top banner

Consumatorii se vor putea elibera de creditele foarte scumpe

09 Iunie 2010 | Autor: Marius Serban

Clientii care au credite la costuri foarte mari vor putea in scurt timp sa spuna adio bancilor care le-au pus in spate rate excesive, pe motiv ca e criza financiara. Ordonanta adoptata de guvern elimina comisionul de rambursare anticipata la multe credite, astfel ca populatia va putea alege, fara nicio penalizare, imprumuturi mai ieftine.

Dobanzile variabile ajustate in functie de politica bancii au nemultumit clientii in repetate randuri. Nivelul lor a fost modificat in ultimii ani dupa mecanisme cunoscute doar de banci. Sub acoperirea clauzelor contractuale mestesugite de armatele de juristi, bancile si-au permis in multe cazuri sa puna in spatele clientilor rate mari la credite.
In toate domeniile de activitate, clientii vechi sunt tratati cu cea mai mare atentie, ei beneficiind adesea de preturi mai avantajose decat primul venit pe usa. In sectorul bancar, lucrurile stau insa diferit. Clientii care isi platesc ratele fara intarziere de ani buni de zile ajung sa suporte costuri mult mai mari decat primul solicitant de credit venit in sucursala, despre care banca nu stie nimic.
Citind contractul, unde scrie de regula ca “dobanda se stabileste in functie de conditiile pietei”, clientul nu intelege de ce pentru el se aplica alte conditii, iar dobanda platita este cu mult peste cea oferita noilor solicitanti.
Dispar barierele
Ordonanta adoptata de guvern ar putea face in sfarsit ordine in sectorul bancar, deoarece ofera clientilor posibilitatea de a schimba institutia financiara fara nicio penalizare. Comisionul de rambursare anticipata va fi eliminat la creditele cu dobanda variabila, iar la cele cu dobanda fixa, va fi limitat la maxim 1%, daca pana la scadenta finala este mai mult de 1 an, respectiv 0,5% in ultimul an al contractului de credit.
In prezent, nivelul comisioanelor ajunge si la 4-5% din suma platita in avans, astfel ca refinantarea creditului poate avea costuri foarte mari in anumite cazuri, tinand clientii captivi. Dupa publicarea ordonantei in Monitorul Oficial, bancile vor trebui ca in maxim 90 zile sa incheie acte aditionale cu clientii pentru a reduce nivelul comisioanelor.
Prin urmare, din septembrie, consumatorii vor putea schimba banca la care au credit cu alta ce ofera conditii mult mai bine. Iar, potrivit datelor BNR, multi clienti vor avea motive bune ca sa migreze.
In luna aprilie, rata medie a dobanzii la creditele de consum in lei cu dobanda variabila era de 20% pentru clientii vechi si de mai putin de 15% pentru cei noi. La creditele in euro, clientii vechi au dobanzi cu 2 puncte procentuale mai mari decat cei noi. Aceste cifre surprind doar situatia de ansamblu a sectorului bancar, insa este foarte probabil ca diferentele de costuri intre clientii vechi si cei noi sa fie mult mai mari la anumite banci.
Poate ca usurinta cu care clientii isi vor putea parasi banca va da de gandit bancherilor si ii va forta sa isi schimbe atitudinea fata de clientii vechi pe viitor. Noul cadrul legislativ ar putea reprezenta din aceasta perspectiva un punct de cotitura in relatia banca-client, avand capacitatea de atenua tensiunile acumulate in ultima vreme si de a pune bazele unui sistem bancar corect si sanatos, nu doar profitabil.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul