Cum se descurca romanii cu plata datoriilor lunare?

Cheltuielile lunare ale romanilor devin tot mai presante. Acestia spun ca au nevoie de venituri din ce in ce mai mari pentru a-si achita la timp facturile, ratele la banca si celelalte cheltuieli obligatorii. Aproape o treime spun ca nu isi pot plati la timp datoriile din cauza situatiei financiare nesatisfacatoare.
 
Datele, publicate de Institutul National de Statistica (INS), sunt valabile pentru 2017, ceea ce inseamna ca acum situatia este chiar mai ingrijoratoare avand in vedere ca, intre timp, utilitatile s-au scumpit, preturile in general au crescut, iar indicii de referinta pentru dobanzile la credite s-au triplat.
 
Concret, anul trecut, 31,7% dintre gospodarii sustineau ca nu pot sa isi achite la timp cheltuielile curente importante precum intretinerea locuintei, rate la imprumuturi sau plata utilitatilor. Cele mai frecvente restante sunt la energia electrica (51% din gospodariile cu restante), intretinerea locuintei (50%) si abonamentul telefonic (36,3%).
 
Ponderi reduse le au restantele la imprumuturi (7,2%), explicabil prin specificul acestor tipuri de plati care sanctioneaza mai sever nerespectarea termenelor de plata, precum si prin frecventa redusa a gospodariilor care au de restituit imprumuturi, explica realizatorii analizei.

In aceste conditii, doua din cinci gospodarii (38,9%) afirma ca suporta cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente ale vietii, iar daca se iau in considerare si cei care spun ca au o oarecare dificultate in acoperirea cheltuielilor de zi cu zi se ajunge la 81,6% din totalul gospodariilor.
Doar intr-un caz din cinci membrii unei gospodarii sustin ca nu au probleme in a sustine cheltuielile curente.

Pentru ce se imprumuta romanii?

Chiar si asa, imprumuturile financiare sunt folosite doar de 8% dintre gospodarii, iar ele au fost contractate in principal pentru cumpararea in rate, inclusiv prin leasing, a unor bunuri de tipul autoturismelor, echipamentului tehnic si electronic etc. (50,9%) si plata cheltuielilor pentru imbunatatirea, repararea, renovarea locuintei (46,5%).

In proportii mult mai mici, gospodariile au contractat imprumuturi pentru datorii, acoperirea unei descoperiri de cont, plata facturilor (18,5%); cheltuieli pentru concedii si timp liber (6,9%); achitarea unor cheltuieli legate de sanatate (3,7%) si investitii (2,5%).

Imprumuturile sunt mai des utilizate de catre gospodariile din mediul urban (10,3% fata de 5,6% la gospodariile din rural).

“Locuinta reprezinta un element foarte important in definirea standardului de viata al unei gospodarii, atat din punct de vedere al caracteristicilor tehnico-constructive si functionale, cat si sub aspectul cheltuielilor impuse de intretinerea ei. In anul 2017, in marea lor majoritate (96,6%), gospodariile ocupa locuinta in calitate de proprietar. Ponderea gospodariilor chiriase este mai mare cu 1,9 puncte procentuale in mediul urban fata de mediul rural”, se mai arata in documentul citat.
 
Din pacate, insa, si in anul 2017, pe total, ponderea gospodariilor dotate cu baie/dus a fost de 71,4% iar a celor cu grup sanitar de 69,8%. Asadar, 30% din locuintele din Romania nu detin astfel de dotari in interior.

De ce venit au nevoie oamenii pentru traiul zilnic?
 
Aproape o treime din gospodarii considera ca pot efectua cheltuielile curente cu un venit net lunar minim cuprins intre 1.001 lei si 2.000 de lei. Insa trei din cinci gospodarii au nevoie de cel putin 2.000 de lei pentru acoperirea cheltuielilor lunare. La polul opus, o alta treime considera ca venitul necesar acoperirii cheltuielilor curente ar trebui sa fie chiar mai mare de 3.000 de lei lunar.
 
In mediul rural, aproape 15% dintre gospodarii se incadreaza in plafonul de 1.000 de lei pe luna, insa in mediul urban viata este mai scumpa. Doar 6% declara ca ar supravietui cu un astfel de buget.

Dintre gospodariile urbane, aproape 71% sustin ca ar avea nevoie pentru cheltuielile curente de sume care depasesc 2.000 de lei lunar. Cu maxim 2.000 de lei s-ar descurca, potrivit cercetarii, gospodariile conduse de femei, cele din grupa de varsta de 65 de ani si peste, cele cu statutul ocupational de agricultor, sau cele care nu au in componenta copii dependenti.

“In general, tendinta este de crestere a ponderii gospodariilor care considera ca au nevoie de un venit tot mai mare pentru a face fata cheltuielilor”, se subliniaza in documentul INS.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Creditele de vacanta, solutii si costuri
Creditele de vacanta, solutii si costuri

Daca aveti in plan un sejur cu bani imprumutati, aveti de ales intre un credit de nevoi personale, o refinantare, un descoperit de cont sau utilizarea unui card de credit, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale.

5 August 2021 | Credite de consum

Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum
Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum

Comisia Europeana a lansat recent un set de propuneri care sa modifice Directiva 48 din 2008 in beneficiul consumatorilor. Principalele noutati vizeaza includerea in sfera reglementarii a imprumuturilor de valoare mica, eliminarea practicilor inselatoare si plafonarea costurilor pentru consumatori.

7 Iulie 2021 | Credite de consum

Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite
Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite

Biroul de Credit si CSALB avertizeaza clientii bancilor care au probleme in accesarea unor noi imprumuturi ca apelarea la firme “specializate” care promit radierea se poate incheia cu procese si executari silite in cazul neplatii onorariilor solicitate.

28 Iunie 2021 | Credite de consum

Isi vor ajusta bancile conditiile de acordare a creditelor in functie de varsta?
Isi vor ajusta bancile conditiile de acordare a creditelor in functie de varsta?

Guvernul a aprobat recent un proiect de lege care permite pensionarea optionala la 70 de ani, iar bancile ar putea lua in calcul modificarea varstei-limita la acordarea imprumuturilor. Pe de alta parte, CNCD a penalizat recent ING Bank pentru impunerea varstei de 64 de ani ca limita pentru emiterea unui card de credit.

24 Iunie 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite de consum

Finantatorii acorda mai multe tipuri de credit de consum, cele mai des intalnite fiind creditele pentru nevoi personale (cu si fara ipoteca). Perioada maxima pe care se acorda creditele de nevoi personale a fost reglementata de catre BNR la 5 ani. Informatii despre suma imprumutata, costul creditului, alegerea tipului de credit si garantia imprumut

Biroul de Credit

Biroul de Credit s-a infiintat in anul 2003, avand 25 de banci ca principali actionari. Baza sa de date cuprinde, atat date furnizate de bancile actionare cat si de la banci si alte institutii care au calitatea de participanti. In acest fel, se verifica atat comportamentul de plata din trecut, cat si gradul de indatorare al clientului. Totul despre

Centrala Riscurilor de Credit (CRC)

Centrul Riscurilor de credit - CRC este un centru de colectare de date care functioneaza in cadrul Bancii Nationale. Aceasta functioneaza ca un birou de credit, unde sunt raportate informatii de risc bancar si informatii despre fraudele cu carduri. La CRC, raporteaza informatii si au acces la baza de date toate institutiile de credit din Romania. T

Noua legislatie a creditului

De fiecare data cand solicita informatii despre un credit, fie ca este vorba despre un credit cu ipoteca sau de un credit negarantat, clientii trebuie sa primeasca de la functionarul bancar o fisa standard cu detaliile principale ale produsului. Ce drepturi am cand ma informez? Ce drepturi am la analiza dosarului? In ce conditii pot renunta la cred

Cum sa te imprumuti prudent in 3 pasi?

Inainte de a merge la banca sa intrebi ce suma maxima poti imprumuta, este vine sa iti faci de acasa temele. Nimeni nu stie mai bine decat tine situatia financiara si cat de mult iti poti permite sa platesti. Te ajutam sa iti faci calculele: cat de mult cheltuiesti, care este venitul disponibil si cat poti rambursa in Ghidul Cum sa te imprumuti pru

Inapoi sus