Deputatii din Comisia Economica au luat partea bancilor in disputa cu clientii

Comisia pentru Politica Economica, Reforma si Privatizare a adoptat o multime de modificari la OUG 50. Forma adoptata de deputatii din aceasta comisie este aproape identica cu propusa de bancheri. Daca varianta nu va fi modificata de celelalte comisii si de plen, multe dintre drepturile oferite clientilor de guvern prin ordonanta vor fi anulate.

Sedinta Comisiei pentru Politica Economica, Reforma si Privatizare a avut pe ordinea de zi din aceasta saptamana proiectul de lege pentru aprobarea ordonantei creditelor - OUG 50/2010.

Ordonanta a trecut fara niciun amendament de Senat, iar in Camera Deputatilor a primit aviz pozitiv fara modificari de la Comisia Juridica, de Disciplina si Imunitati. Insa deputatii din Comisia Economica au adus nu mai putin de 38 de amendamente - de la corecturi gramaticale pana la schimba fundamentale in ceea ce priveste modul de stabilire a costurilor in cazul creditelor in derulare.

Dobanda de referinta a bancii nu se poate transforma in Euribor


Clientii care solicita modificarea ratei interne de referinta interna a bancii in Euribor sau Robor si mentinerea marjei initiale din contract, in speranta unei scaderi a costului total, primesc o grea lovitura.

Deputatii au considerat corecta interpretarea conform careia costul total al creditului trebuie sa se mentina la nivelul actual, odata cu transparentizarea lui.

Astfel, au propus introducerea de noi precizari in textul proiectului legislativ, astfel incat aceaste mentiuni sa fie clare.

“Prin derogare de la dispozitiile alineatelor de mai sus, pentru contractele aflate in curs de derulare care prevad rata dobanzii raportata la o rata de referinta interna a creditorului, conversia ratei dobanzii [...] se va realiza prin raportarea la unul din indicii mentionati la articolul 37, asigurandu-se la data conversiei acelasi nivel al valorii nominale a ratei dobanzii”, este propunerea formulata de deputati.

“Tipologia dobanzii la contractele in derulare percepute de institutiile financiare nu poate fi subiectul interventiei administrative frecvente a statului roman”, se arata in motivatia deputatilor.

Acestia precizeaza de asemenea, ca rata interna a bancii este un concept introdus tot printr-un act normativ al guvernului (OUG 174/2008).

Comisioanele de risc raman si ele valabile

Unul dintre cele mai importante amendamente aduse de deputatii din Comisia Economica este posibilitatea de a mentine in contractele vechi si alte comisioane decat cele expres mentionate in OUG 50/2010.


In consecinta, cei care suporta comisioane de risc, comisioane de RMO sau orice alt tip de comision ce nu se afla pe lista celor 4 tipuri agreate de ANPC, nu vor scapa de acestea.

 “Trebuie clarificata situatia contractelor de credit in vigoare la data intrarii in vigoare a ordonantei pentru ca orice interventie in economia contractului este total neconcurentiala. Eliminarea unor comisioane pe considerente de denumire este de natura sa dezechilibreze sau chiar sa conduca la insolventa unor banci sau IFN-uri”, si-au motivat deputatii decizia de a modifica art 95 al ordonantei.

Mai mult, acestia au decis sa introduca un nou alineat la articolul respectiv, care sa stipuleze concret ce se intampla cu costurile mentionate in contractele vechi.

art 95, alin 1.1: “Ratele nevariabile ale dobanzii, marjele nevariabile, comisioanele si tarifele din contractele de credit aflate in curs de derulare raman fixe la valoarea de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta si nu vor putea fi modificate unilateral de catre creditor”.

Amenzi injumatatite pentru banci si IFN-uri

Deputatii din Comisia Economica au aratat clementa pentru banci si in zona de amenzi. Astfel, toate nivelurile de amenzi propuse de ANPC si stipulate in ordonanta de urgenta au fost injumatatite.

Spre exemplu, pentru incalcarea prevederilor legale privind stabilirea costurilor in contractele de credit bancile si IFN-urile ar risca amenzi cuprinse intre 10.000 si 50.000 de lei, conform propunerilor deputatilor, fata de intervalul 20.000 – 100.000 lei, stabilit de guvern prin OUG 50.

De asemenea, a fost modificata si prevederea prin care agentul constatator poate propune suspendarea activitatii de creditare a bancii sau IFN-ului. Astfel, se doreste sa fie suspendata doar activitatea de acordare a acelor tipuri de credite pentru care se constata contraventia.

“Actuala formulare a dispozitiei in cauza este mult prea generala si duce la o extindere nejustificata a masurii, din mai multe considerente, atat juridice cat si de oportunitate”, precizeaza deputatii.

