Cand va fi gata regulamentul care limiteaza gradul de indatorare la credite?

Noul regulament privind creditarea persoanelor fizice, care prevede limitarea gradului de indatorare, va fi gata cel tarziu in septembrie, anunta guvernatorul BNR Mugur Isarescu. In ce masura se justifica aceste restrictii? Economistul sef al Bancii Transilvania spune ca 25% dintre debitori platesc rate mai mari de 55% din venitul lunar.

Bancile din Romania se confrunta, in perioada urmatoare, cu o serie de “provocari”, una dintre ele fiind si cea legata de creditarea populatiei, spune Andrei Radulescu. In speta, este vorba de rapiditatea cu care a crescut in ultima perioada creditarea populatiei si de gradul ridicat de indatorare in cazul multor clienti, in contextul cresterii dobanzilor pe piata monetara.

Intr-o analiza realizata de economistul BT se mentioneaza faptul ca imprumuturile ipotecare au ajuns sa reprezinte peste 54% din totalul creditului acordat populatiei, considerat un nivel ridicat. In plus, este ingrijorator faptul ca cea mai mare parte din aceste imprumuturi sunt acordate cu dobanzi variabile.

Cati romani platesc rate mai mari de jumatate din venit?

De asemenea, Andrei Radulescu subliniaza faptul ca circa 25% din persoanele imprumutate au rate lunare care depasesc 55% din venituri.

De altfel, viteza de crestere a creditarii populatiei si gradul ridicat de indatorare reprezinta si argumentele Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru regulamentul pe care il pregateste pentru “a tine creditul in limite prudente”.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat recent ca noul regulament va fi gata “cam in vara asta”. “Vara in Romania se prelungeste. Cam in septembrie. Am discutat si cu bancile. Sub nicio forma nu vrem sa sugrumam cresterea creditului”, a declarat guvernatorul BNR.
 
In acest moment, discutiile se poarta pe marginea procentelor pana la care va putea ajunge gradul de indatorare al persoanelor fizice, in functie de creditul solicitat.
 
In varianta initiala, proiectul de regulement prevedea, la imprumuturile imobiliare cu dobanda fixa, un nivel maxim al gradului de indatorare de 50% la creditele in lei si 35% la cele in valuta. In cazul ipotecarelor cu dobanda variabila, banca centrala propunea un plafon de 40% in cazul creditelor in lei si 30% la cele in valuta.
 
Guvernatorul BNR a mentionat, referindu-se la cei care critica aceste masuri, ca “Europa este plina” de astfel de reglementari. “Vrem doar sa atragem atentia, prin aceste norme: atentie pana unde te pui robul bancii! (...) Nu sugrumam creditul, nu vrem nici cel putin sa il temperam, vrem sa il tinem in limite prudente. Asta este meseria noastra. (...) Indatorarea populatiei este si o chestiune de siguranta nationala, nu te poti juca cu ea!”, a adaugat guvernatorul BNR.
 
Risc de crestere a neperformantelor
 
Creditarea accelerata a populatiei ar putea genera si revenirea pe crestere a creditelor neperformante. Economistul BT mentioneaza, la capitolul provocari viitoare pentru banci, si “perspectivele de inflexiune pentru rata creditelor neperformante”, din cauza cresterii dobanzilor si a incetinirii economiei.
 
In mai 2018, rata creditelor neperformante a scazut sub 6% (la 5,98% - minimul din 2009), cu 3,06 puncte procentuale sub nivelul din anul anterior.
 
“O serie de factori au contribuit la aceasta evolutie, printre care mentionam: climatul pozitiv din sfera cererii interne, nivelul accesibil al costurilor reale de finantare si eforturile bancilor de restructurare bilantiera”, se mentioneaza in analiza BT.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

SONDAJ CONSO

Parerea ta conteaza!


Samsung Galaxy Tab

Dorim sa stim parerea ta despre serviciile oferite de Conso.

Participa la un scurt sondaj si vei fi automat inscris intr-o tragere la sorti.
Marele premiu: o tableta Samsung Galaxy Tab S5e.

Particip la sondaj Detalii sondaj

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


O noua amanare a ratelor: tentatie mare, dar si riscuri pe masura
O noua amanare a ratelor: tentatie mare, dar si riscuri pe masura

Apropierea reluarii platii ratelor pentru creditele a caror rambursare a fost suspendata readuce in discutie oportunitatea prelungirii masurii si riscurile aferente pentru debitori si banci.

19 Octombrie 2020 | Credite de consum

Cum poti face o simulare pentru un credit de nevoi personale?
Cum poti face o simulare pentru un credit de nevoi personale?

Poti face rapid o simulare pentru un credit de nevoi personale pe Conso. Verifici pe loc care este rata lunara, suma totala de rambursat si DAE pentru creditele de nevoi personale oferite de banci si IFN-uri.

7 Octombrie 2020 | Credite de consum

Creditele in magazin sunt rapide, dar au costuri mari
Creditele in magazin sunt rapide, dar au costuri mari

Daca bancile sunt preferate cand vine vorba de sistemul rate fara dobanda de catre retaileri, pentru variantele de e-credit sau credit direct in magazin s-a ales oferta IFN-urilor, care pot oferi banii mai repede decat bancile dar la costuri semnificativ mai mari decat in cazul unui credit de nevoi personale.

8 Septembrie 2020 | Credite de consum

Credite de nevoi personale, oferta estivala
Credite de nevoi personale, oferta estivala

Cateva banci au lansat oferte pentru creditele de nevoi personale intr-o perioada in care multi aleg sa isi petreaca vacantele, tentandu-si potentialii debitori cu certificate digitale oferite gratuit sau cu dobanzi mai mici decat cele standard.

20 August 2020 | Credite de consum

Mai multe articole

Inapoi sus