top banner

Romanii nu compara ofertele bancilor inainte de cumparare

03 August 2011 | Autor: Alexandra Popa

Un studiu comandat de asociatia bancilor arata ca peste jumatate dintre romani nu compara ofertele inainte de a se decide asupra unui produs sau serviciu financiar. Situatia se pastreaza si in cazul solicitantilor de credite, chiar in conditiile in care pe piata diferentele intre cel mai ieftin si cel mai scump credit continua sa fie semnificative.
Un procent de 57% din populatia bancarizata nu a efectuat nicio comparatie inainte de a achizitiona un produs financiar bancar, arata un studiu realizat de GfK, la solicitarea Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
Doar 8% din respondenti au efectuat comparatii cu inca o oferta in timp ce restul, respectiv 35%, au efectuat comparatii cu mai multe oferte de produse ale bancilor.
Chiar si in situatia contractarii de credite, studiul arata ca aproape jumatate din utilizatori nu au comparat nici măcar doua oferte inainte de a se decide asupra unei banci.
Jumatate dintre respondenti considera ca scoala ar trebui sa se ocupe de educatia financiara a populatiei. In plus, publicul are asteptari similare din partea mass–mediei si a bancilor,  cu privire la educarea financiar-bancara.
Conso.ro ajuta consumatorii de peste 5 ani sa caute cele mai bune oferte
Conso.ro este primul portal financiar care a oferit populatiei posibilitatea de a compara costul produselor financiare, ajutand consumatorii sa caute cea mai buna oferta de mai bine de 5 ani.
Prin intermediul tabelelor comparative, utilizatorii site-ului au posibilitatea de a analiza usor toate ofertele existente, putand alege facil produsele cele mai avantajoase din punct de vedere al costurilor.
Spre exemplu, in cazul unui credit imobiliar standard in euro de 50.000 euro pe 30 ani, cea mai ieftina oferta presupune o rata lunara de 290 euro si un nivel al Dobanzii Anuale Efective (DAE) de 6,22%.
Doar 7 banci, prezinta oferte cu un nivel al DAE de pana la 7%, conform comparatorului Conso.ro. Cei care nu se orienteaza si isi aleg banca fara sa compare anterior pot plati de doua ori mai mult.
Cea mai scumpa oferta de credit de casa in cazul exemplului de mai sus presupune o rata lunara de peste 500 euro si un nivel al DAE de aproape 14%.
Si in cazul cardurilor de credit lucrurile raman pe acelasi palier. Cel mai ieftin card de credit in lei prezinta un nivel al DAE de 16,6% in timp ce cardul cel mai scump ajunge sa coste si peste 26% pe an.
Cum pot contribui la cresterea educatiei financiare?
Prin Programul de aplicatii financiare gratuite, Conso.ro ofera tuturor site-urilor si blog-urilor posibilitatea de a ajuta la cresterea gradului de educatie financiara a populatiei, prin preluarea Top-urilor cu cele mai bune produse financiare, din punct de vedere al costurilor/randamentelor generate pentru clienti.
In acest mod, tot mai multe persoane vor constientiza avantajele compararii ofertelor si vor beneficia de servicii financiare mai ieftine si mai bune.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Nu doar creditele ipotecare pot avea dobanzi fixe care rivalizeaza cu ROBOR sau IRCC, ci si creditele de nevoi personale, in anumite conditii.

17 Sep 2024 | Credite nevoi personale
Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

Intr-o perioada in care marea majoritate a dobanzilor la creditele de consum sunt fixe si nu foarte mici, exista o campanie pentru un card de debit cu overdraft si dobanda IRCC+3,5%.

04 Sep 2024 | Credite nevoi personale
30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

Vrei să îți modernizezi o cameră din casă sau să îți schimbi electrocasnicele cu unele clasa A, însă nu ai reușit încă să pui suficienți bani deoparte? Sau poate ai în plan o altă achiziție importană, care trece granițele țării? Până pe 30 septembrie, cu ING Credit Card, poți face orice cumpărături în 30 de rate egale, fără dobândă, oriunde în lume (excepția țărilor Iran, Siria, Sudan, Coreea de Nord și Cuba). Singurele condiții sunt ca tranzacția să fie peste 1.500 de lei și să o efectuezi până pe 30 septembrie. În cazul în care cumparăturile sunt sub valoarea de 1500 de lei, primești 3 rate (sau mai multe în funcție de partenerii selectați ING).

30 Aug 2024 | Credite nevoi personale
Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Soldul creditelor de consum a crescut de la 66,2 miliarde lei in iunie 2023 la 74,3 miliarde lei in iunie 2024 si pe fondul unei reduceri a dobanzilor medii la creditele noi cu putin peste 2 procente.

21 Aug 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul