top banner

Deputatii vor studii de impact pentru OUG 50/2010

12 Octombrie 2010 | Autor: Alexandra Popa

Proiectul de lege privind adoptarea OUG 50 in Parlament s-a impotmolit din nou in comisiile Camerei Deputatilor. Parlamentarii au solicitat mai multe cifre pe care sa isi fundamenteze decizia de a da sau nu aviz pozitiv textului si solicita tuturor celor implicati sa trimita cat mai multe propuneri de amendamente.
Sedinta de marti a Comisiei Buget, Finante si Banci din cadrul Camerei Deputatilor a debutat intr-o atmosfera incarcata. Pe ordinea de zi a fost introdus proiectul de lege privind adoptarea OUG 50/2010.
Dupa avizul comisiei, proiectul legislativ ar urma sa intre in plenul Camerei Deputatilor.
La sedinta comisiei au participat si reprezentanti ANPC, presedintele Consiliului Concurentei, reprezentanti ai BNR si Ministerului de Finante, tot Consiliul de Administratie al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), conducerea Asociatiei IFN-urilor (ALB), precum si reprezentanti ai grupurilor de clienti nemultumiti.
Pana pe 21 octombrie sunt asteptate amendamente
Discutia privind OUG 50 a inceput insa cu propunerea de amanare in vederea fundamentarii prevederilor cu cifre concrete. Dupa mai multe variante privind procedura, propunerea deputatului Surupaceanu a avut castig de cauza. Proiectul de lege va intra din nou pe ordinea de zi pe 27 octombrie iar pana pe 21 octombrie toti deputatii au termen limita pentru transmiterea amendamentelor pe care le considera necesare.
Motivul invocat pentru aceasta amanare este lipsa unor studii de impact sau a unor indicatori care sa evidentieze ce se va intampla daca se adopta sau nu prevederile aduse de ANPC prin OUG 50.
In concluzie, urmeaza ca saptamana viitoare partile implicate in realizarea proiectului legislativ sa vina cu propriile proiectii asupra rezultatelor pe care proiectul legislativ le implica.
In plus, deputatii vor solicitata inclusiv punctul de vedere al Bancii Nationale, al Ministerului de Finante Publice si al Consiliului Fiscal.
Orice parte implicata inclusiv asociatiile de profil sau persoanele fizice independente care doresc sa isi faca auzit punctul de vedere in Comisie trebuie sa ia legatura cu un deputat care sa accepte sa le sustina cauza prin inserarea unui amendament la textul proiectului legislativ.
Statul nu vrea sa piarda bani din impozitul pe profit
Una dintre problemele majore identificate atat de bancheri cat si de o parte din deputati este impactul negativ pe care adoptarea OUG 50 l-ar avea asupra bugetului de stat.
“Initial, s-a considerat ca este vorba doar de o transpunere de directiva ce nu aduce o modificare a bugetului general consolidat. Deci nu era necesar avizul Ministerului de Finante”, a precizat Gheorghe Gerghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice.
Ulterior insa, cand voci din sistemul bancar au estimat pierderi cuprinse intre 400 si 900 milioane euro ca urmare a implementarii OUG 50, autoritatile au considerat ca si bugetul ar avea de suferit prin anularea impozitului pe profit incasat de stat.
Acest efect ar putea fi compensat partial din redirectionarea ratelor la banci catre alti agenti economici, asigurand profit acestora si incasari la buget din TVA. Un studiu de impact in acest sens urmeaza a fi pus la punct in urmatoarele zile de catre Minister.
In paralel, deputatii doresc sa primeasca un studiu de impact si din partea Consiliului Fiscal, organism recent infiintat pentru a monitoriza politicile statului in acest domeniu.
Sistemul bancar este pe pierdere chiar si fara OUG 50
 “Daca se doreste reducerea costului fiecarui client prin ordonanta, atunci vorbim de un impact fiscal. Sistemul bancar ar slabi foarte mult si nu este lucrul pe care Romania si-l doreste in prezent”, a declarat Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.
Pe de alta parte insa, daca in 2008 profitul sistemului bancar s-a ridicat la aproape 1 miliard de euro iar in 2009 la 190 milioane euro, in prima parte din 2010, chiar si fara ordonanta 50, sistemul a intrat pe pierdere.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul