Cum obtii o dobanda mai buna la creditele de nevoi personale?

Unele banci pun dobanzile la creditele de nevoi personale la pachet cu alte servicii, precum asigurarile de viata si somaj, refinantarile, virarea salariului in cont, carduri de credit, etc astfel incat cine bifeaza cat mai multe poate obtine reduceri importante de costuri. 

Istoricul in relatia cu banca si marimea venitului realizat pot aduce, de asemenea, puncte suplimentare. 

La ING, dobanda creditului ING Personal pentru sume de peste 50.000 lei poate varia intre 7,99% si 10,99%. Cea mai mica dobanda se acorda daca incasezi salariul la ING si optezi pentru asigurare de viata si somaj. 

Aceasta creste cu 1 punct procentual daca incasezi salariul in contul de la banca dar nu ai asigurarea respectiva si ajunge la 9,99% daca ai asigurare dar nu incasezi salariul in contul de la ING, respectiv la 10,99% daca nici nu ai asigurare si nici nu primesti salariul in cont. 
De remarcat ca aceeasi filosofie se aplica pentru sume acordate mai mici dar dobanzile, fireste, cresc. Acestea sunt cuprinse intre 8,75% si 11,75% pentru sume acordate intre 20.000 si 49.999 lei si intre 9,49% si 12,49% pentru sume sub 20.000 lei.

Un istoric bun de plata aduce dobanzi mai mici

La BCR, prin George Credit, cine se pliaza cel mai bine pe profilul clientului ideal imaginat de banca poate avea costuri tentante. 

Astfel, dobanda creditului este fixa pe durata imprumutului dar poate varia din pornire intre 6,49% si 16,49% (10 puncte procentuale diferenta!) fiind personalizata in functie de suma, optiuni, perioada creditului, istoricul relatiei cu banca, venitul realizat, ratele in derulare si comportamentul de plata. 

In exemplul oferit pe siteul bancii pentru cineva care refinanteaza un imprumut si primeste salariul in cont la BCR dobanda fixa este de 8,49% la un credit de 20.000 lei pentru 5 ani dar creste la 9,49% daca veniturile nu mai sunt incasate in cont. 

Online-ul e premiat de unii, altii incurajeaza pachetele de produse

La Raiffeisen Bank exista un carlig suplimentar. La creditul de nevoi personale, fata de oferta standard, se poate obtine o dobanda cu 1% mai mica in cazul in care salariul se primeste in cont dar si o reducere suplimentara de 0,7% daca solicitantul aplica online. 

La CEC Bank asigurarea de viata si somaj este inclusa din start in credit dar poti primi o dobanda mai mica daca iei creditul la pachet cu un card de credit. Astfel, pentru imprumuturile de nevoi personale cu dobanda fixa pana la scadenta se plateste o dobanda standard de 10,4% si doar 9,4% la pachet cu un card de credit. 

Petru creditele cu dobanda variabila costul poate scadea si mai mult daca exista suplimentar cash colateral (dobanda mai redusa cu minim 0,7 pp).

Filosofia din spatele ofertelor preferentiale

Faptul ca virarea salariului in cont aduce credite un pic mai ieftine are un fundament economic, in acest mod banca este mai sigura ca debitorul isi va plati rata. 

Daca plata se face din alt cont, deschis la alta banca, sau in numerar la casierie, pot sa apara sincope uneori, alte prioritati, cheltuieli prost gestionate, etc. 

In cazul asigurarilor de viata si somaj se reduce riscul de neplata corespunzator. Poate debitorul nu are rude care sa preia obligatiile sale in caz ca se produce un accident sau orice alt eveniment nefericit, si atunci asiguratorul o va face in locul sau iar banca nu va ajunge la provizioane.

Similar, este firesc sa avem costuri procentual mai mici la sume mai mari imprumutate, ca la orice achizitie din comert pe rulaj mai mare asa cum un istoric bun de plata e normal sa recompenseze si clientii bancilor. 

De ce reduceri la creditele obtinute online? Pentru ca in acest mod sunt degrevati functionarii de ghiseu si pot deveni mai eficienti. Iar bonusurile obtinute in cazul vanzarii la pachet a anumitor produse complementare sunt la fel de raspandite si in alte domenii, fiind o recompensa pentru contributia la majorarea cifrei de afaceri a comerciantului (in cazul nostru la majorarea activelor bancare). 

Una peste alta, este recomandat sa studiati bine ofertele concurente ale bancilor dar sa puneti cap la cap si toate bonusurile pe care acestea sunt dispuse sa le ofere pentru atragerea clientilor bun platnici, familiarizati cu internetul si dispusi sa cumpere la pachet mai multe servicii. In acest fel ratele vi se pot reduce simtitor.

Mai multe detalii veti puteti obtine daca studiati Ghidul Conso privind obtinerea unui credit de nevoi personale si Comparatorul Conso pentru a identifica oferta care vi se potriveste cel mai bine.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum
Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum

Comisia Europeana a lansat recent un set de propuneri care sa modifice Directiva 48 din 2008 in beneficiul consumatorilor. Principalele noutati vizeaza includerea in sfera reglementarii a imprumuturilor de valoare mica, eliminarea practicilor inselatoare si plafonarea costurilor pentru consumatori.

7 Iulie 2021 | Credite de consum

Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite
Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite

Biroul de Credit si CSALB avertizeaza clientii bancilor care au probleme in accesarea unor noi imprumuturi ca apelarea la firme “specializate” care promit radierea se poate incheia cu procese si executari silite in cazul neplatii onorariilor solicitate.

28 Iunie 2021 | Credite de consum

Isi vor ajusta bancile conditiile de acordare a creditelor in functie de varsta?
Isi vor ajusta bancile conditiile de acordare a creditelor in functie de varsta?

Guvernul a aprobat recent un proiect de lege care permite pensionarea optionala la 70 de ani, iar bancile ar putea lua in calcul modificarea varstei-limita la acordarea imprumuturilor. Pe de alta parte, CNCD a penalizat recent ING Bank pentru impunerea varstei de 64 de ani ca limita pentru emiterea unui card de credit.

24 Iunie 2021 | Credite de consum

Bancile scad marjele la creditele de consum
Bancile scad marjele la creditele de consum

Dobanzile fixe pleaca in acest moment de la 6% pe an, iar veniturile primite in cont aduc costuri mai mici debitorilor, ca si sumele mai mari solicitate de acestia pentru imprumuturile de nevoi personale.

27 Mai 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite de consum

Finantatorii acorda mai multe tipuri de credit de consum, cele mai des intalnite fiind creditele pentru nevoi personale (cu si fara ipoteca). Perioada maxima pe care se acorda creditele de nevoi personale a fost reglementata de catre BNR la 5 ani. Informatii despre suma imprumutata, costul creditului, alegerea tipului de credit si garantia imprumut

Biroul de Credit

Biroul de Credit s-a infiintat in anul 2003, avand 25 de banci ca principali actionari. Baza sa de date cuprinde, atat date furnizate de bancile actionare cat si de la banci si alte institutii care au calitatea de participanti. In acest fel, se verifica atat comportamentul de plata din trecut, cat si gradul de indatorare al clientului. Totul despre

Centrala Riscurilor de Credit (CRC)

Centrul Riscurilor de credit - CRC este un centru de colectare de date care functioneaza in cadrul Bancii Nationale. Aceasta functioneaza ca un birou de credit, unde sunt raportate informatii de risc bancar si informatii despre fraudele cu carduri. La CRC, raporteaza informatii si au acces la baza de date toate institutiile de credit din Romania. T

Noua legislatie a creditului

De fiecare data cand solicita informatii despre un credit, fie ca este vorba despre un credit cu ipoteca sau de un credit negarantat, clientii trebuie sa primeasca de la functionarul bancar o fisa standard cu detaliile principale ale produsului. Ce drepturi am cand ma informez? Ce drepturi am la analiza dosarului? In ce conditii pot renunta la cred

Cum sa te imprumuti prudent in 3 pasi?

Inainte de a merge la banca sa intrebi ce suma maxima poti imprumuta, este vine sa iti faci de acasa temele. Nimeni nu stie mai bine decat tine situatia financiara si cat de mult iti poti permite sa platesti. Te ajutam sa iti faci calculele: cat de mult cheltuiesti, care este venitul disponibil si cat poti rambursa in Ghidul Cum sa te imprumuti pru

Inapoi sus