top banner

Cu cat mai vand bancile creditele neperformante?

19 Aprilie 2017 | Autor: Conso

Creditele neperformante, acumulate in perioada post-criza, au afectat atat clientii cat si bancile. Insa, in timp ce clientii ajunsi in aceasta situatie pierd garantiile depuse si sunt urmariti de banca sau de societatea de recuperare pana la ultimul banut, bancile au mecanisme care le ajuta sa scape de “balastul” acumulat.
Vanzarea portofoliilor de neperformante a reprezentat un adevarat business in ultimii ani si a iscat dispute intre clienti si companiile de recuperare cu privire la pretul derizoriu la care acestia din urma au cumparat creditul si sumele exorbitante percepute de la debitor, dupa aplicarea unor dobanzi si taxe impovaratoare.
Preturile de tranzactionare a acestor credite intre banci si firmele de recuperare au ramas, insa, mereu departe de ochii clientilor, insa acum Banca Nationala a Romaniei vine si face publice, macar in linii mari, aceste preturi.
La persoanele fizice, preturile au variat intre 2% si 16%
Intr-o prezentare postata pe site-ul BNR, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu ofera detalii cu privire la volumele de credite vandute de banci si preturile medii incasate de acestea.
Din datele prezentarii rezulta ca, in ultimii ani, preturile de vanzare pentru creditele neperformante ale populatiei au variat intre 2% si 16%, insa la aceste tarife volumele vandute nu au fost foarte mari.
Cele mai multe credite au fost vandute in ultimii trei ani, iar preturile au oscilat de la un an la altul.
Astfel, in 2014, creditele vandute au insumat 28 de milioane de euro, la valoarea nominala, iar pretul incasat a fost de 14% din aceasta valoare.
Suma a crescut accelerat, la 264 de milioane de euro in 2015, insa pretul mediu incasat de banci s-a redus la 7%.
Un an mai tarziu, au crescut atat suma vanduta, la 288 de milioane de euro, cat si pretul incasat de banci, insa pana la numai 12%.
“Pretul de vanzare al creditelor populatiei a fost, in perioada 2008 - 2016, in medie de 10% din valoarea nominala a portofoliilor, insa cu variatii semnificative de la an la an (intre 2% si 16%)”, se mentioneaza in lucrarea citata.
Tranzactiile cu neperformantele, suspecte
Oficialul BNR atrage, insa, atentia, ca pretul de vanzare este extrem de scazut, fapt pentru care sugereaza ca tranzactiile ar trebui verificate de Fisc.
“Nivelul scazut de pret la care au fost vandute aceste portofolii justifica analiza ANAF din perspectiva legalitatii eventualelor optimizari fiscale efectuate in cadrul acestor operatiuni”, se mentioneaza in prezentarea citata.
In cazul firmelor, vanzarile portofoliilor de credite neperformante au avut o evolutie similara, fiind concentrate in ultimii doi ani (2015 si 2016).
“Pretul vanzarilor de neperformante ale firmelor a fost, in perioada 2014 - 2016, in medie de 8,5% din valoarea nominala a portofoliilor, insa cu variatii semnificative de la an la an (intre 3% si 9%)”, a subliniat prim-viceguvernatorul BNR.
Volumele si preturile au crescut proportional, pe aceasta piata in ultimii trei ani. In 2014, bancile au vandut portofolii in suma de 23 de milioane de euro, la 3% din valoarea nominala, in 2015 suma a urcat la 123 milioane de euro, iar pretul la 7%, iar in 2016, creditele vandute au insumat 437 milioane de euro, iar pretul incasat de banci a ajuns la 9%.
Si in acest caz, oficialul BNR considera ca este necesar ca ANAF sa analizeze modul in care creditele au fost vandute.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul