top banner

Romanii nu compara ofertele bancilor inainte de cumparare

03 August 2011 | Autor: Alexandra Popa

Un studiu comandat de asociatia bancilor arata ca peste jumatate dintre romani nu compara ofertele inainte de a se decide asupra unui produs sau serviciu financiar. Situatia se pastreaza si in cazul solicitantilor de credite, chiar in conditiile in care pe piata diferentele intre cel mai ieftin si cel mai scump credit continua sa fie semnificative.
Un procent de 57% din populatia bancarizata nu a efectuat nicio comparatie inainte de a achizitiona un produs financiar bancar, arata un studiu realizat de GfK, la solicitarea Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
Doar 8% din respondenti au efectuat comparatii cu inca o oferta in timp ce restul, respectiv 35%, au efectuat comparatii cu mai multe oferte de produse ale bancilor.
Chiar si in situatia contractarii de credite, studiul arata ca aproape jumatate din utilizatori nu au comparat nici măcar doua oferte inainte de a se decide asupra unei banci.
Jumatate dintre respondenti considera ca scoala ar trebui sa se ocupe de educatia financiara a populatiei. In plus, publicul are asteptari similare din partea mass–mediei si a bancilor,  cu privire la educarea financiar-bancara.
Conso.ro ajuta consumatorii de peste 5 ani sa caute cele mai bune oferte
Conso.ro este primul portal financiar care a oferit populatiei posibilitatea de a compara costul produselor financiare, ajutand consumatorii sa caute cea mai buna oferta de mai bine de 5 ani.
Prin intermediul tabelelor comparative, utilizatorii site-ului au posibilitatea de a analiza usor toate ofertele existente, putand alege facil produsele cele mai avantajoase din punct de vedere al costurilor.
Spre exemplu, in cazul unui credit imobiliar standard in euro de 50.000 euro pe 30 ani, cea mai ieftina oferta presupune o rata lunara de 290 euro si un nivel al Dobanzii Anuale Efective (DAE) de 6,22%.
Doar 7 banci, prezinta oferte cu un nivel al DAE de pana la 7%, conform comparatorului Conso.ro. Cei care nu se orienteaza si isi aleg banca fara sa compare anterior pot plati de doua ori mai mult.
Cea mai scumpa oferta de credit de casa in cazul exemplului de mai sus presupune o rata lunara de peste 500 euro si un nivel al DAE de aproape 14%.
Si in cazul cardurilor de credit lucrurile raman pe acelasi palier. Cel mai ieftin card de credit in lei prezinta un nivel al DAE de 16,6% in timp ce cardul cel mai scump ajunge sa coste si peste 26% pe an.
Cum pot contribui la cresterea educatiei financiare?
Prin Programul de aplicatii financiare gratuite, Conso.ro ofera tuturor site-urilor si blog-urilor posibilitatea de a ajuta la cresterea gradului de educatie financiara a populatiei, prin preluarea Top-urilor cu cele mai bune produse financiare, din punct de vedere al costurilor/randamentelor generate pentru clienti.
In acest mod, tot mai multe persoane vor constientiza avantajele compararii ofertelor si vor beneficia de servicii financiare mai ieftine si mai bune.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul