BNR intentioneaza sa ia masuri pentru a impune ca reluarea creditarii sa se faca preponderent in moneda nationala si nu in valuta. Acest demers va avea sorti de izbanda, doar daca banca centrala va lua masuri pentru a-si indeplini obiectivul fundamental: stabilitatea preturilor.
BNR isi propune sa ia masuri pentru ca “rolul creditarii in moneda nationala sa devina preponderent”, conform Programului National de Reforma pe 2011-2013. In plus, creditarea in valuta va fi monitorizata atent, astfel incat riscul valutar sa fie acoperit in mod corespunzator si reflectat in costurile serviciilor financiare.
De ce imprumuturile in lei sunt neatractive?
Pentru ca imprumuturile in valuta sa fie detronate este util de inteles de ce sunt ele acum atat de populare. Banca Centrala Europeana arata in Raportul de stabilitate financiara pe 2010 ca principalii factori care explica ponderea mare a creditului in valuta in unele tari din Europa Centrala si de Est sunt:
- Costul mult mai mare al creditelor in moneda nationala decat cel al imprumuturilor in valuta;
- Fluctuatiile reduse ale cursului de schimb si anticiparea unei aprecieri a monedei nationale.
In momentul de fata, ambii factori de mai sus actioneaza din plin la noi.
De exemplu, creditele imobiliare in euro au o dobanda anuala efectiva (DAE) medie de putin sub 8%, conform
statisticilor www.conso.ro. Un imprumut similar in lei are un cost de aproximativ 12%.
Diferenta foarte mare de costuri face ca alegerea rationala a majoritatii consumatorilor sa fie creditul in euro. Desi acest tip de imprumut are asociat un risc valutar, economia de costuri pe care un client o poate obtine este semnificativa, ceea ce justifica asumarea acestui risc.
Chiar si programul guvernamental Prima Casa a aratat ca imprumuturile in lei nu sunt deloc atractive, desi au beneficiat de garantia statutului.
In ceea ce priveste cursul de schimb, toate prognozele indica o tendinta de apreciere a leului pe termen lung. In plus, cursul de schimb a fost destul de stabil, dupa acea depreciere brusca de la inceputul lui 2009.
Reducerea inflatiei – singura solutie pe termen lung
In aceste conditii, ce poate face BNR pentru a atenua impactul acestor factori? In cazul cursului de schimb, aprecierea monedei nationale nu poate fi oprita, ea fiind fireasca pentru economiile emergente (efectul Balassa-Samuelson).
La nivelul dobanzilor, BNR are insa o arie de manevra mult mai mare. Costul creditelor in lei ar putea fi redus doar daca banca centrala isi indeplineste obiectivul fundamental – stabilitatea preturilor. Daca inflatia va fi tinuta sub control si coborata la 2-3%, atunci rata dobanzii de politica monetara nu mai trebuie sa fie mentinuta sus pentru a speria inflatia. Automat, si dobanzile interbancare se duc in jos, iar clientii obtin la randul lor imprumuturi la costuri decente.
Daca masurile BNR vor merge in aceasta directie, atunci cererea pentru creditele in valuta se va atenua, deoarece isi va pierde avantajul de cost.
In schimb, daca banca centrala nu va reusi sa calmeze inflatia si va incerca sa contracareze creditul in valuta prin diverse masuri administrative, atunci lupta este deja pierduta. Pentru o scurta perioada, este posibil ca masurile sa aiba efect, insa pe termenul lung, impactul va fi slab, deoarece bancile vor identifica solutii pentru a ocoli barierele administrative.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News