Cum obtii o dobanda mai buna la creditele de nevoi personale?

Unele banci pun dobanzile la creditele de nevoi personale la pachet cu alte servicii, precum asigurarile de viata si somaj, refinantarile, virarea salariului in cont, carduri de credit, etc astfel incat cine bifeaza cat mai multe poate obtine reduceri importante de costuri.
 

Istoricul in relatia cu banca si marimea venitului realizat pot aduce, de asemenea, puncte suplimentare. 

La ING, dobanda creditului ING Personal pentru sume de peste 50.000 lei poate varia intre 7,99% si 10,99%. Cea mai mica dobanda se acorda daca incasezi salariul la ING si optezi pentru asigurare de viata si somaj. 

Aceasta creste cu 1 punct procentual daca incasezi salariul in contul de la banca dar nu ai asigurarea respectiva si ajunge la 9,99% daca ai asigurare dar nu incasezi salariul in contul de la ING, respectiv la 10,99% daca nici nu ai asigurare si nici nu primesti salariul in cont. 
De remarcat ca aceeasi filosofie se aplica pentru sume acordate mai mici dar dobanzile, fireste, cresc. Acestea sunt cuprinse intre 8,75% si 11,75% pentru sume acordate intre 20.000 si 49.999 lei si intre 9,49% si 12,49% pentru sume sub 20.000 lei.

Un istoric bun de plata aduce dobanzi mai mici

La BCR, prin George Credit, cine se pliaza cel mai bine pe profilul clientului ideal imaginat de banca poate avea costuri tentante. 

Astfel, dobanda creditului este fixa pe durata imprumutului dar poate varia din pornire intre 6,49% si 16,49% (10 puncte procentuale diferenta!) fiind personalizata in functie de suma, optiuni, perioada creditului, istoricul relatiei cu banca, venitul realizat, ratele in derulare si comportamentul de plata. 

In exemplul oferit pe siteul bancii pentru cineva care refinanteaza un imprumut si primeste salariul in cont la BCR dobanda fixa este de 8,49% la un credit de 20.000 lei pentru 5 ani dar creste la 9,49% daca veniturile nu mai sunt incasate in cont. 

Online-ul e premiat de unii, altii incurajeaza pachetele de produse

La Raiffeisen Bank exista un carlig suplimentar. La creditul de nevoi personale, fata de oferta standard, se poate obtine o dobanda cu 1% mai mica in cazul in care salariul se primeste in cont dar si o reducere suplimentara de 0,7% daca solicitantul aplica online. 

La CEC Bank asigurarea de viata si somaj este inclusa din start in credit dar poti primi o dobanda mai mica daca iei creditul la pachet cu un card de credit. Astfel, pentru imprumuturile de nevoi personale cu dobanda fixa pana la scadenta se plateste o dobanda standard de 10,4% si doar 9,4% la pachet cu un card de credit. 

Petru creditele cu dobanda variabila costul poate scadea si mai mult daca exista suplimentar cash colateral (dobanda mai redusa cu minim 0,7 pp).

Filosofia din spatele ofertelor preferentiale

Faptul ca virarea salariului in cont aduce credite un pic mai ieftine are un fundament economic, in acest mod banca este mai sigura ca debitorul isi va plati rata. 

Daca plata se face din alt cont, deschis la alta banca, sau in numerar la casierie, pot sa apara sincope uneori, alte prioritati, cheltuieli prost gestionate, etc. 

In cazul asigurarilor de viata si somaj se reduce riscul de neplata corespunzator. Poate debitorul nu are rude care sa preia obligatiile sale in caz ca se produce un accident sau orice alt eveniment nefericit, si atunci asiguratorul o va face in locul sau iar banca nu va ajunge la provizioane.

Similar, este firesc sa avem costuri procentual mai mici la sume mai mari imprumutate, ca la orice achizitie din comert pe rulaj mai mare asa cum un istoric bun de plata e normal sa recompenseze si clientii bancilor. 

De ce reduceri la creditele obtinute online? Pentru ca in acest mod sunt degrevati functionarii de ghiseu si pot deveni mai eficienti. Iar bonusurile obtinute in cazul vanzarii la pachet a anumitor produse complementare sunt la fel de raspandite si in alte domenii, fiind o recompensa pentru contributia la majorarea cifrei de afaceri a comerciantului (in cazul nostru la majorarea activelor bancare). 

Una peste alta, este recomandat sa studiati bine ofertele concurente ale bancilor dar sa puneti cap la cap si toate bonusurile pe care acestea sunt dispuse sa le ofere pentru atragerea clientilor bun platnici, familiarizati cu internetul si dispusi sa cumpere la pachet mai multe servicii. In acest fel ratele vi se pot reduce simtitor.

Mai multe detalii veti puteti obtine daca studiati Ghidul Conso privind obtinerea unui credit de nevoi personale si Comparatorul Conso pentru a identifica oferta care vi se potriveste cel mai bine.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Creditele First Bank pot fi obtinute prin Conso
Creditele First Bank pot fi obtinute prin Conso

First Bank s-a alaturat retelei de parteneri Conso, in sectiunea Credite Nevoi Personale. Utilizatorii pot solicita credit la banca, completand online un simplu formular.

27 Iulie 2020 | Credite de consum

Cum verific scorul FICO prin Conso?
Cum verific scorul FICO prin Conso?

Prin parcurgerea unor pasi simpli, Conso va ajuta sa obtineti odata cu ofertele de credit cele mai convenabile si un raport de credit din care aflati, pe langa istoricul de plata si interactiunile cu creditorii, la ce punctaj va vor evalua bancile (scorul FICO).

25 Mai 2020 | Credite de consum

Creditele Telekom Banking sunt disponibile pe Conso
Creditele Telekom Banking sunt disponibile pe Conso

Conso extinde reteaua de parteneri prin adaugarea ofertei Telekom Banking in sectiunea Credite Nevoi Personale. Utilizatorii pot solicita rapid un credit, completand un formular online.

30 Septembrie 2019 | Credite de consum

Conso te ajuta sa verifici online situatia de la Biroul de Credit
Conso te ajuta sa verifici online situatia de la Biroul de Credit

Conso permite consumatorilor sa isi verifice online situatia inscrierii la Biroul de Credit, printr-o procedura simpla si rapida. Informatiile sunt obtinute in timp real de la Biroul de Credit si salvate in contul Conso.

11 Septembrie 2019 | Credite de consum

Mai multe articole

Inapoi sus