Clientii cu credite in franci elvetieni sunt abandonati si de autoritati, dupa ce cele mai multe banci au refuzat negocierile cu reprezentantii acestora. Toate initiativele legislative propuse pentru conversia creditelor din franci in alta moneda sunt abandomate in prezent.
Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) impreuna cu reprezentantii Grupului Clientilor cu Credite in CHF (GCCC) denunta dezinteresul total al autoritatilor romane in legatura cu rezolvarea problemelor cu care se confrunta debitorii cu credite in franci elvetieni (CHF).
„Comisia Buget-Finante-Banci din Camera Deputatilor a stopat discutiile pe seama multiplelor proiecte de lege care vizeaza conversia creditelor in franci elvetieni. Cu exceptia unor initiative personale ale unor membri ai comisiei, drama debitorilor in franci elvetieni nu pare sa-i preocupe prea tare nici pe alesii poporului”, se arata intr-un comunicat comun al celor doua organizatii.
Mai mult, reprezentantii clientilor reclama faptul ca,la aproape o luna si jumatate de la depunerea la Guvern a unui memoriu in atentia Primului Ministru, prin care prezentau rezultatele initiativei de negociere colectiva cu bancile si prin care solicitau adoptarea cat mai rapida a unei reglementari privind conversia creditelor, dar si o audienta in care se explicau ratiunile solicitarii lor, demersul a fost ignorat total.
„In plus, intamplator sau nu, memoriul a fost initial directionat spre Ministerul Sanatatii. Eforturile noastre de re-inregistrare la Ministerul Finantelor Publice s-au dovedit si ele zadarnice, nici aceasta institutie nu a dat niciun raspuns in cele 30 de zile care au trecut de la momentul confirmarii receptiei documentului”, se subliniaza in comunicat.
In plus, semnatarii comunicatului sustin ca au depus repetate solicitari pentru obtinerea unei audiente la ministrul Finantelor Publice care au fost, de asemenea, ignorate. „Ministerul Finantelor Publice tine in sertar, de altfel, un proiect de lege propriu pe aceasta tema. AURSF si reprezentantii GCCC au solicitat o dezbatere publica a proiectului, au discutat cu reprezentantii MFP in ultima saptamana a lunii martie si au transmis propunerile de modificare ale acestuia la inceputul lunii aprilie. De atunci si pana astazi, cu proiectul respectiv nu s-a mai intamplat nimic, iar oficialii MFP nu au oferit nicio precizare privind stadiul in care se afla acesta”, se mai arata in comunicat.
AURSF constata ca dezinteresul autoritatilor romane contrasteaza in mod evident cu atitudinea manifestata de decidentii politici si economici din alte tari.
Se mentioneaza, in acest context, cazul Poloniei unde, conform informatiilor publicate in mass-media, partidele politice si presedintele tarii lucreaza la o solutie care sa intruneasca un suport cat mai general. Guvernul este favorabil unei solutii de conversie a creditelor la un curs mediu intre cel actual si cel de la momentul acordarii, in timp ce opozitia si presedintele sunt inca si mai radicali, solicitand conversia creditelor la cursul din momentul acordarii.
De asemenea se da exemplul Croatiei, tara in care Parlamentul a fixat cursul monedei nationale fata de francul elvetian pentru un an, la nivelul de dinainte de explozia acestuia din ianuarie 2015, iar ministrul Finantelor Publice este favorabil unei solutii prin care bancile sa fie obligate sa aplice un discount similar cu nivelul deprecierii pretului imobilelor ipotecate in favoarea bancilor.
"Speram, totusi, ca macar in ceasul al 12-lea, autoritatile romane sa se trezeasca si, daca nu identifica o solutie proprie, sa preia macar unul dintre modelele gandite de tarile din regiune. Cei care isi mai permit luxul de a plati, fac fata din ce in ce mai greu platii ratelor lunare si tot mai multi romani se confrunta cu pericolul de a-si pierde acoperisul de deasupra capului", afirma Alin Iacob, presedintele AURSF.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News