Totusi, propunerea de suspendare nu se poate materializa deoarece doua randuri mai jos deputatii au retras presedintelui ANPC dreptul de a dispune prin ordin aceasta masura, fara a indica o alta persoana sau institutie care ar trebui sa duca la indeplinire propunerile agentului constatator.

Contractele de credit vor putea fi “vandute” oricui

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a tratat si problema cesionarii contractelor de credit catre diversi terti, in conditiile in care clientul nu trebuie sa isi ofere acordul expres pentru aceasta mutare.

Cum, in general, cesionarea unilaterala este permisa, ANPC a adus o precizare importanta in Ordonanta, prin cadrul careia “Cesionarul este obligat sa aiba o persoana de contact in Romania pentru rezolvarea eventualelor litigii si pentru a raspunde in fata autoritatilor publice”.

Totusi, deputatii au considerat ca aceasta prevedere contravine aquis-ului comunitar, “intrucat constituie o bariera pentru prestarea de servicii”. In consecinta, clientii se pot trezi in fata situatiei in care creditul este cesionat catre o institutie din afara tarii, ratele urmand a fi platite catre un alt creditor, adus la cunostinta clientului printr-o simpla notificare.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum
Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum

Comisia Europeana a lansat recent un set de propuneri care sa modifice Directiva 48 din 2008 in beneficiul consumatorilor. Principalele noutati vizeaza includerea in sfera reglementarii a imprumuturilor de valoare mica, eliminarea practicilor inselatoare si plafonarea costurilor pentru consumatori.

7 Iulie 2021 | Credite de consum

Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite
Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite

Biroul de Credit si CSALB avertizeaza clientii bancilor care au probleme in accesarea unor noi imprumuturi ca apelarea la firme “specializate” care promit radierea se poate incheia cu procese si executari silite in cazul neplatii onorariilor solicitate.

28 Iunie 2021 | Credite de consum

Isi vor ajusta bancile conditiile de acordare a creditelor in functie de varsta?
Isi vor ajusta bancile conditiile de acordare a creditelor in functie de varsta?

Guvernul a aprobat recent un proiect de lege care permite pensionarea optionala la 70 de ani, iar bancile ar putea lua in calcul modificarea varstei-limita la acordarea imprumuturilor. Pe de alta parte, CNCD a penalizat recent ING Bank pentru impunerea varstei de 64 de ani ca limita pentru emiterea unui card de credit.

24 Iunie 2021 | Credite de consum

Bancile scad marjele la creditele de consum
Bancile scad marjele la creditele de consum

Dobanzile fixe pleaca in acest moment de la 6% pe an, iar veniturile primite in cont aduc costuri mai mici debitorilor, ca si sumele mai mari solicitate de acestia pentru imprumuturile de nevoi personale.

27 Mai 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite de consum

Finantatorii acorda mai multe tipuri de credit de consum, cele mai des intalnite fiind creditele pentru nevoi personale (cu si fara ipoteca). Perioada maxima pe care se acorda creditele de nevoi personale a fost reglementata de catre BNR la 5 ani. Informatii despre suma imprumutata, costul creditului, alegerea tipului de credit si garantia imprumut

Biroul de Credit

Biroul de Credit s-a infiintat in anul 2003, avand 25 de banci ca principali actionari. Baza sa de date cuprinde, atat date furnizate de bancile actionare cat si de la banci si alte institutii care au calitatea de participanti. In acest fel, se verifica atat comportamentul de plata din trecut, cat si gradul de indatorare al clientului. Totul despre

Centrala Riscurilor de Credit (CRC)

Centrul Riscurilor de credit - CRC este un centru de colectare de date care functioneaza in cadrul Bancii Nationale. Aceasta functioneaza ca un birou de credit, unde sunt raportate informatii de risc bancar si informatii despre fraudele cu carduri. La CRC, raporteaza informatii si au acces la baza de date toate institutiile de credit din Romania. T

Noua legislatie a creditului

De fiecare data cand solicita informatii despre un credit, fie ca este vorba despre un credit cu ipoteca sau de un credit negarantat, clientii trebuie sa primeasca de la functionarul bancar o fisa standard cu detaliile principale ale produsului. Ce drepturi am cand ma informez? Ce drepturi am la analiza dosarului? In ce conditii pot renunta la cred

Cum sa te imprumuti prudent in 3 pasi?

Inainte de a merge la banca sa intrebi ce suma maxima poti imprumuta, este vine sa iti faci de acasa temele. Nimeni nu stie mai bine decat tine situatia financiara si cat de mult iti poti permite sa platesti. Te ajutam sa iti faci calculele: cat de mult cheltuiesti, care este venitul disponibil si cat poti rambursa in Ghidul Cum sa te imprumuti pru

Inapoi sus