentru prima oara public, in scrisoarea de intentie trimisa catre FMI, angajamentul de a nu promova legea falimentului personal, pe motiv ca aceasta ar “submina disciplina creditorilor”.
De curand, angajamentul a fost reluat, iar guvernul - sustinut de BNR – s-a angajat ca atat legea insolventei personale cat si eventuale reglemenatari privind recuperatorii de creante sa nu fie adoptate in viitorul apropiat, pentru a nu destabiliza sistemul financiar.
Nu numai ca legea falimentului personal a fost amanata pe termen nedefinit, dar BNR a precizat ca a solicitat bancilor sa reduca numarul de credite restructurate, diminuand astfel si mai mult posibilitatea ca datornicii sa evite executarea silita.
In consecinta, clientii care ajung in postura de a nu mai putea plati ratele la credite nu beneficiaza de nicio masura de protectie din partea statului.
De cele mai multe ori, nici prin executare silita bancile nu isi mai recupereaza datoriile, ca urmare a scaderii pietei imobiliare. Astfel clientii se pot afla in situatia in care isi pierd casa si, pe deasupra, raman si cu datorii importante catre banca.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul