top banner

Cu cat s-au scumpit creditele de consum în ultimul an?

12 Iulie 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Cu cat s-au scumpit creditele de consum în ultimul an?

Cresterea inflatiei, a dobanzii BNR si o politica mai prudenta de creditare aplicata de banci au facut mai greu accesibile imprumuturile de nevoi personale si la costuri mai mari.
In mai 2021, CEC Bank oferea promotional clientilor care isi incasau veniturile intr-un cont curent deschis la banca dobanzi cuprinse intre 7 si 8% pe an la creditele de nevoi personale, o scadere importanta avand in vedere ca anterior dobanda practicata era de 10,4%. 
In prezent, avem o dobanda fixa de 11% pe an cu incasarea veniturilor in cont si 12% dobanda standard. Este o evolutie ce pare spectaculoasa dar sa nu uitam ca atunci Robor-ul luat in calcul era in jur de 1,5% iar acum  este in jur de 7%.
Iar bancile, chiar daca se raporteaza la IRCC cand vine vorba de fixarea marjelor pentru dobanzile variabile, nu pot face abstractie de evolutiile din piata interbancara.  
Marjele nu s-au modificat substantial
Banca Transilvania oferea tot atunci o dobanda variabila cu o marja cuprinsa cuprinsa intre 5,5 % si 6,25 % peste valoarea IRCC. Oferta reusea sa se apropie destul de mult de oferta CEC Bank avand in vedere ca in acel moment valoarea indicelui era de 1,67%. Cum stau lucrurile acum? 
Pentru doritori, banca ofera o dobanda fixa standard de 10,15% (sau 9,75% in cazul incheierii unei asigurari de viata si somaj) iar pentru cei care vor una variabila, algoritmul este IRCC+6% (8,65% in prezent) sau IRCC +5,5% pentru cei cu asigurare de viata si somaj (deci 8,15% la actuala valoare a IRCC, de 2,65%). 
Dobanzile preferentiale s-au ajustat la randul lor
BRD practica in mai 2021 la creditele Expresso dobanzi fixe cuprinse intre 5,95% si 16,1%. Evident, cele mai mici dobanzi se obtineau pentru o valoare a creditului apreciabila, un istoric de creditare ireprosabil, vechime si continuitate in munca mari, salariul incasat in cont, etc si nu foarte multi solicitanti se incadrau la 5,95%. 
In prezent, plaja dobanzilor fixe este cu prinsa la BRD intre 8,95% si 17,77%. Chiar daca intervalul unde se putea plasa dobanda creditului era foarte generos in urma cu un an, de peste 10 puncte procentuale, acesta a fost ajustat astfel incat extremitatile sa urce la randul lor iar cea mai mica dobanda e cu 3 puncte procentuale mai mare decat in 2021. 
La BCR exista aceeasi strategie privind dobanda iar in mai 2021 solicitantii de credite de consum puteau obtine o dobanda fixa cuprinsa intre 5,99% si 16,49%. 
In prezent, pentru creditul George plaja dobanzilor fixe este cuprinsa intre 6,49% (cu reducere pentru refinantari, asigurare si incasarea veniturilor in cont) si 16,99%. In acest caz BCR a preferat sa prinda mai mult cresterea dobanzilor din piata in interiorul vechiului interval de variatie astfel incat extremitatile sale nu s-au modificat prea mult. 
Cine castiga cel mai mult
In concluzie, cei cu dobanzi fixe la creditele de consum prinse in momentul in care trendul de crestere al dobanzilor abia incepea au iesit cel mai bine.  
Cei care vor lua acum credite cu dobanzi fixe ar trebui sa ia in calcul ca exista si riscul de a plati mai mult decat in cazul dobanzilor variabile daca trendul se inverseaza pe piata interbancara inaintea scadentei imprumutului.  
Insa o dobanda fixa are si avantajul de a oferi confortul ca, orice s-ar intampla in lume sau la noi in aceasta perioada extrem de turbulenta, ea nu se va modifica.
Pentru a alege creditul de nevoi personale dorit accesati comparatorul Conso.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

ING scade dobânda la creditul de nevoi personale. Te bucuri de o dobândă fixă între 5,99% și 15,49%, redusă de la 6,24%-16,49%

ING scade dobânda la creditul de nevoi personale. Te bucuri de o dobândă fixă între 5,99% și 15,49%, redusă de la 6,24%-16,49%

Te gândești să îți renovezi casa, să îți achiziționezi noi piese de mobilier care să spună o nouă poveste sau, poate, să îți schimbi mașina? Pentru dorințe împlinite și planuri viitoare, ING oferă creditul de nevoi personale cu o dobândă fixă avantajoasă între 5,99% - 15,49% pe an, redusă de la 6,24%-16,49%.

15 Iul 2024 | Credite nevoi personale
Cand vor simti clientii bancilor schimbarea politicii monetare?

Cand vor simti clientii bancilor schimbarea politicii monetare?

Reducerea dobanzii de politica monetara nu va produce deocamdata efecte majore pe piata creditelor, dar deponentii bancilor ar putea simti mai repede scaderea dobanzii la facilitatea de depozit a BNR.

09 Iul 2024 | Credite nevoi personale
Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul