Cand va fi gata regulamentul care limiteaza gradul de indatorare la credite?

Noul regulament privind creditarea persoanelor fizice, care prevede limitarea gradului de indatorare, va fi gata cel tarziu in septembrie, anunta guvernatorul BNR Mugur Isarescu. In ce masura se justifica aceste restrictii? Economistul sef al Bancii Transilvania spune ca 25% dintre debitori platesc rate mai mari de 55% din venitul lunar.

Bancile din Romania se confrunta, in perioada urmatoare, cu o serie de “provocari”, una dintre ele fiind si cea legata de creditarea populatiei, spune Andrei Radulescu. In speta, este vorba de rapiditatea cu care a crescut in ultima perioada creditarea populatiei si de gradul ridicat de indatorare in cazul multor clienti, in contextul cresterii dobanzilor pe piata monetara.

Intr-o analiza realizata de economistul BT se mentioneaza faptul ca imprumuturile ipotecare au ajuns sa reprezinte peste 54% din totalul creditului acordat populatiei, considerat un nivel ridicat. In plus, este ingrijorator faptul ca cea mai mare parte din aceste imprumuturi sunt acordate cu dobanzi variabile.

Cati romani platesc rate mai mari de jumatate din venit?

De asemenea, Andrei Radulescu subliniaza faptul ca circa 25% din persoanele imprumutate au rate lunare care depasesc 55% din venituri.

De altfel, viteza de crestere a creditarii populatiei si gradul ridicat de indatorare reprezinta si argumentele Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru regulamentul pe care il pregateste pentru “a tine creditul in limite prudente”.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat recent ca noul regulament va fi gata “cam in vara asta”. “Vara in Romania se prelungeste. Cam in septembrie. Am discutat si cu bancile. Sub nicio forma nu vrem sa sugrumam cresterea creditului”, a declarat guvernatorul BNR.
 
In acest moment, discutiile se poarta pe marginea procentelor pana la care va putea ajunge gradul de indatorare al persoanelor fizice, in functie de creditul solicitat.
 
In varianta initiala, proiectul de regulement prevedea, la imprumuturile imobiliare cu dobanda fixa, un nivel maxim al gradului de indatorare de 50% la creditele in lei si 35% la cele in valuta. In cazul ipotecarelor cu dobanda variabila, banca centrala propunea un plafon de 40% in cazul creditelor in lei si 30% la cele in valuta.
 
Guvernatorul BNR a mentionat, referindu-se la cei care critica aceste masuri, ca “Europa este plina” de astfel de reglementari. “Vrem doar sa atragem atentia, prin aceste norme: atentie pana unde te pui robul bancii! (...) Nu sugrumam creditul, nu vrem nici cel putin sa il temperam, vrem sa il tinem in limite prudente. Asta este meseria noastra. (...) Indatorarea populatiei este si o chestiune de siguranta nationala, nu te poti juca cu ea!”, a adaugat guvernatorul BNR.
 
Risc de crestere a neperformantelor
 
Creditarea accelerata a populatiei ar putea genera si revenirea pe crestere a creditelor neperformante. Economistul BT mentioneaza, la capitolul provocari viitoare pentru banci, si “perspectivele de inflexiune pentru rata creditelor neperformante”, din cauza cresterii dobanzilor si a incetinirii economiei.
 
In mai 2018, rata creditelor neperformante a scazut sub 6% (la 5,98% - minimul din 2009), cu 3,06 puncte procentuale sub nivelul din anul anterior.
 
“O serie de factori au contribuit la aceasta evolutie, printre care mentionam: climatul pozitiv din sfera cererii interne, nivelul accesibil al costurilor reale de finantare si eforturile bancilor de restructurare bilantiera”, se mentioneaza in analiza BT.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum
Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum

Comisia Europeana a lansat recent un set de propuneri care sa modifice Directiva 48 din 2008 in beneficiul consumatorilor. Principalele noutati vizeaza includerea in sfera reglementarii a imprumuturilor de valoare mica, eliminarea practicilor inselatoare si plafonarea costurilor pentru consumatori.

7 Iulie 2021 | Credite de consum

Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite
Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite

Biroul de Credit si CSALB avertizeaza clientii bancilor care au probleme in accesarea unor noi imprumuturi ca apelarea la firme “specializate” care promit radierea se poate incheia cu procese si executari silite in cazul neplatii onorariilor solicitate.

28 Iunie 2021 | Credite de consum

Isi vor ajusta bancile conditiile de acordare a creditelor in functie de varsta?
Isi vor ajusta bancile conditiile de acordare a creditelor in functie de varsta?

Guvernul a aprobat recent un proiect de lege care permite pensionarea optionala la 70 de ani, iar bancile ar putea lua in calcul modificarea varstei-limita la acordarea imprumuturilor. Pe de alta parte, CNCD a penalizat recent ING Bank pentru impunerea varstei de 64 de ani ca limita pentru emiterea unui card de credit.

24 Iunie 2021 | Credite de consum

Bancile scad marjele la creditele de consum
Bancile scad marjele la creditele de consum

Dobanzile fixe pleaca in acest moment de la 6% pe an, iar veniturile primite in cont aduc costuri mai mici debitorilor, ca si sumele mai mari solicitate de acestia pentru imprumuturile de nevoi personale.

27 Mai 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite de consum

Finantatorii acorda mai multe tipuri de credit de consum, cele mai des intalnite fiind creditele pentru nevoi personale (cu si fara ipoteca). Perioada maxima pe care se acorda creditele de nevoi personale a fost reglementata de catre BNR la 5 ani. Informatii despre suma imprumutata, costul creditului, alegerea tipului de credit si garantia imprumut

Biroul de Credit

Biroul de Credit s-a infiintat in anul 2003, avand 25 de banci ca principali actionari. Baza sa de date cuprinde, atat date furnizate de bancile actionare cat si de la banci si alte institutii care au calitatea de participanti. In acest fel, se verifica atat comportamentul de plata din trecut, cat si gradul de indatorare al clientului. Totul despre

Centrala Riscurilor de Credit (CRC)

Centrul Riscurilor de credit - CRC este un centru de colectare de date care functioneaza in cadrul Bancii Nationale. Aceasta functioneaza ca un birou de credit, unde sunt raportate informatii de risc bancar si informatii despre fraudele cu carduri. La CRC, raporteaza informatii si au acces la baza de date toate institutiile de credit din Romania. T

Noua legislatie a creditului

De fiecare data cand solicita informatii despre un credit, fie ca este vorba despre un credit cu ipoteca sau de un credit negarantat, clientii trebuie sa primeasca de la functionarul bancar o fisa standard cu detaliile principale ale produsului. Ce drepturi am cand ma informez? Ce drepturi am la analiza dosarului? In ce conditii pot renunta la cred

Cum sa te imprumuti prudent in 3 pasi?

Inainte de a merge la banca sa intrebi ce suma maxima poti imprumuta, este vine sa iti faci de acasa temele. Nimeni nu stie mai bine decat tine situatia financiara si cat de mult iti poti permite sa platesti. Te ajutam sa iti faci calculele: cat de mult cheltuiesti, care este venitul disponibil si cat poti rambursa in Ghidul Cum sa te imprumuti pru

Inapoi sus