top banner

Cresterea indicelui Euribor este compensata prin marje mai mici la noile oferte

06 Iulie 2011 | Autor: Marius Serban

Bancile s-au abtinut in trimestrul II sa reduca mai departe marjele de dobanda la creditele in lei, astfel ca ratele dobanzilor practicate la noile oferte au fost influentate in principal doar de indicele de referinta. Ofertele in euro au fost insa favorizate, bancile incercand sa atenueze efectul cresterii Euribor prin marje mai mici.
Evolutia ratelor de dobanda la creditele in lei a urmarit indeaproape modificarile suferite de indicele de referinta Robor, in cursul trimestrului II din acest an. Sincronizarea se face de regula cu o intarziere de o luna, deoarece valorile indicilor din luna anterioara sunt folosite de banci pentru a calcula dobanzile in luna curenta.
Cum Robor a avut un traseu favorabil, acest lucru a facut ca DAE medie la noile oferte sa scada cu 0,7-0,8 puncte procentuale la creditele cu garantii ipotecare si la cele auto, conform datelor agregate de Conso.ro.
Creditele de nevoi personale in lei au ramas, in schimb, cu costurile aproape nemodificate. O explicatie este faptul ca, in acest caz, tot mai multe banci au lansat credite cu dobanda fixa, astfel ca ofertele nu mai urmaresc fidel evolutia indicilor monetari, iar costurile sunt revizuite mai rar.
Presiuni pentru scumpirea creditelor in euro
Creditele in euro au fost afectate negativ de traiectoria Euribor (rata dobanzii de pe piata interbancara a zonei euro). Acest indice cunoaste o tendinta de crestere de la inceputul anului, care a continuat si in trimestrul II. La sfarsitul lui iunie 2011, Euribor la 3 luni (indicele de referinta folosit cel mai des de bancile autohtone) urcase la 1,54%, fata de 1,24% in martie 2011.
In aceste conditii, DAE medie la creditele de nevoi personale in euro a avansat cu 0,5 puncte procentuale in trimestrul II (de la 17,7% in martie la 18,2% in iunie).
Concurenta prin promotii
Pentru celelalte tipuri de credite in euro, bancile au incercat sa atenueze impactul prin diminuarea marjei de dobanda. Din acest motiv, DAE medie la noile oferte de credite ipotecare a stagnat la 7,8-7,9%, in timp ce la creditele de nevoi personale cu ipoteca, costul creditelor in euro s-a majorat cu numai 0,1 puncte procentuale (de la 9,4% la 9,5%).
Deseori insa reducerea marjelor de dobanda este efectuata sub forma unor promotii cu perioada limitata, care se prelungesc frecvent, atunci cand ajung sa expire.  Acest lucru semnaleaza inca un nivel ridicat de prudenta din partea bancilor, care evita sa isi asume reduceri permanente de costuri. Din acest motiv, concurenta se duce in acest moment tot mai mult prin intermediul promotiilor.
Zona de interes maxim este cea a creditelor cu garantii ipotecare, unde BCR deruleaza o promotie pana pe 15 iulie, BRD – pana pe 31 iulie, iar Raiffeisen – pana pe 15 iulie, pentru a enumera doar cele mai importante banci. Tabloul este completat cu bancile din esalonul doi, care isi concentreaza la randul lor atentia pe refinantarea creditelor cu garantii ipotecare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Refinantarile pot fi o solutie in contextul scumpirii creditelor

Refinantarile pot fi o solutie in contextul scumpirii creditelor

Cresterea dobanzilor de referinta (ROBOR, IRCC) din ultima vreme si tendinta de majorare simultana a marjelor practicate de unele banci a trezit apetitul pentru solutii mai avantajoase prin refinantare.

03 Mai 2023 | Credite nevoi personale
De ce se (mai) scumpesc creditele

De ce se (mai) scumpesc creditele

In ultimele doua luni, mai multe banci au operat majorari ale marjelor fixe in conditiile in care lichiditatea din sistemul bancar s-a imbunatatit progresiv. De ce se intampla asta?

21 Feb 2023 | Credite nevoi personale
Valoarea imprumutului poate influenta costurile creditelor de consum

Valoarea imprumutului poate influenta costurile creditelor de consum

Se stie ca un credit de consum tinde sa aiba costuri semnificativ mai mari decat unul ipotecar dar diferenta intre creditele de consum in functie de valoarea imprumutului poate fi la fel de importanta.

16 Feb 2023 | Credite nevoi personale
Costurile creditelor de consum pot scadea atasand servicii suplimentare

Costurile creditelor de consum pot scadea atasand servicii suplimentare

Asigurarile, cardurile de credit, virarea veniturilor debitorilor in conturi deschise la banca finantatoare pot reduce costurile cu dobanzile cu pana la 6 puncte procentuale.

03 Feb 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul