Croatia merge mai departe cu conversia creditelor in valuta. Guvernul croat a propus joi modificarea legislaiei privind creditele de consum, pentru a impune conversia in euro a imprumuturilor denominate in franci elvetieni. Masura urmeaza sa se aplice din 30 septembrie, iar operatiunea ar trebui sa se incheie pana la jumatatea lunii noiembrie.
Conversia se va realiza la cursul de schimb din ziua incheierii contractului de credit, iar costul conversiei ar urma sa fie suportat de bancile comerciale, ale caror pierderi vor fi compensate prin reduceri de taxe.
„Vrem sa stabilim conditii egale pentru cei care au imprumuturi in franci elvetieni si cei care au credite in euro. Sistemul bancar nu va fi pus in pericol deoarece este bine capitalizat”, a declarat ministrul croat de Finante, Boris Lalovac, dupa sedinta de Guvern.
Decizia guvernului ar putea fi confirmata de Parlament in urmatoarele doua saptamani.
Pe de alta pare, bancile locale, detinute in proportie de 90% de institutii financiare din Uniunea Europeana, sustin ca acest plan de conversie va ridica grave probleme legale si ar putea duce la falimentul lor. Acestea au avertizat recent ca vor demara o actiune in justitie impotriva Guvernului croat daca actul normativ va fi aprobat in formula prezentata.
Banca centrala din Coratia a anuntat ca operatiunea de conversie a creditelor la cursul din momentul acordarii ar putea costa bancile mai mult decat se estimase initial, circa 800 de milioane de euro.
Aproximativ 60.000 de croati au credite denominate in franci elveieni, contractate in anii 2000, cand multe persoane din Europa Centrala si de Est au fost atrase de dobanzile reduse la creditele in franci. Intre timp insa, aprecierea semnificativa a francului a dus la cresterea costurilor cu rambursarea creditelor in moneda elvetiana, iar guvernele din regiune au inceput sa caute solutii la aceasta problema.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News