Creditele de nevoi personale in lei incep sa devina mai accesibile, odata cu reducerea dobanzilor. Dobanda anuala efectiva (DAE) la aceste imprumuturi a scazut, la produsele mai multor banci, sub 10% pe an, desi mai sunt si oferte cu costuri de peste 15%. Iar ultima perioada a adus chiar si oferte de credit care seteaza nivelul de cost sub 8-9%.
In prezent, sunt cateva banci care au redus costurile la acest tip de imprumuturi in lei sub 10% pe an (dobanda anuala efectiva), dar cele mai multe tin costurile inca peste acest nivel.
Cea mai buna oferta din piata pentru un credit de nevoi personale standard cu dobanda variabila de 10.000 de lei pe cinci ani (perioada maxima de creditare in cazul acestui tip de credit) este cea a Bancii Idea Bank, cu DAE de 9,7% pe an, urmata de Banca Romaneasca, cu 10,6% pe an, si Banca Transilvania, cu 10,7% pe an.
La polul opus, costurile cele mai ridicate sunt percepute de Raiffeisen Bank, cu DAE de 17,1%, Cetelem, cu 14,8% si BCR cu DAE cuprinsa intre 9,4% si 14,9%.
Insa chiar si in cazul furnizorilor cu ofertele cele mai scumpe, acestia au in oferta produse cu costuri semnificativ mai reduse. Spre exemplu, in cazul creditului online de la Cetelem, pe o perioada de maxim 20 de luni, DAE este de doar 9,8%. De asemenea, Raiffeisen Bank ofera si credite cu DAE mult mai redusa – care pleaca in cel mai fericit caz chiar de la 9,1%.
Costul creditelor variaza la Raiffeisen Bank in functie de mai multi factori: daca se acceseaza online sau in unitatile bancii, daca solicitantul primeste salariul in cont la banca sau nu, precum si in functie de suma imprumutata – cu cat creste suma imprumutata, cu atat scade DAE.
Si Garanti Banka lansat de curand un credit la care DAE este de doar 7,55%. Creditul maxim este insa de doar 5.000 lei, iar perioada de creditare este de maximum 18 luni. Accesul la acest produs este insa destul de restrictiv, avand in vedere ca se adreseaza doar clientilor cu venituri de peste 2.000 lei pe luna, pe care le incaseaza in cont la banca.
Tendinte diverse in politicile de creditare ale bancilor
De la inceputul anului, majoritatea bancilor au redus dobanzilepercepute pentru creditul luat in considerare.
Cea mai mare reducere de DAE fata de finalul anului trecut, de 5,5 puncte procentuale, s-a operat la OTP Bank. Astfel, OTP Bank a scazut DAE de la 17,7% pe an, in decembrie 2014, la 12,2% pe an in iulie 2015. Cu toate acestea, costurile creditului oferit de OTP Bank se situeaza inca destul de mult peste nivelul de 10%.
O alta categorie este reprezentata de bancile care inca au o DAE foarte ridicata la creditele de nevoi personale in lei si nu dau semne foarte clare de reducere a acesteia. Spre exemplu, Bancpost avea, la finalul anului trecut, o DAEmaxima de 19,4%, pe care a redus-o doar pana la 18,7% pe an. Bancpost practica, la fel ca si BCR, DAE personalizata pentru fiecare solicitant de credit in parte. In aceste conditii, DAE pentru creditul luat in considerare poate fi cuprins intre 11,8% pe an si 18,7% pe an.
Exista insa si institutii de credit care percep in prezent o dobanda usor mai mare fata de finalul anului trecut. De exemplu, Piraeus Bank a crescut DAE - de la 11,6% pe an pana la 12,8% pe an.
Variatia dobanzilor practicate de banci a avut loc in contextul in care, indicatorul de referinta pentru majoritatea creditelor in lei, ROBOR la 3 luni, s-a inscris pe un trend descrescator. La inceputul anului, ROBOR la 3 luni era de 1,68% pe an, iar la 31 iulie ajunsese la 1,32% pe an.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News