Eliminarea comisioanelor de rambursare anticipata in cazul creditelor pentru populatie a adus din iunie 2010 si pana in prezent un castig net clientilor de 36 milioane euro, conform unui studiu realizat de Consiliul Concurentei.
Rambursarea anticipata a unei parti din credit este scutita de comisioane, daca rata dobanzii este variabila, conform noii legislati privind creditele acordate populatiei, intrata in vigoare in iunie 2010. Daca rata dobanzii este fixa, comisionul nu poate depasi 1% din suma platita anticipat.
Inainte, bancile obligau clientii sa achite comisioane chiar si de 4-5%, platite atat in cazul rambursarii anticipate, cat si la refinantarea unui imprumut.
Sumele economisite de clienti in acest mod se ridica la 36 milioane euro, conform unui studiu realizat de Consiliul Concurentei.
Conform datelor colectate, numarul creditelor de refinantare s-a cifrat la 160.000, de la momentul restrictionarii comisionului de rambursare anticipata. Valoarea lor a fost de 338 milioane euro.
Acestora li se adauga 229.000 de clienti care au efectuat rambursari anticipate de 262 milioane euro in aceeasi perioada, beneficiind de costuri reduse sau zero.
“Pe partea de eliminare a comisionului de rambursare anticipata sunt o serie de efecte pozitive. Se vede o dublare a numarului de refinantari”, a precizat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei in cadrul unui seminar organizat de Consiliu, APC Romania si Asociatia Societatilor Financiare - ALB Romania.
Reprezentantii industriei sustin ca beneficiile sunt minore
Pe de alta parte, chiar cei care au criticat la momentul adoptarii prevederile OUG 50/2010 sustin ca in prezent, efectele care se resimt sunt minore.
“160.000 de credite de refinantare intr-un an de criza reprezinta nimic”, a precizat Adriana Ahciarliu, secretarul general al ALB.
Aceasta a explicat ca numai industria societatilor nebancare are in portofoliu 1 milion de credite, iar acestea reprezinta abia 10% din totalul pietei.
Reprezentantii ALB au salutat implicatiile pe care OUG 50 le-a adus pe partea de transparenta in relatia dintre creditor si client.
ALB a fost alaturi de Asociatia Romana a Bancilor, una din principalele voci care au combatut OUG 50/2010, in special aplicarea prevederilor acesteia la contractele de credit in derulare.
In final, dupa dezbaterea in comisiile parlamentare, printre singurele prevederi din legea de adoptare a OUG 50/2010 care se aplica si contractelor de credit in derulare sunt cele referitoare la eliminarea comisionului de rambursare anticipata sau limitarea acestuia la cel mult 1% in cazul creditelor cu dobanda fixa.
“Comisioanele incasate nu erau atat de mari incat sa afecteze buna functionare a sistemului bancar”, a mentionat Chiritoiu, ca o replica la criticile aduse in urma cu un an de industria bancara si cea a societatilor financiare, odata cu impunerea eliminarii comisioanelor pentru toate imprumuturile acordate.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News