top banner

Costul creditelor in euro se opreste din crestere

17 August 2011 | Autor: Marius Serban

Costul creditelor in euro se opreste din crestere

Dobanzile interbancare la euro au urcat continuu in prima parte a acestui an, ceea ce a condus la o majorare graduala a costului creditelor. Tendinta s-a stopat recent si este posibil ca dobanzile sa stagneze o perioada. Cum economia zonei euro este inca fragila, Banca Centrala Europeana ar putea evita noi majorari de dobanda in acest an.
Trimestrul al doilea din 2011 a aratat ca economia europeana si-a incetinit rata de crestere. Cu foarte putine exceptii, deloc notabile, statele membre au prezentat cresteri trimestriale mai mici de 0,5%, punand sub semnul intrebarii momentul in care tendinta de revenire a economiei se va incadra pe o panta clara de crestere.
Vestile nu sunt imbucuratoare insa aduc un avantaj colateral: daca economia nu creste, dobanzile raman scazute.
Banca Centrala Europeana a majorat deja in doua runde dobanda-cheie, iar luarea unor decizii similare in urmatoarele luni, ar risca sa trimita economia inapoi in recesiune. Aceasta pauza ar putea face ca rata lunara la credite in euro sa devina mai stabila pentru o perioada, dupa ce primele luni din 2011 au adus majorari graduale pentru suma de plata la credit.
Tensiunile financiare au coborat dobanzile in euro
Euribor la 3 luni (principalul indice de dobanda folosit de banci la creditele in euro) incepuse sa dea emotii datornicilor in prima parte a anului, cand valoarea sa ajunsese la peste 1,5%, dublu fata de valoarea inregistrata in urma cu doar 12 luni.
Turbulentele din ultimele saptamani, zvonurile privind economiile Italiei si Spaniei si datele deloc imbucuratoare legate de revenirea statelor Uniunii Europene, au taiat elanul de crestere din ultima perioada al dobanzilor in euro.
Dupa ce la inceputul lunii august depasise pragul de 1,6%, Euribor la 3 luni a scazut in ultimele doua saptamani pana la 1,536%.
Si Euribor la 6 luni a facut cale intoarsa, dupa ce finalul lunii iulie adusese cotatia spre 1,85%. In prezent, indicele se situeaza la 1,74%.
Dobanzile in lei nu rezista in vremuri de criza
Daca indicii monetari de la creditele in valuta (euro, franci, dolari) ating valori scazute atunci cand apar tensiuni pe pietele internationale, lucrurile se schimba in cazul creditelor in lei. 
In cazul acestora, vestile negative duc la cresterea neincrederii investitorilor si la majorarea dobanzilor. Robor a urcat in ultimele doua saptamani cu 1 punct procentual, dupa ce inregistrase o scadere temporara. Robor la 3 luni a ajuns in prezent la aproximativ 6,30%, in timp ce Robor la 6 luni - la 6,65%.
De atfel, asa s-a intamplat si cu ocazia crizei financiare din octombrie 2008. In timp ce dobanzile interbancare in lei atingeau valori astronomice, cele la euro, dolari si franci se indreptau spre minime istorice.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Garanti BBVA mizează pe digitalizare

Garanti BBVA mizează pe digitalizare

Garanti BBVA a dezvoltat o aplicație de mobile banking care își propune să reprezinte un adevărat hub digital, care permite oricărui client al băncii să aplice pentru un credit de nevoi personale și pentru card de credit Bonus Card, 24/7, de oriunde din lume, doar cu un smartphone conectat la internet, fără să fie nevoie să viziteze o agenție a băncii.

21 Noi 2024 | Credite nevoi personale
Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

Adoptarea euro nu garanteaza nivelarea costurilor de creditare, existand diferente majore intre tarile din zona euro.

14 Noi 2024 | Credite nevoi personale
Clientii IFN-urilor pot solicita scaderea dobanzilor

Clientii IFN-urilor pot solicita scaderea dobanzilor

Legea privind plafonarea dobanzilor in cazul creditelor acordate de IFN-uri si cesiunea de creante a intrat astazi in vigoare, iar o parte dintre debitori existenti pot solicita recalcularea costurilor totale.

11 Noi 2024 | Credite nevoi personale
ING Black Friday 2024: 30 de rate fără dobândă la eMag, reduceri la creditul de nevoi personale și cel ipotecar, un cadou la deschiderea cardului pentru copii, promoții la asigurări și în Bazar. Vezi toate ofertele

ING Black Friday 2024: 30 de rate fără dobândă la eMag, reduceri la creditul de nevoi personale și cel ipotecar, un cadou la deschiderea cardului pentru copii, promoții la asigurări și în Bazar. Vezi toate ofertele

ING Bank România anunță campania de Black Friday 2024, pentru al șaselea an consecutiv, ce se va desfășura în perioada 5-11 noiembrie. Dedicată persoanelor fizice, include oferte pentru creditul de nevoi personale, cardul de credit, cardul pentru copii de peste 10 ani, dar și pentru creditul ipotecar, asigurări și cashback la cumpărături. Ofertele sunt valabile atât pentru clienții existenți ai băncii, cât și pentru noii clienți.

06 Noi 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul