top banner

Cum s-a schimbat procedura de executare silita a bunurilor mobile?

24 Februarie 2013 | Autor: Luciana Preda

Noua forma a Codului de Procedura Civila, care a intrat in vigoare incepand cu data de 15 februarie 2013, aduce elemente de noutate si in materia executarii silite.
Executarea silita asupra bunurilor mobile nu a fost cotata – cel putin in perioada anterioara – ca avand o rata semnificativa de succes, fiind specifica situatiilor in care  bancile au acordat asa numitul “credit cu buletinul” neinsotit de nici un fel de garantii si care au pus institutiile de credit in situatia unui creditor chirograf ( ordinar).
De multe ori, imposibilitatea identificarii unor bunuri mobile care sa prezinte o valoare economica si care sa prezinte si interes intr-o vanzare silita, au pus creditorii in situatia de a prefera sa renunte la executare, pentru a nu adauga costuri suplimentare unei creante neacoperite de nici o garantie si in fapt imposibil de executat.
Nu in ultimul rand de multe ori, debitorii supusi unei astfel de executari, instrainau sau inlaturau din domiciliu bunurile care ar fi prezentat interes in cadrul unei executari silite, fara sa fie supusi nici unei sanctiuni.
Noua procedura aduce un element de noutate prin aceea ca debitorului nu i se acorda nici un termen pentru achitarea debitului ( cel mult se poate acorda un  termen de 1 zi de la primirea somatiei in situatia in care nu exista riscul evident de sustragere a bunurilor supuse executarii silite), executorul fiind in drept sa aplice sechestrul asupra bunurilor mobile ale debitorului odata cu comunicarea somatiei.
Aceasta procedura poate deveni eficienta si din perspectiva reglementarii exprese a  posibilitatii ca executorul sa infiinteze sechestrul  asupra casetelor inchiriate de debitor la institutii de credit sau la alte institutii specializate, care sub imperiul vechii reglementarii “scapau” oricarei modalitati de executare.
Depunerea cu afectatiune speciala este o alta reglementare cu caracter de noutate care permite debitorului  sau ter?ului garant sa consemneze sumele pentru care se face urmarirea, cu scopul opririi sau desfiintarii execut?rii ori a masurilor asiguratorii.
Nu in ultimul rand, noua reglementare privind  sechestrarea autovehiculelor poate prezenta un interes sporit.
Astfel, odata cu sechestrarea autovehicului, executorul judecatoresc mentioneaza aceasta masura pe certificatul de inmatriculare, precum si pe cartea de identitate a autovehiculului, proprietatea debitorului.
Autovehiculul va fi sechestrat prin aplicarea de sigilii sau dat in depozitul unei persoane alese cu precadere de catre creditor. Un exemplar al procesului verbal intocmit in acest sens va fi comunicat organelor de politie rutiera, dar si organelor fiscale competente pentru a nota aceasta masura in evidentele proprii.
Daca mentiunile de mai sus nu sunt posibil a fi aplicate pe cele 2 documente ale autovehicului, procesul verbal incheiat in acest sens, se comunica politiei rutiere, astfel incat organul de politie rutiera va putea opri in trafic autovehiculul supus sechestrarii si va proceda la ridicarea certificatului de inmatriculare si a cartii de identitate, punand in vedere conducatorului auto ca bunul este sechestrat si ca trebuie prezentat executorului judecatoresc.
De asemenea, organul de politie rutiera va anunta indata executorul judecatoresc, cu privire la masura dispusa. 
Nu in ultimul rand, executorul judecatoresc va putea aplica sechestrul in baza datelor obtinute de la serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare autovehicule, daca debitorul in cauza este proprietar inregistrat al unui astfel de bun.
In temeiul vechiului cod de procedura civila astfel de informatii nu puteau fi obtinute decat prin grija si demersurile personale ale creditorului, fara ca acesta sa poata beneficia de informatiile detinute de autoritati.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Clientii IFN-urilor pot solicita scaderea dobanzilor

Clientii IFN-urilor pot solicita scaderea dobanzilor

Legea privind plafonarea dobanzilor in cazul creditelor acordate de IFN-uri si cesiunea de creante a intrat astazi in vigoare, iar o parte dintre debitori existenti pot solicita recalcularea costurilor totale.

11 Noi 2024 | Credite nevoi personale
ING Black Friday 2024: 30 de rate fără dobândă la eMag, reduceri la creditul de nevoi personale și cel ipotecar, un cadou la deschiderea cardului pentru copii, promoții la asigurări și în Bazar. Vezi toate ofertele

ING Black Friday 2024: 30 de rate fără dobândă la eMag, reduceri la creditul de nevoi personale și cel ipotecar, un cadou la deschiderea cardului pentru copii, promoții la asigurări și în Bazar. Vezi toate ofertele

ING Bank România anunță campania de Black Friday 2024, pentru al șaselea an consecutiv, ce se va desfășura în perioada 5-11 noiembrie. Dedicată persoanelor fizice, include oferte pentru creditul de nevoi personale, cardul de credit, cardul pentru copii de peste 10 ani, dar și pentru creditul ipotecar, asigurări și cashback la cumpărături. Ofertele sunt valabile atât pentru clienții existenți ai băncii, cât și pentru noii clienți.

06 Noi 2024 | Credite nevoi personale
Viva Credit: Află cum câștigi o iarnă fără grija facturilor!

Viva Credit: Află cum câștigi o iarnă fără grija facturilor!

Se întâmplă uneori ca două cheltuieli importante să apară în același timp, iar atunci te întrebi dacă mai ai forța necesară să găsești bani pentru amândouă. De exemplu, îți propui să-ți cumperi cauciucuri de iarnă, dar a doua zi te apucă o durere de măsea și trebuie neapărat să mergi la stomatolog. Pe care o rezolvi mai întâi? Cu Viva Credit, nu trebuie să alegi, pentru că le poți face față cu brio amândurora.

28 Oct 2024 | Credite nevoi personale
Vrei să te desparți responsabil de mobila veche sau de obiectele voluminoase?  ING și Viitor Plus îți arată cum să faci acest lucru

Vrei să te desparți responsabil de mobila veche sau de obiectele voluminoase? ING și Viitor Plus îți arată cum să faci acest lucru

Mobilier de grădină, uși, ferestre, saltele, electrocasnice nefuncționale, jucării imense și...multe alte obiecte așteaptă liniștite noua destinație după ce ai decis că nu îți mai sunt de folos. Te uiți la ele și nu știi ce să faci. Să le lași lângă pubela de gunoi nu este o opțiune, iar spațiu pentru depozitare suficient de mare nu ai. Dacă te regăsești în acest scenariu atât de comun, noua inițiativă a Viitor Plus și ING, prin programul Harta Reciclării, este ceea ce cauți.

26 Oct 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul