Ce spune decizia BNR cu privire la dobanzi si curs?

Decizia Bancii Nationale a Romaniei de mentinere a dobanzii de politica monetara la 2,25% pe an a surprins, in mare masura, piata financiara. Analistii se asteptau la o majorare, insa guvernatorul BNR spune ca o astfel de masura ar fi dus la aprecierea artificiala a leului, nefavorabila economiei. Cum vor evolua dobanzile in acest context?

Motivele pentru care banca centrala a decis sa nu mareasca dobanda cheie sunt legate de faptul ca inflatia in februarie, desi ridicata (4,72%), a fost sub prognoza BNR, cresterile salariale se tempereaza, avansul economiei se estompeaza, iar o dobanda mai mare ar fi determinat aprecierea leului, care ar fi lovit in exporturi (zona extrem de sensibila a economiei). In plus, primele doua majorari din acest an inca nu si-au epuizat efectele, spune guvernatorul BNR.

“Nu face bine economiei o apreciere a cursului. (...) Banca Nationala ar putea sa majoreze dobanda, asa, fara sa se uite la multitudinea de factori, sa accepte aprecierea leului. Si ce vom constata? Ca noi combatem inflatia cu pretul deteriorarii balantei comerciale. Nu vrem asa ceva. Nu este o solutie viabila, sustenabila si nici nu e spre binele tarii. Deficitul balantei de plati, deficitul de cont curent, nu a depasit 4% din PIB, dar tinde sa depaseasca 4%, cifra de care nu e bine sa treci", a explicat Mugur Isarescu in cadrul unei conferinte organizata dupa sedinta de politica monetara.

Este de asteptat o depreciere de moment a leului

Totusi, guvernatorul sustine ca decizia BNR de a mentine dobanda ar putea pune presiune pe curs in sensul deprecierii leului, in prima faza, din cauza faptului ca economistii bancilor se asteptau la o majorare a dobanzii, insa presiunile vor fi de scurta durata.

Isarescu a mentionat ca la precedentele majorari de dobanda s-a simtit o usoara presiune de apreciere pe leu si inca exista un diferential de dobanda consistent in favoarea monedei nationale, avand in vedere ca dobanzile sunt in apropiere de zero in euro, ceea ce face leul atractiv pentru investitori.

In privinta dobanzilor, deocamdata, sunt destui bani in piata, astfel ca acestea nu au motive sa creasca brusc, insa toamna trecuta a demonstrat ca lichiditatea poate disparea rapid, a explicat guvernatorul BNR.

Un astfel de scenariu ar aduce imediat dobanzi mai mari in piata si, implicit, la imprumuturile firmelor si populatiei. 

Deocamdata, ROBOR la 3 luni, indicatorul in functie de care se actualizeaza dobanzile la cele mai multe credite in lei, creste lent dupa o stabilizare in ultimele trei luni in jurul valorii de 2% pe an, ajungand la 2,1%..

Trimestrul doi al anului a adus o usoara scumpire a creditelor in lei aflate in derulare, avand in vedere ca actualizarea s-a produs la un nivel al ROBOR de 2,08% (final de trimestru unu, inceput de triemestru doi), in usoara crestere fata de actualizarea anterioara, de 2,05% pe an.

Cresterea dobanzilor nu se opreste

Cu toate acestea, atat guvernatorul cat si analistii avertizeaza ca avansul dobanzilor nu se va opri. Membrii CFA Romania estimau, in cel mai recent raport, ca ROBOR la 3 luni ar putea depasi 3% pe an in urmatoarele 12 luni, estimare in crestere fata de raportul precedent.

Pe de alta parte, guvernatorul BNR a atras atentia bancilor comerciale cu privire la faptul ca dobanzile la depozite au ramas in urma, mult sub dobanda la facilitatea de depozit a BNR, de 1,25%.

“In multe cazuri dobanzile la depozite sunt sub 1%. Este camp pentru dansii (bancherii - n.r.) de majorare a dobanzii catre clienti. Ecartul este cam mare…”, a punctat guvernatorul BNR.

Decizia BNR de mentinere a dobanzii de politica monetara la 2,25% pe an a fost luata in contextul in care prognoza de inflatie nu s-a abatut de la cea anuntata in februarie, cresterea economica a decelerat, iar deficitul de cont curent s-a adancit la 3,4% in 2017.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Creditele de vacanta, solutii si costuri
Creditele de vacanta, solutii si costuri

Daca aveti in plan un sejur cu bani imprumutati, aveti de ales intre un credit de nevoi personale, o refinantare, un descoperit de cont sau utilizarea unui card de credit, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale.

5 August 2021 | Credite de consum

Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum
Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum

Comisia Europeana a lansat recent un set de propuneri care sa modifice Directiva 48 din 2008 in beneficiul consumatorilor. Principalele noutati vizeaza includerea in sfera reglementarii a imprumuturilor de valoare mica, eliminarea practicilor inselatoare si plafonarea costurilor pentru consumatori.

7 Iulie 2021 | Credite de consum

Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite
Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite

Biroul de Credit si CSALB avertizeaza clientii bancilor care au probleme in accesarea unor noi imprumuturi ca apelarea la firme “specializate” care promit radierea se poate incheia cu procese si executari silite in cazul neplatii onorariilor solicitate.

28 Iunie 2021 | Credite de consum

Isi vor ajusta bancile conditiile de acordare a creditelor in functie de varsta?
Isi vor ajusta bancile conditiile de acordare a creditelor in functie de varsta?

Guvernul a aprobat recent un proiect de lege care permite pensionarea optionala la 70 de ani, iar bancile ar putea lua in calcul modificarea varstei-limita la acordarea imprumuturilor. Pe de alta parte, CNCD a penalizat recent ING Bank pentru impunerea varstei de 64 de ani ca limita pentru emiterea unui card de credit.

24 Iunie 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite de consum

Finantatorii acorda mai multe tipuri de credit de consum, cele mai des intalnite fiind creditele pentru nevoi personale (cu si fara ipoteca). Perioada maxima pe care se acorda creditele de nevoi personale a fost reglementata de catre BNR la 5 ani. Informatii despre suma imprumutata, costul creditului, alegerea tipului de credit si garantia imprumut

Biroul de Credit

Biroul de Credit s-a infiintat in anul 2003, avand 25 de banci ca principali actionari. Baza sa de date cuprinde, atat date furnizate de bancile actionare cat si de la banci si alte institutii care au calitatea de participanti. In acest fel, se verifica atat comportamentul de plata din trecut, cat si gradul de indatorare al clientului. Totul despre

Centrala Riscurilor de Credit (CRC)

Centrul Riscurilor de credit - CRC este un centru de colectare de date care functioneaza in cadrul Bancii Nationale. Aceasta functioneaza ca un birou de credit, unde sunt raportate informatii de risc bancar si informatii despre fraudele cu carduri. La CRC, raporteaza informatii si au acces la baza de date toate institutiile de credit din Romania. T

Noua legislatie a creditului

De fiecare data cand solicita informatii despre un credit, fie ca este vorba despre un credit cu ipoteca sau de un credit negarantat, clientii trebuie sa primeasca de la functionarul bancar o fisa standard cu detaliile principale ale produsului. Ce drepturi am cand ma informez? Ce drepturi am la analiza dosarului? In ce conditii pot renunta la cred

Cum sa te imprumuti prudent in 3 pasi?

Inainte de a merge la banca sa intrebi ce suma maxima poti imprumuta, este vine sa iti faci de acasa temele. Nimeni nu stie mai bine decat tine situatia financiara si cat de mult iti poti permite sa platesti. Te ajutam sa iti faci calculele: cat de mult cheltuiesti, care este venitul disponibil si cat poti rambursa in Ghidul Cum sa te imprumuti pru

Inapoi sus