top banner

Comisia Europeana va propune solutii pentru modificarea OUG 50/2010

15 Noiembrie 2010 | Autor: Alexandra Popa

Comisia Europeana va propune solutii pentru modificarea OUG 50/2010

In urma unei intalniri cu reprezentantii ANPC, Comisia Europeana urmeaza sa analizeze modul in care directiva europeana privind creditul de consum a fost transpusa in legislatia autohtona si va propune solutii astfel incat OUG 50/2010 sa asigure un echilibru intre drepturile si obligatiile partilor.
Pe 9 noiembrie, o delegatie a Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), condusa de presedintele Constantin Cerbulescu, s-a aflat la Bruxelles pentru a discuta cu reprezentantii Directoratului General pentru Sanatate si Protectia Consumatorilor (DG Sanco) din cadrul Comisiei Europene despre situatia creata de transpunerea directive europene privind creditul de consum.
Punctul fierbinte al discutiilor a fost reprezentat de largirea ariei de aplicare a prevederilor Directivei si pentru clientii cu credite in derulare, inclusiv cu credite ipotecare sau imobiliare.
Oficialii europeni au mentionat ca au primit mai multe plangeri de la bancile din Romania cu privire la caracterul presupus retroactiv al ordonantei, neconform cu directiva.
« Presedintele ANPC a precizat ca OUG 50/2010 este un act normativ complex prin care se doreste crearea unui cadru juridic unic pentru contractele de credit destinate consumatorilor, ordonanta reunind atat prevederi europene in domeniul contractelor de credit pentru consumatori cat si prevederi specifice nationale ce nu sunt reglementate prin legislatia europeana”, au precizat reprezentantii ANPC, intr-un comunicat de presa remis la finalizarea discutiilor.
Discutiile continua
Comisia a afirmat ca intelege intentiile autoritatilor romane si doreste sa gaseasca, impreuna cu acestea, o solutie care sa asigure echilibrul intre drepturile si obligatiile partilor, precizand ca va lua in calcul discutiile avute si va veni cu propuneri care ar putea conduce la obtinerea unui rezultat pozitiv.
“Ambele parti s-au aratat deschise in vederea continuarii dialogului pentru gasirea unei solutii optime”, au precizat oficialii ANPC.
Pe de alta parte, acesta nu este prima data cand Comisia Europeana intervine in problema transpunerii directivei, prin OUG 50/2010.
In urma cu doar doua saptamani, la Bucuresti, directorul de tara pentru Romania din cadrul Comsiei Europene, Istvan Szekely, afirma, in cadrul unei conferinte desfasurate la BNR, ca OUG 50 ar putea avea efecte negative asupra stabilitatii sistemului financiar iar, daca nu vor fi aduse unele clarificari, Romania ar putea risca procedura de infringement.
Szekely a explicat la momentul respectiv ca primul pas consta in transmiterea unei scrisori pre-infringement, in vederea solicitarii de lamuriri. Abia apoi se decide daca se porneste procedura propriu zisa de infringement, aici fiind cruciale opiniile specialistilor juridici din cadrul Uniunii Europene.
“O scrisoare de pre-infringement a fost transmisa. Doar faptul ca aceasta scrisoare a fost pusa la punct inseamna ca sunt probleme si exista riscul de declansare a procedurii de infrigment asupra Romaniei”, a precizat  Szekely.
Pe de alta parte, reprezentantii ANPC aduc in discutie faptul ca la momentul adoptarii OUG 50, textul a primit avizul Departamentului pentru Afaceri Europene, reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul