top banner

Credit pentru studii sau de nevoi personale?

29 August 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Credit pentru studii sau de nevoi personale?

Apropierea inceputului anului universitar aduce in discutie finantarea studiilor, iar optiunile celor care vizeaza un astfel de imprumut includ, pe langa creditele de consum clasice, si imprumuturi dedicate. 
Pentru a face rost de bani pentru taxe, cheltuieli administrative si materiale in vederea studiilor banii se pot obtine prin IFN-uri si banci. Daca in primul caz optiunile sunt limitate de costurile mai mari, in cel de al doilea vorbim de alegerea optima intre creditul de nevoi personale garantat sau fara ipoteca si cel dedicat studentilor. 
BRD, credite pentru studii si creditul “10”
Banca are 2 astfel de imprumuturi, creditul pentru studii fiind in lei si euro, iar creditul 10 doar in lei. 
Creditele pentru studii se acorda pana la 10 ani, cu sau fara ipoteca in functie de valoarea imprumutata, iar suma obtinuta este de pana la 130.000 lei (echivalent euro). 
Dobanzile sunt variabile-Euribor la 3 luni plus 6% la cele in euro si IRCC+3,85% pentru cele in lei (actual 6.5%). 
Creditul 10 are ambitii mai modeste, fiiind destinat finatarii cheltuielilor specifice (chiria, calculatorul, imprimanta, etc), iar suma maxima care poate fi obtinuta este de 3.000 euro, pe maxim 10 ani. Dobanda este fixa in acest caz, 7%. 
Banca Transilvania, scadente pana la 20 ani
Creditul pentru studii se poate da pe 10 sau 20 de ani, cu sau fara ipoteca in functie de suma imprumutata, in lei. 
Creditul pentru studii fara virare venit si scadenta maxima de 10 ani are dobanda variabila IRCC +8,75% si suma maxima acordata este 20.000 euro, iar cel cu scadenta mai lunga, de pana la 20 de ani, are o dobanda variabila dupa formula IRCC+4% iar suma maxima este de 150.000 euro, imprumut cu ipoteca in acest caz.
Banca are si o varianta de imprumut pentru studenti de tipul Work &Travel, cu suma maxima imprumutata de 3.500 euro pentru maxim 2 ani si o dobanda fixa de 9% in cazul virarii veniturilor la banca. 
Credit de nevoi personale sau de studii?
Spre deosebire de creditul de nevoi personale, creditul de studii are o flexibilitate mai mare in ceea ce priveste fixarea scadentei sau modul de garantare, in functie de posibilitatile si obiectivele studentului (si ale parintilor).
Pe partea de costuri, creditele de studii sunt mai accesibile in majoritatea cazurilor decat cele de nevoi personale comparabile, in special daca vom compara creditele din ofertele bancilor care acorda si imprumuturi de studiu. 
Ramane ca alegerea fiecaruia sa fie determinata in functie de acesti parametri, dar tinand cont si de perspectivele domeniului studiat, conditiile obtinute in facultate si potentialele evolutii din economie, mai ales ca nu exista o repartitie garantata la absolvire, cum se petreceau lucrurile in trecut.
Sfatul de a lua imprumuturi in moneda in care avem veniturile este la fel de actual ca in 2007, in ciuda stabilitatii de moment a cursului de schimb leu-euro si a tentatiilor de ne imprumuta la dobanzi mai mici in euro (atentie la marje). Insa, evident, cu foarte mare grija la creditele cu dobanzi variabile, pentru ca riscul de crestere al ratei dobanzii se poate dovedi la fel de nociv pentru bugetul personal ca si riscul valutar.
Pentru a gasi cele mai avantajoase credite de nevoi personale, cu sau fara ipoteca, accesati comparatoarele Conso. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul